EkonomiKıbrısManşet

Ülke insanı ev almasın mı?

Ülkedeki emlak ve inşaat sektörü “yabancı” peşinde ama gençlerimiz artık ev alamıyor

Ülkedeki emlak ve inşaat sektörü “yabancı” peşinde ama gençlerimiz artık ev alamıyor. Bir asgari ücretli 65 bin sterlin bir daire alırsa yemeden-içmeden 14,3 yıl bunu ödemek zorunda. Ekonomistler ve emlak sektörü sıkıntının çözüm formülünün mortgage sistemi olduğu fikrinde

ASGARİ ÜCRETLİ İÇİN HAYAL

KKTC emlak piyasasında binlerce konut stoku birikirken ne yetkililer ne de sektör temsilcileri bu evleri KKTC vatandaşlarının nasıl alabileceği konusunda kafa yormuyor. Emlak ve inşaat sektörü ülkeye gelecek yabancı yatırımcının yollarını gözlüyor. Ancak, ülkede yaşayanlar özellikle de gençlerin büyük çoğunluğu başlarını sokacak bir konutu bulmakta zorlanıyor. Asgari ücretli ise ev almayı hayal dahi edemiyor. Ülkede ortalama bir apartman dairesinin fiyatı 65 bin sterlin civarında. Bunun Türk Lirası ile karşılığı 1 milyon 450 bin TL’nin üzerinde. Bugünkü kurlarla asgari ücretli genç bir apartman dairesi almak isterse 170 ay (yaklaşık 14,3 yıl) yemeden içmeden bu daireyi ödemek zorunda.

MORTGAGE SİSTEMİNE ENGEL NEDİR?

Ülkedeki ekonomi çevreleri sürekli yabancılar tarafından satın alınan evlerin, nüfus yapısı üzerinde yaratacağı sıkıntılar bir yana ülke insanı açısından yaşanan durumun hiç de iç açıcı olmadığına işaret ediyor. Ekonomistler, “hem TL faizleri çok yüksek hem de döviz fiyatları. Vatandaş yüksek faizle nasıl borçlansın, yüksek fiyatlı dövizle nasıl konut alsın” derken, Dünya’nın genelinde uygulanan mortgage sistemine işaret ediyor. Emlak ve inşaat sektörünün de çok istediği ve desteklediği mortgage sistemiyle, ülkede ev sahibi olmanın daha kolay hale geleceği vurgulanırken, bu konuda ilk adımın devletten gelmesi ve bu konuda gerekli yasaların çıkarılması isteniyor. Bir emlakçı, “sadece yabancılar ve paralı yerliler konut alabiliyor, başını sokacak evi satın alamayan gençlerimiz ise göç yollarına düşecek” dedi.

Diğer Haberler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu