KıbrısManşet

Ülkemizdeki bankacılar, tedbirli olmanın önemine işaret ediyor

Bankacılar: “Sıkıntılarla karşılaşmamak için tapudan devir almadığınız bir taşınmaz için ödeme yapmayın”

Ülkemizdeki bankacılar, firmalara ne kadar güvenilirse güvenilsin, tedbirli olmanın önemine işaret ediyor

TAPU SIKINTILARINA SIK RASTLANIYOR… Bankacılar, konut alıcılarına yaptıkları çağrılarda, firmalara ne kadar güvenilirse güvenilsin, tedbirli olmanın ne kadar önemli olduğuna bir kez daha işaret ediyor. Ülkede yıllardır gerek taşınmaya hazır gerekse projeden satış yapan bazı firmaların, teslim süreçlerinde yaşanan sorunlar, konut alıcılarını tedirgin etmeye devam ediyor. Son dönemlerde, iki hatta üç kişiye aynı konutun satıldığına yönelik haberler artarken, konutun tapusunun üzerinde banka ipoteği olduğu vakalarına da sık sık rastlanıyor. 

 

TAPU DEVRİ KONUSUNDA DİKKATLİ OLUN… “Tapudan devir almadığınız bir taşınmaz için ödeme yapmayın” diyen bankacılar, ödeme yapıldığı durumda bunun “ciddi bir risk” olduğunu düşünüyor. Bankacılar, henüz tapusu çıkmamış, sözleşme ile satılan konutlar için ise ödeme öncesinde tapu kayıtlarının kontrol edilmesini ve engel olup-olmadığının iyice incelenmesini öneriyor. Bu şekilde kontrolü yapılmadan alınan konut ve yapılan ödemeyi de “ciddi risk” olarak tanımlayan bankacılar, işler yolunda gitmeyip, risk gerçekleştiğinde her şey için geç kalınacağına işaret ediyor.

 

ÇOK SIK SIKINTI YAŞANIYOR… GIYNIK Property’e konuşan bankacılar, Kuzey Kıbrıs’ta gayrimenkule yatırım yapmanın kazançlı bir yol olduğunu belirtirken, konut alacakların veya yatırımcıların bütçesine, kredibilitesine en uygun şekilde davranmasının, en doğru firmayı ve projeyi seçmesinin önemine de işaret ediyor. KKTC’de geçmişte yüzlerce alıcının, yarım kalmış projeler veya yasa dışı uygulamalarla konut mağduru olduğuna işaret eden bankacılar, birçok kişinin yıllardır içinde yaşayamadığı evinin kredi borcunu ödediğini de hatırlatıyor.

 

KONUT KREDİLERİ 3,1 MİLYARA ÇIKTI… Öte yandan, bankacılar, ağır ekonomik şartlara rağmen bankalardan sağlanan konut kredilerinin geri dönüşünde büyük sıkıntılar yaşanmadığını, mahkemelik olan borçların konut kredileri içindeki payının %1.71 düzeyinde olduğunu söyledi. KKTC Merkez Bankası’nın Mayıs 2022 verilerine göre bireysel konut kredileri 3,1 milyar TL seviyesinde, bu kredilerin tahsili gecikmiş alacakları ise 51,9 milyon TL seviyesinde.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu