KıbrısManşet

Ulu Önder Atatürk, vefatının 83. yılında GAÜ’de anıldı

Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu; Gazi Mustafa Kemal Atatürk, vefatının 83’üncü Yıldönümü nedeniyle adına düzenlenen etkinlik ile Girne Amerikan Üniversitesi’nde (GAÜ) anıldı.

Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu; Gazi Mustafa Kemal Atatürk, vefatının 83’üncü Yıldönümü nedeniyle adına düzenlenen etkinlik ile Girne Amerikan Üniversitesi’nde (GAÜ) anıldı.

Büyük Önder Atatürk için düzenlenen tören, GAÜ Rektörlüğü önünde yer alan,  Atatürk Anıtı’nda gerçekleştirildi.

GAÜ Rektörü Prof. Dr. Ali Haydar ve rektör yardımcıları, fakülte dekan ve yüksekokul müdürleri, diğer akademik ve idari personel ile öğrencilerin katıldığı anma töreninde,  GAÜ Denizcilik Yüksek Okulu Öğrencileri de ‘Ata’larının huzurunda üniformaları ile hazır bulundular.

GAÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Umay Türkeş Günay törende günün anlam ve önemi ile ilgili yaptığı konuşmasında, “Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ü aramızdan ayrılışının 83’üncü Yılı’nda özlem, sevgi ve minnetle anıyoruz.

Atatürk hakkında konuşmak gerektiğinde söylenecek o kadar çok söz var ki insan hangisinden başlayacağını hangisini gündeme getireceğini düşünüyor, çünkü büyük Atatürk dünya tarihinde bütün dünyanın da kabul ettiği gibi nadir görülen dahi liderlerden biridir.

Atatürk yalnızca bir kahraman bir devlet kurucusu değil, aynı zamanda savaş devam ederken eksiksiz bir devletin bütün bir kurumlarını inşa etmiş bir büyük liderdir.

Bütün demeçlerine baktığımızda onun zehirli aşı, yağ ile bal eden bir lider olduğunu görürüz.

Onun konuşmalarında asla kimseye hakaret eden, kimseyi küçümseyen veya önerdiği konularda siz bu konuda eksiksiniz gibi bir vurgu yapan söylem yoktu, hep yücelterek şefkatle ve sevgi ile en önemlisi saygı ile milletine hitap etmiştir. Bütün arzusu devletinin bekası ve devamlılığı olmuştur” şeklinde belirtti.

GAÜ Genel Sekreteri Yrd. Doç. Dr. Sadık Akyar ise konuşmasında, Atatürk’ün askeri yönüyle ilgili 3 olaya dikkat çekmek istediğini belirterek, “Atatürk Çanakkale’den itibaren yönettiği savaşlarda verdiği bazı kararlar, hem dünya harp tarihine geçmiş hem de modern Türkiye’nin kurulmasını sağlamıştır” dedi.

Akyar şöyle devam etti; “Atatürk ilk olarak Çanakkale’de verdiği emir ile “Ben size taarruz etmeyi emretmiyorum.

Ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman zarfında yerimize başka birlikler başka kumandanlar daim olabilir.”

Peki bu emrin önemi nedir diye sorarsak eğer Çanakkale kazanılmasaydı Milli Mücadelede askerlikten dahil istifa eden Atatürk’ün liderliği zarar görebilirdi”.

“İkinci tarihi kararı ve emrini 22 gün 22 gece süren Sakarya Meydan Muharebesi’nde vermiştir. “

Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. O satıh bütün vatandır. Vatanın tüm karış toprağını vatandaşın kanı ile sulanmadıktan sonra terk edilemez onun için büyük küçük her birlik bulunduğu mevziden atılabilir fakat küçük büyük her birlik durabildiği her noktada yeniden düşmana cephe kurup savaşa devam eder.”

Orada birlik komutanlarına artık bundan sonra etrafınızda yanınızda koordine edebildiğiniz birlik sivil vatandaşlar imkanlar ne varsa onları kullanın diyor”.

“Üçüncü tarihi kararı ve emri ise 30 Ağustos 1922 de Dumlupınar’da söylediği “Ordular ilk hedefiniz Akdeniz”dir.

Bu çıkarmanın sayesinde İzmir, Yunan Kuvvetlerinden kurtarılmıştır. Bugün sizlere Atatürk’ün askeri dehasından ve liderliğinden küçük bir bölüm anlatmaya çalıştım”.

Diğer yandan törende, GAÜ Türkçe Öğretmenliği Bölümü öğrencileri tarafından ‘Anılarda Atatürk’ yazısı ve ‘Bir Tutkudur Mustafa Kemal’ şiiri okundu.

(S.A)

Diğer Haberler

Başa dön tuşu