KıbrısManşetSiyaset

Ülke kaosa sürüklenirken ve haysiyet

Hekimler uyarıyor lakin ne halk, ne de hükümet edenler maalesef umursamaz bir tavır içinde... Belli ki azınlık hükümeti bu konuda  herhangi bir plan projeye sahip değil

Kıbrıs’ın Kuzeyinde bulaş istikrarlı bir şekilde Vaka/Test oranına baktığımızda hız kesmeden devam ediyor.. Hekimler uyarıyor lakin ne halk, ne de hükümet edenler maalesef umursamaz bir tavır içinde… Belli ki azınlık hükümeti bu konuda  herhangi bir plan projeye sahip değil.

Adeta halka ne haliniz varsa görün diyen bir anlayış hakim ülkede!

Devlet hükümetin iş bilmezliği yüzünden aciz bir görüntü içindedir. Oysa bir ülkede devlet halkı için olmalı. Devlet, halkın oluşturduğu kurumlarını halkının sağlığı, güvenliği, eğitimi ve refahı için kullanmalı.

Devlet kamu malını titizlikle korumalı bazı imtiyazlı kişilere peşkeş çekmemeli..

Devlet bir takım çevrelerin kişisel servet yapması için değil, halkına fayda sağlayacak yönetim anlayışını ortaya koyması gerekmektedir.

Lakin ülkede dayatma ile atanan yönetim kadrolarına ve onların içinde bulunduğu icraatlara bakınca böyle bir devletin ortada olmadığı açık ve nettir.

Günün büyük bölümünde iş yapmak yerine sadece üst akıllı oluşturan kesimlere şükran çekerek koşulsuz biat edeceklerini gösteren ve onların yapacağı telkinler ile kendilerine hareket alanı yaratarak ülke yönetmeye çalışan anlayışın artık çöktüğünü görüyoruz. Hoş zaten böyle bir ilişki biçimi içinde yol almak sürdürülebilir değil.

Azınlık hükümetinin iş bilmez tavrı, muhalefetin ise etkisiz kalması ülkeyi kaotik bir ortama sürükledi.

Bundan mütevellit belirsizlik derinleşiyor. Malum Eylül itibarıyla yüz yüze eğitim başlayacak. En azından ilgili bakanın bu yönde açıklamalarını görüyoruz..

Lakin şu ana kadar bunun için ciddi bir planlamanın olmadığını da görüyoruz.

Ha bunu nerden biliyorum?

Elbette araştırıyorum, öğretmen arkadaşlarla konuşuyorum, soruyorum ve öğreniyorum.

Diğer yandan turizm çıkmaza sürükleniyor..

Malum bir süreden  bu yana Kıbrıs Cumhuriyeti yetkilileri ‘SafePass’ uygulamasını hayata geçirdiler…

Mağaza, restoran, cafe girişlerinde bunu sorarlar. Dolayısıyla kuzeyden gelenlerin aşı sertifikalarını kontrol edip içeri alırlar. Vaka sayıları ve Vaka/Test oranları bundan dolayı Güney Kıbrıs’ta düşmeye başladı. Zira sistem tıkır tıkır çalışıyor, çalıştırıyorlar.

Bu bir devlet ciddiyetidir.

Devlet olmanın gereğidir.

Bunun adı  ise egemenliktir.

Takdir edersiniz ki egemen sadece ben egemenim demekle olmuyor. Lafla egemenlik de olmuyor. Toplumunun temel sağlık, eğitim, ekonomik, kültürel ve yaşam kalitesini yükselterek  refah seviyesini en üst düzeye çıkarmak için planlamalar yapmak bir devletin başlıca görevidir.

Lakin ne mümkün!

Ülkeyi sözde yönetenlerin hesapları kurultay, seçim, anavatana şükran, Türkiye’yi yöneten erkin kendi siyasi anlayışı doğrultusunda verdikleri  talimatlarını eksiksiz yerine getirerek her türlü yalakalığı sergileyerek bir ülkeyi  yönetemezsiniz. Nitekim yönetemiyorsunuz da.

Bilenler bilir “Haysiyet”  diye bir kelimemiz var Türkçemizde..

Bu ibret verici kelimenin tam olarak anlamı şudur:

TDK’ ya göre “haysiyet” Arapça dilinden Türkçe’mize  geçmiştir.

Onur , değer, saygınlık, öz saygı demek.

Dolayısıyla haysiyet kelimesinin altını doldurmak için önce kişinin kendine saygısı olması gerekiyor.

Bir de “ haysiyetsiz” kelimesi var. .

Toplumun kendisine değer verip vermediğini önemseyen ve şahsi çıkarlarını şerefinin üstünde tutan kişilere haysiyetsiz denir. Haysiyetsiz olarak nitelendirilen kişiler toplumun değer yargılarını ve ahlak kurallarını umursamaz.

Nitekim de umursamıyorlar..

Diğer Haberler

Başa dön tuşu