EkonomiGenelKıbrısManşet

Ülkede dağı taşı satmaya başladık

Her ay onlarca arazi inşaat amacıyla satılırken, satılandan daha fazlası satılığa çıkarılıyor

ARTUN ÇAĞA

Her ay onlarca arazi inşaat amacıyla satılırken, satılandan daha fazlası satılığa çıkarılıyor

TARIM ARAZİLERİ DE SATILIYOR

KKTC’de son yıllarda özellikle Girne, Mağusa ve İskele bölgesi şantiyeye dönerken, neredeyse her gün yeni bir arazide yeni bir devasa inşaata başlanıyor. Kontrolden çıkmış bir görüntü arz eden inşaat ve dolayısıyla emlak sektörü için mevcut araziler yetmezken, başta tarım arazileri olmak üzere dağın-taşın satılığa çıkarıldığı dikkati çekiyor. Hem de milyonlarca sterlin değer biçilerek. Emlak çevreleri arsa-arazi fiyatların artık iyice uçtuğunu, buna rağmen astronomik fiyatlı arazilerin kısa sürede alıcı bulduğunu söylüyor.

4 BİN 242 ADET SATILIK ARAZİ

TİKEN’in yaptığı piyasa analizine göre KKTC’de Eylül sonu itibarıyla emlak ilanlarıyla satışa çıkarılan 4 bin 242 adet arazi vardı. Haziran ayında satılık arazi adedi 4 bin 062, Temmuz’da 4 bin 209 düzeyindeydi. Ülkede söz konusu dönemde satışta olan arazilerin 2 bin 638’ini arsalar; bin 604’ünü (1,604) de arsa parselizasyonu veya yatırım yapmaya uygun tarlalar oluşturuyor. Arsaların tüm satılık araziler içindeki payı %62.68, tarlaların payı ise %38.11 oranında hesaplandı.

4’TE 3’Ü TÜRK KOÇANLI DEĞİL

Satışa çıkarılan arsa ve tarlaların %50.24’üne denk gelen 2 bin 638 adedinin “eşdeğer koçanlı” olduğu dikkati çekiyor. Verilere göre %13.46 (571 adet) oranındaki “tahsisli araziler”; %12.68 (538 adet) oranındaki “koçan türü belirsiz araziler” ile toplamda %1.44’lük (61 adet) “diğer araziler” de eklenince, satılıkların %77.82’sinin “Türk koçanlı olmayan” arazilerden oluştuğu görülüyor.  Eylül sonunda piyasada satılık pozisyonunda bulunan “Türk koçanlı” arazi sayısı 941’e adet olarak saptandı. Bu miktar tüm satılıkların %22.18’ine denk geliyor. “Mücahit puanıyla” sağlanan; “Şehit çocuklarına” verilen ve sosyal konut inşası için verilen birçok arazi de satılıklar arasında.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu