GenelKıbrısManşetSiyaset

UBP’ye transfer olanlar kaybetti: Zaroğlu, Büyükoğlu ve Genç meclis dışı kaldı

Cemal Özyiğit, Hüseyin Angolemli, Zeki Çeler, Bertan Zaroğlu, Hasan Büyükoğlu ve Mesut Genç gibi isimler yeni oluşacak Cumhuriyet Meclisi’nin dışında kaldılar.

GIYNIK GAZETESİ-ÖZEL HABER

2022 Erken Genel Seçim sonuçları netleşmeye devam ediyor.

Resmi olmayan sonuçlara göre, 2018 seçimlerinde Meclise giren Milletvekili adaylarından bu kez meclise giremeyenler de netleşmeye başladı. Cemal Özyiğit, Hüseyin Angolemli, Zeki Çeler, Bertan Zaroğlu, Hasan Büyükoğlu ve Mesut Genç gibi isimler yeni oluşacak Cumhuriyet Meclisi’nin dışında kaldılar.

TRANSFER OLANLAR KAYBETTİ…

Yeniden Doğuş Partisi’nden 2018 seçimlerinde Meclis’e giren, sonrasında Milletin Partisi’ni kuran fakat seçimlere UBP listesinden kontenjan aday olarak giren Bertan Zaroğlu meclis dışı kaldı.

2018 seçimlerinde Halkın Partisi İskele Milletvekili olarak Meclis’e giren Mesut Genç ve Halkın Partisi Güzelyurt Milletvekili olarak Meclis’e giren Hasan Büyükoğlu, 2022 Erken Genel Seçimi öncesi transfer oldukları ve kontenjan aday olarak listesinde yer aldıkları Ulusal Birlik Partisi’nin tabanından destek göremedi ve meclis dışı kaldı.

UBP’DE SENNAROĞLU VE ÇALUDA MECLİS DIŞI…

Ulusal Birlik Partisi Lefke Milletvekili olarak 2018 yılında Meclis’e giren Aytaç Çaluda ise 2022 Erken Genel Seçimi sonuçlarına göre meclis dışı kalan bir diğer milletvekili oldu. Cumhuriyet Meclisi Başkanı Önder Sennaroğlu da UBP ön seçiminde parti üyelerinin onayını alamayarak seçime katılamayan ve Meclis’e giremeyen vekillerden oldu. Güzelyurt’ta Ali Pilli yerini korurken, UBP ön seçiminde parti üyelerinin onayını alamayarak seçime katılamayan Menteş Gündüz’ün ve kontenjan adayı Hasan Büyükoğlu’nun yerine Ziya Öztürkler Meclis’e girmeye hak kazandı.

BARAJ ALTINDA KALAN TDP MECLİS DIŞINA DÜŞTÜ…

  1. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın çağrısına rağmen Toplumcu Kurtuluş Partisi ile seçim iş birliği yapmayan Toplumcu Demokrasi Partisi yüzde 3,94 oranla baraj altı kaldı.

Toplumcu Demokrasi Partisi 2018 seçimlerinde yüzde 8,65 oranla mecliste elde ettiği 3 vekilliği birden bu seçimde kaybetti. TDP Lefkoşa Milletvekili Cemal Özyiğit, Mağusa Milletvekili Hüseyin Angolemli ve Girne Milletvekili Zeki Çeler, partinin baraj altı kalmasıyla meclis dışında kaldılar.

CTP KOLTUK SAYISINI ARTIRDI

Cumhuriyetçi Türk Partisi 2018 Seçimlerinde mecliste 12 koltuk sayısına ulaşırken, ciddi bir oy artışı ile bu sayısı 2022 Erken Genel Seçimi’nde 19’a çıkardı. Henüz oy sayımının devam etmesi nedeniyle bu sayı farklılık gösterebilir.

CTP’den Meclise girmesi beklenen 7 yeni vekilin şu isimler olması bekleniyor:

Lefkoşa’dan 2. Sıra adayı Ürün Solyalı, 7. Sıra adayı Devrim Barçın, 8. Sıra adayı Filiz Besim; Mağusa’dan 7. Sıra adayı Şifa Çolakoğlu; Girne’den 1. Sıra adayı Ongun Talat, 3. Sıra adayı Ceyhun Birinci; İskele 1. Sıra adayı Fide Kürşat.

Bu arada 2018 Seçimlerinde CTP Lefkoşa Milletvekili olarak seçime giren Özdil Nami, 2022 Erken Genel Seçimi’ne katılmadı.

DEMOKRAT PARTİ’NİN KOLTUK SAYISI SABİT KALDI

Demokrat Parti 2018 Genel Seçimlerinde oy oranını %7,8’e düşürerek ciddi kan kaybetmişti.

2022 Erken Genel Seçimlerinde ise yüzde 7,36 oranla kan kaybetmeye devam eden DP’nin meclisteki koltuk sayısı üç olarak kaldı.

2018 Genel Seçimlerinde DP Lefkoşa Milletvekili olarak meclise giren Serdar Denktaş, 2020 Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrası istifa etmesinin ardından, 2022 Erken Genel Seçimlerine de katılmadı.

HALKIN PARTİSİ KAYBEDENLER KULÜBÜNE DÖNÜŞTÜ

2018 Genel Seçimlerine yeni oluşumu ile giren Halkın Partisi yüzde 17,07 oranla Meclis’e 9 koltuk sayısı elde ederken, 2022 Erken Genel Seçimlerinde ciddi oy kaybı yaşadı.

Halkın Partisi 2022 Erken Genel Seçimlerinde yüzde 6,7 oranla 9 olan koltuk sayısını 2’ye düşürdü.

2018 Seçimlerinde meclise giren HP Girne Milletvekili Jale Refik Rogers, Erek Çağatay; Lefkoşa Milletvekilleri Gülşah Sanver Manavoğlu güncel sonuçlara göre Meclis dışı kaldı.

Halkın Partisi Lefkoşa Milletvekili ve dörtlü koalisyon hükümeti döneminde Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı yapan Tolga Atakan ve 2018 Seçimlerinde Halkın Partisi Gazimağusa Milletvekili olarak meclise giren Hasan Topal ise partiden istifasını vermesinin ardından 2022 Erken Genel Seçimlerine katılmayarak siyaseti bıraktı.

(L.G.)

Diğer Haberler

Başa dön tuşu