DünyaGenelManşet

Uçağın İniş Takımlarında Ölmeden Yolculuk Edebilmek Mümkün Mü?

Afganistan halkının Kabil Havalimanı'ndaki son üzücü görüntülerinden sonra akıllara gelmesi muhtemel olan bu sorunun cevabını Ekşi Sözlük yazarlarından biri ayrıntılı olarak yanıtladı.

Afganistan halkının Kabil Havalimanı’ndaki son üzücü görüntülerinden sonra akıllara gelmesi muhtemel olan bu sorunun cevabını Ekşi Sözlük yazarlarından biri ayrıntılı olarak yanıtladı.

Ekşi Sözlük Yazarıi, “Eğer iniş takımının hidrolik aksamı tarafından ezilmez de sığınacak bir boşluk bulursanız, hayatta kalma ihtimaliniz var.  ancak, yüksek irtifadaki (9-10 km) ince hava nedeniyle oksijen yetersizliğinden %90 ölürsünüz. yine de dayanıklı, yüksek irtifaya alışkın bir dağcı olma ihtimalinizin olduğunu düşünüyorum ama bu sefer de -50 santigrat dereceyi bulan bir soğukla baş etmeniz gerekli. bu sıcaklıkta yarım saat kalmanız ölmeniz için yeterli. öyle çok kalın giyinerek kurtaramazsınız kendinizi. yani, 1 saat süren bir yolculukta soğuk nedeniyle ölme ihtimaliniz %90’ın üzerinde. hadi yine hayatta kaldınız diyelim, uçak inişe geçtiğinde iniş takımı kapakları açılınca, o uyuşmuş yarı ölü halinizle tutunmanız mümkün olmuyor ve yere düşüp parçalanarak ölüyorsunuz” dedi.

Bir Türk gencinde İstanbul’dan Londra’ya gitmek için bu macerayı denediğini yazan yazar,  “En son bu macerayı hikmet kömür isimli bir türk genci istanbul’dan londra’ya gitmek için denemişti. tabii arkadaşımızın sonu yukarıda anlattığımız hikayede anlayacağınız gibi kaçınılmazdı, öldü. Daha önce; rıza karadağ, onur özüyaman ve ramazan karaçoban isimli 3 türk daha iniş takımında yolculuk etmeyi denemiş. hepsinin öldüğünü söylememe gerek yok sanırım.”

Bu yolculuğu deneyip hayatta kalanlarında olduğunu ise şu sözlerle ifade etti, “Bu yolculuğu deneyip hayatta kalabilen birkaç kişi var kayıtlarda. biri 2010 yılında hayatta kalan bir Rumen. bu Rumen arkadaşımızın şansı, Viyana’dan Londra’ya uçtuğu uçağın “hava kötü olduğu için” alçak irtifada seyretmesi. bu sayede paçayı kurtarmayı başarmış, oksijensizlikten ölmemiş. Ama, bulunduğunda soğuktan kaynaklı hipotermi nedeniyle ölmek üzereymiş.”

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu