KıbrısManşetSiyaset

Türkiye’ye girişi yasaklanan yurttaşlar için Araştırma Komitesi kurulması önergesi sunuldu

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Meclis Grubu ve 2 bağımsız milletvekili, bugün Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’na “Bazı KKTC Yurttaşlarının Türkiye Cumhuriyeti’ne Girişine İzin Verilmemesinin Nedenlerinin ve Bu Sorunun Çözüm Yollarının Araştırılması” hakkında Araştırma Komitesi kurulması için önerge sundu.

CTP ve 2 bağımsız milletvekilinin imzasını taşıyan önergede, tüm Genel Kurul’un desteği de istendi.

Yapılan önergenin tam metni şu şekilde:

“Cumhuriyet Meclisi Başkanlığı,
Bazı KKTC Yurttaşlarının Türkiye Cumhuriyeti’ne Girişine İzin Verilmemesinin Nedenlerinin ve Bu Sorunun Çözüm Yollarının Araştırılması” hakkında Meclis Araştırması Önergesini, İçtüzüğün 113’üncü maddesi uyarınca sunar, Araştırma Komitesi kurulması yönünde Genel Kurulun desteğini bekler, saygılar sunarız.

GEREKÇE
Tarihsel, ekonomik, sosyal, kültürel ve siyasal bakımdan yakın ve özel bir ilişki içerisinde olan Türkiye Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasında son üç yılda yaşanan bir takım gelişmeler kaygı vericidir. 2021 yılında başlayan ve zaman zaman tekrarlanan bazı KKTC yurttaşlarının Türkiye’ye girişlerinin engellenmesi ülkemizde huzursuzluğa ve endişeye neden olmaktadır.

Edinilen bilgilere göre bugüne kadar aralarında sendikacılar, gazeteciler ve politikacıların da yer aldığı toplam 12 KKTC yurttaşının Türkiye Cumhuriyeti’ne girişi engellenmiştir. Bulundukları havalimanlarında kendilerine N-82 veya G-82 kodlu belgeler verilmiş ve ‘yaşadıkları ülkede bulunan TC Konsolosluğu’na başvurabilecekleri’ belirtilmiştir. Ancak Lefkoşa’daki TC Büyükelçiliği’nin yazılı ya da sözlü hiçbir başvuruya cevap vermediği öğrenilmiştir. Türkiye’ye giriş yasağı konulan yurttaşlarımızdan bazıları ise Türkiye’de yargı yoluna başvurmuştur. Seyahat özgürlükleri engellenen yurttaşlarımıza söz konusu kararların gerekçeleri hakkında hiçbir bilgi verilmemesi endişe ve kaygıları daha da artırmaktadır.

2021 yılından bu yana tekrarlanmasına rağmen yürütmenin bugüne kadar söz konusu meselenin çözülmesi ve giderilmesine yönelik her hangi bir çalışma ve/veya girişim yapmamış olması, KKTC yurttaşlarının Türkiye Cumhuriyeti’ne girip giremeyeceği endişesi yaşamasına sebep olmaktadır. Bu noktada Cumhuriyet Meclisimize görev ve sorumluluk düştüğü aşikardır. 27.04.2023 tarihinde her iki Meclis Başkanı tarafından imzalanmış bulunan İşbirliği Protokolü’nde de öngörüldüğü şekilde Meclisimizin işbu Araştırma Komitesi vasıtasıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi ile temas kurması, muhatap olan tüm makamlar nezdinde girişim yapması, giriş engeli uygulamasının gerekçeleri ile ilgili olarak etkilenen yurttaşlarımızı ve kamuoyunu doğru bilgilendirmesi, uygulamanın sonlandırılması konusunda gerekli çalışmaları yapması gerekmektedir.

Aralarında Cumhuriyet Meclisi’nde geçmiş yıllarda görev yapmış seçilmiş siyasetçiler, kamuda üst düzey görev yapmış bürokratlar, farklı kesimlerin sözcülüğünü üstlenmiş sivil toplum örgütü temsilcileri ve toplumun sesi olan basın mensuplarının da yer aldığı yurttaşlarımızın Türkiye Cumhuriyeti’ne girişlerinin yasaklanmasının nedenlerini ve bu sorunun çözüm yollarını araştırmak amacıyla Araştırma Komitesi kurulması gerekli görülmektedir.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu