KıbrısManşetSiyasetSürmanşet

UBP’de kılıçlar çekildi: Lider kim olacak?

Siyasi arena bu kez UBP Başkanlığı ve yeni hükümet için kızışıyor

Olgun AMCAOĞLU: Gönyeli’nin güçlü isimlerinden. Başkanlık düşüncesi yok ama arkasında aday olması için muazzam bir destek var. Adı parti içerisinde ve iş yaşamında hiçbir şaibeye karışmadı…

Ali PİLLİ: Güzelyurt bölgesinin mihenk taşı.  Aklında hep pandemi var ancak bölgesinden parti başkanlığına aday olması için baskı olduğu konuşuluyor. O da adı kirli işlere karışmayanlardan…

Sunat ATUN: UBP-HP oluşumundan en çok rahatsız olanlardan, ancak Tatar’ın adaylığında yalnız bırakmadı. Aday olmak istediğini yakın çevresine dillendirmeye başladı bile…

Faiz SUCUOĞLU: Tatar’ın görevden almak istediği, yıllardır partiye başkan olmak isteyen isim… Daha önce de başkanlık yarışına girdi. Başkanlığına kesin gözle bakılıyor. 

Oğuzhan HASİPOĞLU: Onu da aday göstermek isteyenler var…  Kendisi de isteksiz değil… Hasipoğlu’nun Tatar tarafından müzakerecilikle görevlendirilmesi bekleniyor.

Nazım ÇAVUŞOĞLU: Tatar’ın cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki İskele başarısı popülaritesini yükseltti.     Genel başkan adaylığına kesin gözle bakılan isimlerden biri… Zaten kendisi de bunu dillendiriyor.

Ersan SANER: Hiyerarşide UBP’nin iki numaralı ismi. Genel başkan olmak istediğini de hiç gizlemedi. Aday olabilecek isimler arasında gösteriliyor. Saner, UBP kurultayına kadar parti genel başkanlığı görevini vekâleten yürütecek…

Hasan TAÇOY: Kesin aday… Başkanlık için adı hep konuşulan ve “Örgütçü” kimliğiyle anılan Taçoy örgütlere ve üyelerle olan iyi ilişkisine güveniyor… Yıllardır Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanı olmak için çalışıyor. Özellikle Lefkoşa’da çok ciddi bir kitleye sahip.

Ünal ÜSTEL: Daha önce de genel başkan adayı oldu. Jet krizinden sonra bakanlık görevinden alınmasına rağmen partiye ve Tatar’a küsmediği, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde çok çalıştığı ve başkan adayı olmak istediği biliniyor.

Kutlu EVREN:  “Ben görev adamıyım” diyor ama parti başkan adaylığı için de “Kesin olmam” demiyor. UBP-HP hükümetinde kendisine görev verilmese de küsmedi. Partisine ve Tatar’a sırt çevirmemenin ödülünü, Ünal Üstel’in yerine Turizm Bakanlığı görevine getirilerek aldı.

GIYNIK ÖZEL

Kazan-Kazan peşindeki UBP, Cumhurbaşkanlığı zaferinden sonra hükümette tutunmaya çaba harcayacak. Ancak, önce kendine yeni bir lider seçmesi gerek. Lider seçimi ise çok zor. Daha Ersin Tatar Cumhurbaşkanlığı için mazbatasını almadan, parti içi rekabet kızıştı. Peki bu yarışta kimlerin ismi geçiyor:

Olgun Amcaoğlu: Gönyeli’nin güçlü isimlerinden. Başkanlık düşüncesi yok ama arkasında aday olması için muazzam bir destek var. Adı parti içerisinde ve iş yaşamında hiçbir şaibeye karışmadı… Birileri “Henüz erken dese de, Amcaoğlu’nun da bu yarışa girmesi ve “Bütünleştirici” bir rol üstlenmesi için kendisine baskı olduğu biliniyor.

Sunat Atun: UBP-HP oluşumundan en çok rahatsız olanlardan, ancak Tatar’ın adaylığında onu yalnız bırakmadı. Aday olmak istediğini yakın çevresine dillendirmeye başladı bile…Atun’un eskiden olduğu gibi Türkiye Cumhuriyeti tarafından destek almadığı da konuşuluyor.

Hasan Taçoy: UBP liderliği için Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy’un çok istekli olduğu biliniyor. Özellikle köy örgütleriyle olan ilişkileri, üye bazındaki gücü parti içinde bilinen bir gerçek. Senelerdir, partinin bugüne kadar ki en büyük gücü olan Derviş Eroğlu’nun yanında duran Taçoy, bu seçim döneminde de Tatar’la el ele hareket etti. Taçoy, “Artık benim zamanım geldi” diyor. Ancak, siyasette hep perde gerisinde çalışmayı yöntem edinen Taçoy, henüz şartlar olgunlaşmadan isteğini duyurmuş değil.

Faiz Sucuoğlu: Bir diğer istekli isim Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faiz Sucuoğlu. Her ne kadar da Faiz Sucuoğlu, Cumhurbaşkanlığı seçimi dolayısıyla savaş baltasını toprağa gömmüş olsa da bakanlıktan alınmasının dönemin Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı sayesinde geri döndüğünü unutmadı. Sucuoğlu, tasfiye edilmek istenmesinin parti içindeki bazı güç gösterilerinden kaynaklandığının farkında. Ancak özellikle Lefkoşa bölgesinde hatırı sayılır bir güce sahip olan Sucuoğlu aday olarak ortaya çıkarsa rakipleri için çok zor yiyecekleri kadar büyük bir lokma olabilir.

Oğuzhan Hasipoğlu: Kıbrıs sorunundaki ve uluslararası ilişkilerdeki derin bilgisiyle dikkat, çeken bir isim olan Oğuzhan Hasipoğlu, UBP liderliğinin tekrar Mağusa’ya dönmesi için çalışacak. Tatar’ın Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmasında Mağusa’da sağlanan zafer, Hasipoğlu’nun elini güçlendiriyor. Hasipoğlu taraftarları, “seçimi diğer büyük ilçeler değil, biz kazandırdık” diyor. Parti başkanlığı için kendisine parti tabanından destek ve istek olduğu yönünde görüş belirten ve konuyla ilgili henüz karar vermediğini söyleyen Hasipoğlu, “Ersin Tatar, Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturduktan sonra kimi takdir ederse o genel başkan olacak” dedi.

Nazım Çavuşoğlu: Seçim zaferinden kendisine pay çıkaran bir diğer isim. İskele bölgesinde Tatar’ın aldığı oy sayısının Akıncı’ya atılan toplam oy sayısı farkından daha fazla olması, Çavuşoğlu’nun büyük övünç kaynağı. Ersin Tatar’ın Cumhurbaşkanı seçilmesiyle milletvekilliği görevinden istifa edeceğini, mazbatasını aldıktan sonra yemin edip görevine başlayacağını ve UBP’deki görevinin sona ereceğini ifade eden Çavuşoğlu, UBP’nin ‘maksimum’ 45 gün içinde kurultaya gideceğini belirtti. Ancak, “Bu ülkenin 45 gün bekleyecek sabrı yok” diyen Çavuşoğlu, yarın Meclis’te UBP’nin bir ‘grup toplantısı’ yaparak, gerekli takvimlendirmeyi yapacağını savundu.

Ersan Saner: Bu isimler yanında UBP Genel Sekreteri Ersan Saner’in de Başkanlık için istekli olduğu biliniyor. Her ne kadar da Saner, Taçoy ve Sucuoğlu gibi şimdilik içinden geçeni yüksek sesle açıklamıyor olsa da gönlündeki aslan önce parti lideri ardından da başbakan olmak. Saner bu konuda kendisine sorulan bir soruya, “Genel başkanlık görevini vekaleten birinin mi sürdüreceği yoksa kurultaya mı gidileceğine partide karar verilecek. Kurultaya gidilecekse bile tüzük gereği parti başkanlığına 45 gün boyunca parti genel sekreteri vekalet eder” diyen Saner, en azından 45 gün başkan kalacağını ilan etti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu