EkonomiKıbrısManşetSiyaset

Ülkede kayıt dışı bir gelir var

Kayıt dışı ekonomiyi devlet gelirleri içinde kabul edemezsiniz.. Dolayısıyla kaynağı belli olmayan ve devlet sistemi içine dahil olmayan kayıt dışı gelirin sürdürülebilir bir yapı olmadığını anlamak gerekir

Üç maymunu oynamaya gerek yok.

Bu ülkede kaynağı belli olmayan bir para akışı var. Bunu da herkes biliyor.

Kayıt dışı gelir nasıl tanımlanır?

Önce ona bir açıklık getirelim.

Kayıt dışı gelirin bir diğer ifadeyle, kayıt dışı ekonomi resmi kayıtlara girmeyen, kanuni belgelerle belgelendirilmeyen, yetkili kamu organlarınca normal kurallar çerçevesinde kontrol edilemeyen ve milli gelir hesaplamalarında dikkate alınmayan ekonomik işlem ve faaliyetlerin tamamıdır.

Yani aslında ortada dönen parasal güce dayalı kaynağın beyan edilmemesidir.

Peki nereden gelir bu paralar?

Bu sorunun yanıtını verecek olan devlettir.

Maliyedir, mali polistir..

Ülkede bu durumda haksız kazanç elde eden belli bir kesim var. Bu yalın gözle dahi ayırt edilip görünür bir durumdur.

Hal böyle iken devletin ilgili kurumlarının buna seyirci kalması kabul edilemez.

Ha bu kayıt dışı gelirin ülkede bir dinamik yarattığını iddia edenler olabilir.

Ve fakat bu sürdürülebilir değil. Zira kayıt dışı ekonomiyi devlet gelirleri içinde kabul edemezsiniz.. Dolayısıyla kaynağı belli olmayan ve devlet sistemi içine dahil olmayan kayıt dışı gelirin sürdürülebilir bir yapı olmadığını anlamak gerekir.

Ancak bu yapının oluşmasını izleyerek elini kolunu kıpırdatmayan iktidarı/muhalefeti bir anlayışın ülkenin siyasi konjonktürünü belirliyor olması maalesef kayıt dışı gelirin ve haksız kazancın ülkede kökleşmesine olanak yaratıyor. Nitekim kayıt dışı gelirin en fazla zemin bulup genişlediği ülkeler; enflasyonun sürekli olduğu, haksız kazançların arttığı, gelirin adaletsiz dağıtıldığı, ekonominin denetim dışı kaldığı ülkelerdir.. Bu tanım Kuzey Kıbrıs ile örtüşür mü? Bence evet, hatta birebir örtüşüyor..

Diğer Haberler

Başa dön tuşu