GenelKıbrısManşetSiyaset

Üçlü ya da çok daha güçlü bir hükümet

23 Ocak Erken Genel Seçimleri geride kalırken, seçim heyecanı yerini hükümet senaryoları tartışmalarına bıraktı. UBP Genel Başkanı Faiz Sucuoğlu Başbakanlığında kurulacak hükümetin ikili mi yoksa üçlü mü olacağı ise birkaç gün içerisinde belli olacak

23 Ocak Erken Genel Seçimleri geride kalırken, seçim heyecanı yerini hükümet senaryoları tartışmalarına bıraktı. UBP Genel Başkanı Faiz Sucuoğlu Başbakanlığında kurulacak hükümetin ikili mi yoksa üçlü mü olacağı ise birkaç gün içerisinde belli olacak

HEDEF İSTİKRARLI VE UZUN SOLUKLU BİR HÜKÜMET… 23 Ocak Erken Genel Seçimlerinden 24 vekille birinci sırada çıkan Ulusal Birlik Partisi, hükümet kurma çalışmaları için kolları sıvadı. Nisap sorunu yaşamak istemeyen ve istikrarlı bir hükümet kurma hedefi olan UBP Genel Başkanı Faiz Sucuoğlu, 3 partili ve 30 sandalyeye sahip bir koalisyon hükümeti ya da çok daha güçlü bir koalisyon ile istikrarlı icraat hükümeti kurmak için siyasi partilerin kapısını çalacak. Yemin töreninin ardından Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’dan resmi olarak hükümet kurma görevini alacak olan Sucuoğlu’nun resmi görevi alana kadar, gayri resmi görüşmeler ile hükümeti şekillendirmesi bekleniyor. UBP Genel Başkanı Faiz Sucuoğlu’nun Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, ‘İlla ikili koalisyon olacak diye bir şey yok’ ifadesini kullanması ve geniş tabanlı bir hükümet üzerinde durması da 3’lü koalisyon hükümeti ihtimalini öne çıkarıyor.

ÜÇLÜ KOALİSYON FORMÜLÜ AĞIR BASIYOR… Siyasi kulislerde dile getirilen ilk formül mevcut UBP-DP koalisyonunun devamı olsa da, nisap sıkıntısı yaşamak istemeyen UBP Genel Başkanı Faiz Sucuoğlu, daha geniş tabanlı bir hükümet formülü üzerinde duruyor. Bu noktada UBP-DP-HP üçlü koalisyon hükümeti seçeneği ağır basıyor. Cumhuriyet Meclisi’nde 30 sandalyeye sahip olacak olan bu model de bakanlık dağılımlarının ise 8 UBP+1 DP+1 HP şeklinde olması bekleniyor. UBP-DP-YDP formülü de gündeme gelse de en düşük ihtimalli koalisyon hükümeti modelinin bu olduğu düşünülüyor. YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı’nın UBP Genel Başkanı Faiz Sucuoğlu’na yönelik söylemleri ve Arıklı’nın 3’lü koalisyon dönemindeki başarısız bakanlık deneyimi nedeniyle, YDP ile yeniden bir koalisyon mümkün görünmüyor.

CTP İLE ORTAKLIK, ‘MUHELEFETSİZ MECLİS’… Öte yandan, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, istikrarlı ve nisap sıkıntısı yaşamayacak bir hükümete ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, “Dünya görüşü, Kıbrıs sorunu ve diğer konularda farklı düşüncelerde olabiliriz. Ama politika çözüm üretme sanatıdır” sözleriyle CTP’ye da açık kapı bırakan UBP Genel Başkanı Faiz Sucuoğlu’nun CTP’nin kapısını formalite icabı değil, iyi bir teklifle çalması bekleniyor. Ne kadar az koalisyon ortağı olursa hükümetin o kadar istikrarlı olacağına inandıklarını da söyleyen Sucuoğlu’nun kafasında farklı formüller de bulunuyor. Komitelerde sadece UBP ile CTP’li vekillerin yer alacak olması da iki partinin ortaklığı sayesinde, yasaların komitelerden çok daha kolay geçmesini sağlayarak Cumhuriyet Meclisi’ni çok daha üretken bir hale getirebileceği, siyasi kulislerde konuşuluyor. İş çevreleri de UBP ile CTP ortaklığının ülkede istikrarı sağlayabileceği düşüncesiyle bu koalisyon formülünü destekliyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu