GenelKıbrısManşet

Ülkede 26 yılda 1083 yangın çıktı, yangınla mücadelede en büyük eksik; yangın helikopteri!

KKTC'de envanterinde yangın söndürme helikopteri mevcut değil, kira bedelleri ise cep yakıyor

Türkiye, 8 gündür ülkenin çeşitli bölgelerinde çıkan yangınlara karşı adeta savaş veriyor.

Şu ana kadar 154 yangın söndürülürken, 9 yangın sürüyor. Manavgat’ta mahalleler dahi boşaltılırken, Marmaris’teki yangınla birlikte kontrol altına alınmaya çalışılıyor. Denizli’de çıkan orman yangınına hava ve karadan müdahale ediliyor.

KKTC’de durum

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ise olası bir yangın tehlikesi için alınan önlemlerin yeterliliğini tartışıyor. Alınan önlemler ile ilgili açıklama yapan Orman Dairesi Müdür Cemil Karzaoğlu, ormanlık alanlara girme ve orman içerisinde ateş yakma yasağının uzatılacağını belirtirken, tüm toplumu da bu konuda duyarlı olmaya çağırıyor.

1 yangın söndürme helikopterimiz mevcut

Yangınla mücadele konusunda en etkin silahlardan olan yangın söndürme helikopteri konusunda ise  ülkemizde,  Türkiye Cumhuriyeti tarafından konuşlandırılan 3,5 ton su atabilme kapasiteli Kamov 32 çift ana motorlu ve 12 bin 700 kilo kalkış ağırlığı bulunan 1 yangın helikopteri mevcut.

Kiralanma maliyetleri

Turizm ve Çevre Bakanlığı tarafından önceki yıllarda yapılan yangın helikopteri fiyatları konusundaki araştırmalar sonucu çıkan durum ise şu şekilde:

1 yangın helikopterinin 1 saatlik kiralanma maliyeti: 8bin dolar

3 aylık kira maliyeti: 4 milyon dolar

1 yıllık kira maliyeti ise: 8-9 milyon dolar ( 10-15 yaşlarında bir helikopter için)

Yangın söndürme uçaklarının ise 1 yıllık maliyeti: 13-14 milyon dolar

26 yılda 1083 yangın

Orman Yangını Komitesi tarafından alınan kararlar sonucu hazırlanan raporlar sonucuna göre ; 1995 yılından beri KKTC’de 1083 yangın meydana geldi. Meydana gelen  yangınların 46’sının kasıtlı olarak yapıldı, 16 yangının yıldırım düşmesi sonucu meydana geldi, 139 yangının ise çıkış sebebi  bilinmiyor.

Yangın söndürme araçlarımız

Komite, ülkedeki orman yangınlarında kullanılmak üzere 14 tane arozöz, 7 tane tanker, 7 tane römorkör, 10 tane ilk müdahale aracı, 7 tane dozer, 2 tane tır, 4 tane kepçe, 3 tane greyder ve 6 tane kamyon bulunduğu bilgilerini de aktardı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu