DünyaEkonomiManşet

UK’de fiyatlarda düşüş bekleniyor

İngiltere’de aralık ayında fiyatlar üst üste üçüncü kez artmasına rağmen düşüş olacağına kesin gözüyle bakılıyor

İngiltere’de aralık ayında fiyatlar üst üste üçüncü kez artmasına rağmen düşüş olacağına kesin gözüyle bakılıyor.

 ALICI TALEPLERİ ÖNEMLİ
Birleşik Krallık genelindeki ev fiyatları, piyasadaki ev eksikliği nedeniyle aralık ayında üst üste üçüncü kez artmış olmasına rağmen, yıl genelinde fiyatlarda yüzde 4 oranında bir düşüş bekleniyor. Halifax tarafından yayınlanan verilere göre, ev fiyatları aralık ayında yüzde 1.1 oranında artış gösterdi. Bu artışla birlikte, ülkedeki ortalama ev fiyatının 287 bin 105’e yükseldiği ifade ediliyor. Buna rağmen Halifax, aylık, çeyrek dönemlik ve yıllık büyüme verilerinin, güçlü alıcı taleplerinden değil, piyasadaki ev eksikliğinden etkilendiğini açıkladı. Halifax, mortgage faizlerinin düşmeye devam etmesiyle birlikte, alıcı güveninde artış görülebileceğini de belirtti.

%5 ARTIŞ BEKLEYEN DE VAR
İngiltere’de düşüş bekleyen analistler kadar, artış olmasını öngören analistler de var. Danışmanlık şirketi Pantheon Macroeconomics’in tahminlerine göre, baz oranlarında öngörülen düşüş emlak piyasasında toparlanmayı tetikleyecek. Danışmanlık şirketi, mortgage oranlarının düşmesi ve İngiltere Merkez Bankası’nın borçlanma maliyetini azaltma ihtimalinin, yeni yılda konut fiyatlarını yükselteceğini tahmin etti. Buna göre, sürekli düşen mortgage oranları ve müşteri talebinde beklenen artış, 2024 yılında konut fiyatlarını yüzde 5 oranında artıracak.

ÇİFT HANELİ ARTIŞ MI?
Pantheon’un baş Birleşik Krallık ekonomisti Samuel Tombs, konut piyasasındaki dinamiklerin, “alıcıların Kasım 2023’te olduğu gibi ipotek ödemelerine aynı miktarı ayırmaları halinde” bu yıl ortalama konut fiyatlarında çift haneli bir yüzde artışına yol açabileceğini söyledi. Pantheon’un yüzde 5’lik merkezi artış tahmini, Kasım ayında kaydedilen yüzde 5,3’lük orandan 2024 yılı sonunda yüzde 4’e düşen ortalama ipotek oranlarına bağlı olarak satın alınabilirlikteki iyileşmeye dayanıyor. İngiltere’nin konut piyasası, 2022’de kaydedilen zirveye göre değerlerde tahmini yüzde 5’lik bir düşüş ve genel emlak değerlerinin hala pandemi öncesi seviyelerin üzerinde olmasıyla, çöküş uyarılarına meydan okudu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu