EkonomiGenelKıbrısManşet

Ülkede yaşayan her 10 kişiden 9’u ülkede gidişatın iyi yönde olmadığı fikrinde

Vatandaşa göre hem ülkenin hem de vatandaşların en büyük sorunu olan ekonomi daha da kötüye gidecek

GIYNIK / ÖZEL HABER

ÜLKENİN EN ÖNEMLİ SORUNLARI

1) Ekonomik sorunlar

2) Enflasyon

3) Yüksek yaşam maliyetleri

4) Sağlık sistemi

5) Kıbrıs sorunu

6) Yeteneksiz/beceriksiz siyasi liderler

DERİN BİR KARAMSARLIK…

KKTC’de yaşayan her 10 kişiden 9’u ülkede gidişatın iyi yönde olmadığı fikrinde olduğunu söylerken, büyük çoğunluğu gelecekten umutsuz. Vatandaşlar, yıllardır hem ülkenin hem de vatandaşların en büyük sorunlar listesinin başında gelen ekonominin giderek daha da kötüye gideceğine inanıyor. Göç Kimlik ve Hak Çalışmaları Merkezi (CMIRS) Aralık 2022 araştırmasının sonuçlarına göre vatandaşlar ülkenin ekonomik geleceğiyle birlikte kendi mali geleceği konusunda da derin bir karamsarlık içerisinde. CMIRS’in bulgularına göre ülkenin en önemli sorunları: Ekonomik sorunlar; Enflasyon; Yüksek yaşam maliyetleri; Sağlık sistemi; Kıbrıs sorunu ile Yeteneksiz/beceriksiz siyasi liderler olarak sıralandı.

EKONOMİ DAHA DA KÖTÜYE…

Ankete katılanların kendi ekonomik durumlarıyla ilgili beklentilerinde umutsuzluk giderek artıyor. Katılımcıların %84.14’ü iki yıl içerisinde ekonomik durumunun daha kötü olacağını belirtti. Bu oran Eylül 2022’de %70.64, Haziran 2022’de ise %86.3 idi.  Zaten kötü olan ekonomik durumunun iki yıl içerisinde aynı kalacağını düşünenlerin oranı %12.45 oldu.  “Gelecekte ekonomik durumunun daha iyi olacağını düşünenlerin” oranı ise %3.9’dan %3.4’e indi.

ÜLKE DE UMUT VERMİYOR…

Ülkenin gelecekteki ekonomik durumu ile ilgili beklentiler ise daha da kötümser çıktı.  Katılımcıların %88.14’ü ülkenin ekonomik durumunun önümüzdeki iki yıl içerisinde daha da kötü olacağı fikrinde. Bu oran Eylül 2022 anketinde %85.51 idi. Ekonomik durumun daha iyi olacağını düşünenlerin oranı da %3.31’den %2.87’ye kadar geriledi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu