EkonomiGenelKıbrısManşetToplumYaşam

Ülke inşaat hurdalığı gibi

KKTC’de yaklaşık 4 binin üzerinde olduğu tahmin edilen atıl inşaatların ekonomiye kazandırılması istendi.

İnşaat Taşeronları Birliği (KTİTB) Başkanı Osman Amca, Başbakandan söz aldıklarını söyledi.

İNŞAATLARA DEVLET EL KOYSUN, SATSIN

Kıbrıs Türk İnşaat Taşeronları Birliği (KTİTB) Başkanı Osman Amca, ülkede tamamlanmamış ve atıl kalmış inşaatların ekonomiye kazandırılması için çalışmalar olduğunu bildirdi. 2018 verilerine göre ülkede 4 binin üzerinde yarım kalmış inşaat vardı. Osman Amca, “Özellikle Arapköy bölgesinde çok sayıda yarım, atıl kalmış inşaat var. Bu inşaatların sahiplerinin devlete borçları var. Bu borçlar, faizleri ile katlandı ve ödenemeyecek rakamlara ulaştı. Çok sayıda da mağdur bulunuyor. Bu yarım inşaatlar için devlet duyuru yapsın, inşaat sahipleri 3 ay içerisinde gelip borçlarını ödesin ve inşaata devam etsin. Duyuruya dönüş yapılmayan inşaatlara da devlet el koysun. Mortgage sistemi veya tatil evleri olarak ekonomiye kazandırılsın şeklinde önerimiz oldu. Her kesimi olumlu etkileyecek bu öneri yakın zamanda uygulama olarak hayat bulacak. Sayın Başbakanımız bunun yürürlüğe gireceğinin sözünü verdi” diye konuştu.

YABANCILARA ARAZİ DEĞİL KONUT SATALIM

Osman Amca, ülkedeki arazilerin yabancı yatırımcılara satışı konusundaki değerlendirmesinde ise yabancılara arazi yerine konut satışının yapılmasının hem ülke ekonomisi hem yatırım hem de KKTC devleti için çok daha olumlu sonuç getireceğini belirtti. Osman Amca şunları söyledi: Bir yabancıya yüzlerce dönüm arazi verilip ‘git içine binlerce konut yap ve sat’ imkânı sağlamak yerine konut alma hakkını sayısal anlamda arttırmak çok daha doğru olur düşüncesindeyiz. Örneğin 1 yabancının konut alma hakkı 5 ise bunu 10’a çıkartırsınız ama arazi almasına izin vermezsiniz. Ama derseniz ki bu konutları yabancıya satmayacağız o zaman ülke ekonomisi batar.”

KALİFİYE İŞÇİ SORUNU ÇÖZÜLÜYOR

Bir TV programına konuk olan Osman Amca, Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği (KTİMB), Kıbrıs Türk İnşaat Taşeronları Birliği, Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO) ve Restorancılar Birliği (Res-Bir) tarafından nitelikli işçilerin ülkeye gelmesini sağlayacak dev projenin hayata geçirildiğini kaydetti. Amca, Söz konusu proje ile talep edilen iş gücünün aranan vasıflara haiz olup olmadığı, geleceği ülkede teste tabi tutularak, uygun vasıfta ise sertifikasyon merkezleri tarafından sertifikalandırılıp ülkeye getirilmesinin sağlanacağını kaydetti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu