KıbrısManşetTürkiye

Türkiye’nin yıllar sonra gördüğü en büyük deprem

Türkiye tarih boyunca meydana gelen depremlerde birçok kayıplar yaşadı. Kahramanmaraş'taki 7,7'lük depremi Türkiye'nin yıllar sonra gördüğü en büyük deprem olarak kayıtlara geçti

Türkiye’yi sarsan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki Kahramanmaraş depremleri, 10 kentimizi vurdu. İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, depremin büyüklüğünü, “7.7’lik bir depremdi ve 4-5 metrelik bir yer değiştirme yaşandı. Gölcük depreminden daha büyüktü ama artımız şu Gölcük merkezli depremde nüfus yoğunluğumuz daha fazlaydı ve buna bağlı can kaybımız yüksekti. 1939’daki, 7.9 büyüklüğündeki Erzincan depreminin ardından son 100 yıldaki en büyük ikinci depremi yaşadık. Bilim insanlarının beklediği bir depremdi” dedi.

BÜYÜK ERZİNCAN DEPREMİ 1939

27 Aralık 1939’daki 7,9 büyüklüğünde “Büyük Erzincan Depremi”nde yaklaşık 33 bin kişi hayatını kaybetti, 100 bin kişi yaralandı ve 116 bin civarında bina yıkıldı. Erzincan depremi, dünyada meydana gelen büyük depremlerden biri olarak sayılıyor.

Bu deprem, Türkiye sınırları içerisinde yaşanmış en büyük sarsıntı oldu. Bu depremle birlikte ilk defa Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın varlığı anlaşılmaya başlandı ve Türkiye’de depremle ilgili konular ele alındı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu