GenelKıbrısManşetSiyaset

UBP’de kazan kaynıyor

GIYNIK ÖZEL

UBP’deki  ‘sancı’ kabine değişikliğinin gerçekleşmesiyle bitti sanılırken gerek bakanlık görevinden alınan vekiller, gerekse bakanlık alamayan vekillerin parti içinde ciddi bir muhalefet yarattıkları ortaya çıktı

EVDEKİ HESAP UBP’YE UYMADI

UBP-DP-YDP koalisyon hükümeti kabinesinin Ulusal Birlik Partisi kanadında yapılan değişiklikler parti içi muhalefeti daha da körükledi. Uzun süredir UBP içerisinden yükselen huzursuzluklar, kabine değişikliği ile tamamen ayyuka çıktı. 25 Aralık Yerel seçimleri ve 25 Haziran Milletvekilliği Ara Seçiminden istediği sonucu alamayan UBP’de kabine değişikliği konusu sürekli gündemde tutuluyordu. Son dönemde ortaya çıkan tüzük değişikliği konusu ve kurultay çağrılarıyla birlikte, partideki ipleri eline almak isteyen UBP Genel Başkanı Ünal Üstel, kabinesinde 5 değişiklik yapıp, 4 bakanı görevden aldı fakat evdeki hesap UBP’ye uymadı.

ÜSTEL, SERT ÇIKIŞTI

Özellikle kurultay tartışmalarının odağındaki isim olan Hasan Taçoy’un bakanlık görevine son veren Ünal Üstel, geçtiğimiz gün Mağusa’da UBP’lilerle bir araya geldiği geniş katılımlı toplantıda, kurultay çağrılarına verdiği sert yanıtla dikkat çekti. “2024 Eylül ayında gerçekleşecek kurultayı bugünden diline dolayan, derdi memleket değil sadece genel başkanlık koltuğu olanlara, parti içerisindeki suları bulandırmaya çalışanlara, bakan da olsa vekil de olsa üye de olsa asla müsaade etmeyeceğiz” diyen Üstel’in sözleri yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi.

BATI CEPHESİ GERGİN

Yıllardır UBP hükümetlerinde gözetilen bölge dengesi, son kabine değişikliği ile yerle bir edildi. Kabinede Mağusa bölgesinden 3, Lefkoşa bölgesinden 3, Girne bölgesinden Başbakan Üstel dahil 2 ve İskele bölgesinden 1 bakan görev alırken, Güzelyurt ve Lefke bölgesinden bir vekile kabinede yer verilmemesi bölgedeki partililerin tepkisine neden oldu. İçişleri Bakanlığı görevinden alınan UBP Güzelyurt Milletvekili Ziya Öztürkler ile bir araya gelen Güzelyurt bölgesindeki UBP’liler, sosyal medyada Öztürkler’e destek paylaşımları yaparak, Başbakan Üstel’e de bir mesaj verdi.

KÜÇÜK’ÜN TAVRI ŞAŞIRTTI

Öte yandan siyasi kulislerde; Eğitim Bakanı olma talebini sürekli dile getirdiği bilinen ve kabine değişikliği gündeme geldiği zaman ‘tebrik kabul eden’ UBP Girne Milletvekili Hasan Küçük’ün kabine değişikliğinin ardından hayal kırıklığı yaşadığı da gelen bilgiler arasında. Sakin yapısı ile tanınan Küçük’ün geçtiğimiz hafta gündemde olan ortaokul ve lise öğrencileri için ek bütünleme sınavları konusunda Millî Eğitim Bakanlığı’na yönelik yaptığı sert eleştiri, “Hasan Küçük muhalefet vekili mi?” sorularına neden oldu.

DOĞU CEPHESİNDE KILIÇLAR ÇEKİLDİ

Kabine değişikliğinde bakanlık görevi almayı bekleyen fakat hem bakan olamayıp hem de Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nun yeni kabinede görevine devam edecek olmasından rahatsız olan İskele bölgesinin UBP’li iki vekili Emrah Yeşilırmak ile Yasemin Öztürk’ün de Başbakan Üstel’e karşı cephe aldıkları ortaya çıktı. Üstel’in geçtiğimiz hafta İskele’de düzenlediği geniş katılımlı kitle toplantısına katılmayan Yeşilırmak ve Öztürk’ün önümüzdeki günlerde gerçekleştirilecek olan olağanüstü Meclis Genel Kurulu’na katılmayıp nisap vermeyecekleri de iddialar arasında.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu