EkonomiGenelKıbrısManşet

Ülkede işler ‘yanlış’ gidiyor

CMIRS Mart 2023 araştırmasının sonuçları vatandaşların umutsuzluğu giderek artıyor!

ÜLKENİN EN ÖNEMLİ SORUNLARI

1. Ekonomi.
2. Yeteneksiz/beceriksiz siyasi liderler
3. Yüksek yaşam maliyetleri
4. Enflasyon
5. Kıbrıs sorunu
6. Sağlık sistemi

HER 100 KİŞİDEN 95’İ

Göç Kimlik ve Hak Çalışmaları Merkezi’nin (CMIRS) Mart 2023 araştırmasına göre ülkede yaşayan her 100 kişiden 95’i (%95.2) ülkede işlerin yanlış yönde gittiğini düşünüyor. Aralık 2022 sonuçları işlerin yanlış yönde gittiğini düşünenlerin oranını %4 daha düşük (%91.74) düzeyde gösteriyordu. Araştırmayı yapan kurumun yorumuna göre bu düşüşün en önde gelen nedeni ekonomiyle ilgili. 500 kişiyle telefon anketi yöntemiyle yapılan araştırmaya katılanların sadece %3’ü ekonominin geleceği konusunda iyimser.

SİYASİLERİN DİKKATİNE!

CMIRS’in araştırmasının sonuçlarına göre ülkenin en önemli sorunları listesinde ekonomi uzun süredir yerini korurken, ikinci sıraya “Yeteneksiz/beceriksiz siyasi liderlerin” yerleştiği dikkati çekti. Bu sonuç, ülkede yapılan birçok kamuoyu yoklamasıyla paralellik gösteriyor. Sorunlar listesinde üçüncü sırada yüksek yaşam maliyetleri, dördüncü sırada enflasyon gelirken, Kıbrıs sorunu beşinci, sağlık sisteminden kaynaklanan sorunlar ise altıncı sırada yer aldı. Katılımcıların son 2 dönemde sağlık konusunda artan şikayetleri özellikle dikkat çekiyor.

VATANDAŞ: KÖTÜYE GİDİŞ SÜRECEK

Vatandaşın, gelecekteki ekonomik durumuyla ilgili beklentileri ise ülkenin beklentilerden daha kötümser. Ankete katılanların %81.1’i iki sene içerisinde kendi ekonomik durumunun daha kötü olacağını belirtiyor. Gelecekte kendi ekonomik durumunun daha iyi olacağını düşünenlerin oranı ise sadece %3.02’de kaldı. Ülke ekonomisinin iki yıl içerisinde daha kötü olacağını düşünenlerin oranı %79.72’de hesaplanırken, daha iyi olacağını düşünenlerin oranı %3.81’de kaldı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu