KıbrısManşet

UBP Kurultayı canlı aktarım; Taçoy: Diğer iki aday ile kahve içip yaraları saracağım

Ulusal Birlik Partisi (UBP) 22. Olağan Genel Kurultayı, bugün ve yarın Lefkoşa Atatürk Spor Salonu’nda gerçekleştiriliyor.

CANLI AKTARIM-ELİF DÜLGER

Ulusal Birlik Partisi (UBP) 22. Olağan Genel Kurultayı, bugün ve yarın Lefkoşa Atatürk Spor Salonu’nda gerçekleştiriliyor. Genel başkanlık için 3 adayın yarışacağı kurultay, bugün saat 09.00’da başladı ve yarın oy sayımının ardından tamamlanacak.

Oy verme işlemi bugün 13.00-21.00, yarın ise 09.00-18.00 saatleri arasında yapılacak.

UBP üyesi 16 bin 484 kişinin oy kullanabileceği kurultayda, yaklaşık bin yeni üye ise üyeliklerinin üzerinden 6 ay geçmediği için oy kullanamayacak.

13:40 Gıynık mikrofonlarına konuşan Ulusal Birlik Partisi Genel Başkan adayı Hasan Taçoy, “Ulusal birlik partisinin sesi buradaki insanların sesi ile çıkar bu kapılar açılacak, demokrasi şöleninin devamı olacak. Festival havasında yaşanılan bugün çok değerlidir. UBP sahip çıkmak KKTC’ye sahip çıkmak anlamına gelir. Demokratik anlayışının en üst noktasının hep birlikte izliyoruz. Bu gücü arkasına alan kişi Başbakan olacak buradaki sonuç çok önemli. Buradan çıkacak sonuç hepimizin sonucu ilk turdan buradan kurultayın biteceğini düşünüyorum. Ülkeyi kim temsil edecek o ortaya çıkacak. Genel Başkan bu işi götürecek”

Saner’in konuşması hakkında konuşan Taçoy, “Adaylıktan geri çekilen Saner’in satır aralarında kendisine göre bir bulgusu var. Kendisine bu işi ifade edip söyledi bunu bilerek hareket etmeliyiz. Şu anda içinde bulunduğu psikoloji bilerek yorum yapmalıyız” dedi.

Taçoy, Genel Başkan seçilirse Faiz Sucuoğlu ve Zorlu Töre ile yaralarını saracağını aktaran Taçoy, dostluk mesajı verdi. Taçoy, “Ülkede toplumu nasıl kucaklayacağımı çok iyi biliyorum. Eğer ben kazanırsam ertesi gün bu adaylar bir kahve içeceğim. Yaralar sarılacak ve daha sonra parti meclisi ile bir kahve içeceğim” dedi.

13:07 Gıynık mikrofonlarına konuşan Ulusal Birlik Partisi Genel Başkan adayı Zorlu Töre, kurultayın iki güne yayılmasından dolayı sabah açılışında yoğun bir kalabalık olmadığını bildiklerini ifade etti.

“Malum olaylar demokrasimizi yaralı. Etik değerle daha fazla ön planda olmalıydı. Bu yılda bir takım sorunlar oldu. Ben yalpalamam. UBP’nin kuruluş felsefesini canlandırmalıyız. Demokrasi bunu çözecek. UBP geleceği taşıyacak bir seçim olacak. UBP kendi iradesini rahatlıkla kullanabilir.

Binali Yıldırım, dayanışmayı dile getirdi. Kim genel başkan olursa onu tebrik ediyoruz mesajını verdi. Üç adaydan birine daha fazla yakınlık mesajı yoktur. Binali Bey’in Kıbrıs’a geleceğini bazı şark kurnazları kendine yöneltti ancak öyle bir şey yok. Bazı genel başkan adayları yine Türkiye’yi karıştırmak istiyor ancak böyle bir şeye Kıbrıs Türk halkının müsaadesi olmaz. 16,484 üyenin partisiyiz, küçük bir parti değiliz. Onurumuzu korumak için demokratik bir seçim yapacağız. Kahramanlık ileri atılıp dönmemektir. Ben değişimin değil, dönüşümün adresiyim.

Partinin içerisinde çürümeye sebebiyet verenleri kenarı bırakılması gerekir. Birlik ve beraberlik mesajı verirken ciddiyeti olan kişiler ile çalışmak istediğimi ifade ettim. Genel başkan olursam parti içindeki küçük bir klik var sürekli partiyi kontrol etmek istiyor ve bu kişiler pasif hale getirilmeli Saner’e yapmış olduğu icraatlar için teşekkür ederim.

Saat 13.30

Adaylardan biri olan Faiz Sucuoğlu, GIYNIK’a özel açıklamalarda bulunarak, oylama sonrası eğer seçilirse neler yapacağından bahsetti.

Her şeyden önce sonuç ne olursa olsun diğer adaylarla aralarında küslük yaşanmayacağını ifade eden Sucuoğlu, şunları aktardı:

Sandıktan Sucuoğlu çıkarsa UBP bütünleşecek. Zaten arkadaşlarla konuşuyoruz ve diğer adaylarla da aynı görüşteyiz. Kazansak da kaybetsek de oyları kim alırsa ona saygı göstermek durumundayız. Hile karışmayan şeffaf bir oylama süreci geçirmek istiyoruz. Bizce küslük olmamalıdır. Şu anda henüz bir hükümet modeli kafamda oluşmadı. “Ben bilirim, ben yaparım” mentalitesinde değilim. Öncelikle parti meclisi ile oturup hep beraber orta yolu belirleyeceğiz.

Kabuk değişikliği göreceğiz. Kadınlara ve gençlere çok daha önem veren, şeffaf, komplo teorilerinden uzak, insanların merkeze istekli bir şekilde gelmelerini sağlayacağız. Güneş gazetesinde de sadece birkaç milletvekilinin değil tüm vekillerin haberlerinin yer alacağı bir gazete düzenine gidilecek.

12.59 Gıynık mikrofonlarına açıklama yapan Bağımsız Milletvekili, “Binali Yıldırım’ın sözünün eri olduğunu ve söylediklerinin de net olduğuna yüzde yüz kanaat getirebilirim. O yüzden taraf olmadıklarını belirtmiş olması net ve inanılması gereken bir cümle. Bizlere de aynı soru yöneltiliyor Türkiye tarafından müdahale konusuyla ilgili lakin ben bu duruma müdahale edilmediğini söyleyebilirim.”

Saat 12:35 itibari ile salonda bulunan basın mensuplarına çağrı yapıldı. Sadece sarı basın kartına sahip kişiler salonun türbinlerinde bulunabilecek. Onun haricinde olan sarı basın kartına sahip olmayan görevli olmayan kişiler dışarıya çıkarıldı.

Saat 12:25 itibari ile konuşmasını yapan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, birlik ve beraberlik mesajı verdi. Yapmış olduğu konuşmasında Kıbrıs meselesine değinen Tatar, “geleceğe sözümüz var” dedi.

Tatar, “Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile yaptığımız istişarelerde iki devletli toplum için vermiş oldukları destek fevkaladedir. Yeni irade ile KKTC’nin önü açılıyor. Geleceğe sözümüz var sloganı anlam kazanıyor. Birlik ve beraberliğin korunması ile genel seçimde en büyük parti olarak UBP yine yerini alacak” dedi

Ulusal Birlik Partisi (UBP) 22. Olağan Genel Kurultayı, bugün ve yarın Lefkoşa Atatürk Spor Salonu’nda gerçekleştiriliyor.

Genel Başkanlık için 3 adayın yarışacağı kurultay, bugün saat 09.00’da başladı ve yarın oy sayımının ardından tamamlanacak.

Oy verme işlemi bugün 13.00-21.00, yarın ise 09.00-18.00 saatleri arasında yapılacak.

UBP üyesi 16 bin 484 kişinin oy kullanabileceği kurultayda, yaklaşık bin yeni üye ise üyeliklerinin üzerinden 6 ay geçmediği için oy kullanamayacak.

Saat 12.00

AKP Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım UBP 22. Olağan Genel Kurultayı nedeniyle herkesi hürmet ve muhabbetle selamladı.

Yıldırım, oylama öncesi şunları aktardı:

“Bakan, Başbakan ve Meclis Başkanı olarak KKTC’yi daha önce de ziyaret ettim. Bu kez de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından sizlere sevgilerini iletmek ve bu coşkuya ortak olmak için buradayım. Dün TC’nin kuruluşunun 98. Yılıydı. Ülkenin her ilçesinde cumhuriyetin kuruluş yılı kutlandı. Cumhuriyet Bayramı kutlamaları nedeniyle Cumhuriyet Gazisi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarını anıyoruz. Sizler de aynı heyecanı burada yaşadınız ve böylece kalplerin birlikte attığını bir kez daha gördük. Türk milleti tarih boyunca bağımsız yaşamıştır. Vatanım dediği her yerde şeref ve haysiyetiyle yaşamak için yemin etmiştir. Gazilerimizin kanlarıyla sulanmıştır. 450 yıldır bu topraklarda hür ve bağımsız yaşayabilmemiz için kardeşlerimizin büyük bir hakkı vardır. Biz siyaset gözetmeksizin Kıbrıslı kardeşlerimizin her meselesi ve derdini kendi meselemiz olarak görürüz.”

“1974 Barış Harekatı’nda da olduğu gibi şartlar ne olursa olsun Kıbrıslı kardeşlerimizin hakkını ve hukukunu savunduk, savunmaya da devam edeceğiz. 46 yıl önce yola çıkan UBP, KKTC’nin kurulmasını sağlayan önemli bir vizyona sahiptir. Geleceğe emin adımlarla ilerlemeyi hep bir hedef olarak görmüştür. Kurucusu olan Rauf Raif Denktaş, Kıbrıslı Türkleri bağımsızlığına kavuşturmak için canla başla mücadele etmiştir. Sizler de Rauf Denktaş’ın varislerisiniz. Biz hür yaşadık ve hiçbir zaman sömürge olmaya ve esarete boyun eğmedik. Hürriyet ve bağımsızlık Türk milletinin karakteridir diyerek yola çıktık. Kimliğimiz vazgeçilmez değerimizdir. UBP’de hürriyet ve istiklal uğruna şehit olan nene ve dedelerimizin hatırası vardı. Kıbrıslı kardeşlerimin hür ve bağımsız yaşaması için TC ve Kıbrıslı Türklerinin birliği, beraberliği ve kardeşlik bağlarını güçlü tutmaları ve devam ettirmeleri elzemdir. Siyaset hiç kolay değildir, hele yapmak için yapmak hiç kolay değildir.”

“Kişilerin hak ve özgürlüklerine saygı çerçevesinde yapmak o ülkenin yarınları için olmazsa olmaz bir öneme sahiptir. Bu saldırı tüm siyaset uğruna yapılmış bir saldırı demektir. Buna karşı durmamız gereklidir. Biz FETO terör örgütünün kullandığı yöntemlerle karşılaştık ve u mücadeleyi 15 Temmuz’da zaferle sonuçlandırdık. O yüzden Sayın Başbakan Ersan Saner, bunlar elbette geçecektir ancak asıl olan sizin kardeşliğinizin ve KKTC’nin el ele, kol kola, omuz omuza ilelebet yolculuğudur. Karşılaşılan sorunları demokrasi kültürü içinde ortak akılla birlik ve dayanışmayla çözecek kapasiteye UBP sahiptir. 15 gün sonra bağımsızlığının 37. yılını kutlamaya hazırlanan Kuzey Kıbrıs’ta birlik ve barış için mücadele eden UBP için bunun oldukça önemli olduğunu düşünüyorum. Biz TC ve KKTC olarak et ve kemik gibiyiz.”

“Birbirimizden asla ayrılamayız. 2017 yılında Crans Montana görüşmelerinde ben de TC Başbakanı olarak süreci yakından takip ettim ve orada yaşananlara birebir şahit oldum. 50 yılı bulan Kıbrıs meselesinde bir arpa boyu yol alınamadı. Müzakereler ikili, üçlü, beşli toplantılar ortaya koydular. Rumların zihniyeti değişmedikçe Kıbrıs Türkünü bir azınlık, sığıntı görmeye devam ettikçe bu işin çözümü olmadığını hepimiz biliyorduk. Şartlar ne olursa olsun bundan böyle Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti el ele ve gönül gönüle vererek mücadelesini aynı kararlılıkla sürdürecek ve iki ay yıldızlı şanlı bayrağın dalgalanmasına şahit olacak. KKTC’nin gasp edilmiş hakları geri alınıncaya kadar bu mücadele sürdürülecek ve başta TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere 84 milyonun sizin yanınızda olduğunu bilmenizi istiyoruz.”

“Kıbrıs meselesinde maalesef hiçbir soruna çözüm üretemeyen BM çaresiz kalmıştır. Artık yeni bir sayfa açılmıştır. BM’nin bundan böyle Kıbrıs meselesinde bütün geçmiş çözümlerin geçersiz olduğunu kabul edip, yeni parametreleri ve eşit egemenlik sağlamış çözüm yönünde inisiyatif alma zamanı gelmiştir. Er ya da geç bu süreç başarılacaktır. KKTC’nin kaderi hiçbir zaman Güney’in merhametine bırakılamaz. Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon yatakları menfaatlerimiz TC garantörlüğü altındadır. Bunu sorgulamaya çalışanlar şunu çok iyi bilmelidir ki Kıbrıs Türkü’nün huzuru ve güvenliği için devam edecektir. Bugün Kıbrıs’ın yollarına ve alt yapısına bir milyar liralık yatırımı hep birlikte geçirdik. TC’nin Kıbrıs’ı kalkındırması sağlık, tarım, turizm, ulaştırma Ve hayatın her alanında gelişmesi için son 20 yılda 7 milyar Dolar yatırım gerçekleştirdik. Üçü de birbirinden değerli gene başkan adaylarımız var. Başarılar diliyorum. Geçmişte daha fazla birlikte mesai yaptığımız arkadaşlarımızın olması bizim taraf olduğumuz anlamını taşımaz. Kazanan arkadaşımız kim olursa olsun parti ve ülkeyi daha ileriye götürmesi bizim ortak arzumuzdur. Bugün burada olmaktan duyduğum mutluluğu bir kez daha dile getirir ve adayları da şimdiden tebrik ediyorum.”

Saat 11:42 itibari ile konuşmasını yapan Ersan Saner, partililerden ve salonda bulunan herkesten helallik isteyerek, “Bir kişi hariç herkese hakkım helaldir” dedi.

Yapmış olduğu icatlardan bahseden Saner, “Bugün karşınıza çıkarken UBP parti başkan vekili olarak sürdürdüğüm 11 aydır devam eden başbakanlıkla ilgili icatlarımı aktararak oylarınızı istemek için buradaydım ancak yapamıyorum hepinizin de çok iyi bildiği siyasi bir komple ile karşınızdayım.

SANER: ÇALMADIM, ÇIRPMADIM

“Hayatım boyunca en güçlü insanın kendisi ile barışık insan olduğunu savundum. Siyaseti makam ve para kazanmak için asla yapmadım çalmadım çırpmadım. Hane halkına yardım olarak da bilinene örtülü ödenek diye bilinen paradan bir tek kuruş harcamadım. Halkımızın huzuru için elimden geleni yaptım. ”

Partimizi bir arada tutmak birlik beraberlik için tahammüllü davrandım . Türkiye ile el ele gönül gönüleydim. 1 yıl önce iki adayın geri çekilmesi ile gerçekleşemeyince UBP’nin tam desteği ile elimden geleni yaptım. Herkes kaçarken ben hükümet kurdum. Yeni salgın döneminde normallerin normal olmadığı dönemde elimden geleni gece gündüz arkadaşlarım ile birlikte yaptım. Anavatan Türkiye ile var olan ilişkilerimizi devam ettirmek için Kıbrıs Türk halkı için son derece önemli olan iktisadi mali iş birliği protokolünü imzaladım

Maraş açılımını devam ettirerek, AİHM kararlarına uygun açılımını sağladık.

Okullarımız açtık, turizm canlandı.

500 bin aşı sözümüzü yerine getirdik.

Kıbrıs sorununda iki devletli modelden asla geri adım atmadım. Cumhurbaşkanımız ile tam bir uyum içerisinde çalıştık.

Ne söz verdiysek hükümeti kurarken tek tek hayata geçirmenin gururunu yaşadık.

Ekonominin lokomotifi olan yüksek öğretimi arzulanan noktaya getirmeyi başardık.

Çok mutluyum ki; salgınla mücadelede dünyanın 5 ülkesinden biriyiz

Sayın Binali Yıldırım ile ulaştırma bakanlığımız döneminde imzaladığımız protokolde o e devlet binamız inşaatı yükselmektedir. Açılışı da hep birlikte yapacağız.

SANER’İN YENİ DÖNEM İÇİN PLANLARI VARDI

Yeni dönemde birtakım planlarım vardı. 500 yataklı hastane temeli, Ercan havaalanını açmak, dijital dönüşümü sağlamak, serbest bölge, üretime ağırlık vermek, anavatandan gelen su ile Güzelyurt ve Mesarya’nın sulanmasını sağlamaktı

“BUNLARI SÖYLERKEN ZORLANIYORUM “

Siyasetin komplesi sonucu kutsal mücadele için adaylığımı çektim. Ancak bugünden sonra kim olduğum net olarak siyasi mücadelem devam edecek ve bu mücadele için bir makama ihtiyacım yok. Siyasi etiği hiçe sayan vicdansızlara bu partiyi bu ülkeyi, asla teslim etmeyeceğim. Bir koltuk için arkadaşını hiçe sayanları asla affetmeyeceğim bunları söylerken zorlanıyorum

Bazı şeyleri hala söylemiyorsam partim zarar görmesin diye. Hepinizden helallik istiyorum en iyisini yapmak için hem ülkenin hem de partinin her kuruluşuna sahip çıktım. Siyaset hayatım boyunca bir kusur işlediysem af fola. Bir kişi hariç hepinize hakkım helaldir.

Saat 11:30

Sayman tarafından açıklanan 30 Eylül 2021 yılı Mali Raporu okundu ve onaylandı.

Saat 11.20  Konuşmasını yapan UBP Genel Sekreteri Oğuzhan Hasipoğlu:

“Kıbrıs meselesinde yeni bir vizyon vardır. Kıbrıs meselesi ile ilgili partimiz en son kurultay kararını 2008 yılında almıştır. Artık bildiğiniz üzere müzakere masasında yeni seçilen Cumhurbaşkanı önderliğinde partimizin temellerinin attığı resmi politikamız iki devletli egemen eşitliliğin kabulü doğrultusunda yeni bir resmi pozisyon ortaya koymuştur

Varoluş, özgürlük, egemenlik mücadelemizde BM anayasasında da ifade bulan hakların eşitliği gibi evrensel yüce prensiplere bakarız.

Kıbrıs’ta gerçekçi adil ve sürdürülebilir görüşmelerin başlayabilmesi için Cenevre toplantısında egemen eşitliliğimizin kabul edilmesini istiyoruz. Rum tarafının iradesine tabi olup federasyon müzakerelerine hapsolmaya mahkum değiliz”

Saat 11.17 Divan kurulu başkanlığını yapan Sunat Atun yapılacak olan kurultay öncesi yaptığı konuşmada genel başkanlık seçiminin hayırlı olmasını dileyerek İktidarın en güçlü adayının UBP olduğunu bir kez daha ortaya koyduğunu ifade etti. Parti meclisi adayları ve genel başkan adaylarına başarılar diledi

Saat 11.09 Nisabın sağlanmasıyla birlikte UBP genel sekreteri Oğuzhan Hasipoğlu, saygı duruşu ve istiklal marşının okunması akabinde UBP genel Kurultayı’nın açılışını gerçekleştirdi.

Saat 11.05

Özdemir Berova, “genel başkan adaylarının toplanarak Sunat Atun başkanlığında 5 kişilik Divan oluşumu içinde benim adımı da önermişlerdi, Bu bir güven göstergesidir” dedi.

Saat 11:00

Saat 11:00’da salona gelen Sunat Atun, nisabın toplantıyı açmak için bir araya geldiğinden söz etti.

Sabah saat 09:00’da nisabın üye eksikliği nedeniyle sağlanamadığını ancak şu an sağlandığını belirtti.

Adayların önerisiyle Atun ve dört arkadaşının divana önerileceği bilgisini vererek, başka aday olmaması durumunda divanda bulunacaklarını aktardı.

İki günlük kurultayın büyük bir yarış içinde geçeceğini ifade eden Atun, en şeffaf, en temiz ve en doğru şekilde görevini yerine getireceğini belirtti.

Atun ayrıca, oy sayımlarının süratli bir şekilde yapılacağını ve sonucu en erken şekilde kamuoyuyla paylaşacaklarını dile getirdi.

Saat 11.00‘de Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Lefkoşa Atatürk Spor Salonu’na büyük bir coşku ile giriş yaptı.

Saat 10.53 itibari ile Türkiye Cumhuriyeti eski Başbakanı Binali Yıldırım Ulusal Birlik Partisi (UBP) kurultayına katılmak üzere salona giriş yaptı.

Hasan Taçoy, Faiz Sucuoğlu ve Zorlu Töre yan yana yer aldı.

Saat 10.30‘da Sucuoğlu büyük bir kalabalık ile salona giriş yaptı. Eşi ile birlikte salona giren Ulusal birlik Partisi adayı Faiz Sucuoğlu, “birinci turdan bu işi bitireceğiz” ifadelerine yer verdi.

Sucuoğlu eşine tam destek vererek, “Birbirimizi güç vererek her zaman yürüyeceğiz. Bu zaman kadar hep yürüdük yürümeye devam edeceğiz. Birlikte çıktık bir yola birlikte de bitireceğiz” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu