KıbrısManşetToplum

Uluçay: “Türkiye Cumhuriyeti’ndeki gelişmeler KKTC ekonomisini etkiliyor”

Cumhuriyetçi Türk Partisi Milletvekili Teberrüken Uluçay, Genel Kurul’da, “Çarşı, Ekonomi ve Siyaset” konulu güncel konuşma yaptı

Cumhuriyetçi Türk Partisi Milletvekili Teberrüken Uluçay, Genel Kurul’da, “Çarşı, Ekonomi ve Siyaset” konulu güncel konuşma yaptı.

Ekonomide yaşanan sıkıntıların ülkenin gündeminde olduğunu ifade eden Uluçay, Türkiye Cumhuriyeti’ndeki gelişmelerin KKTC ekonomisini etkilediğini belirtti.

Geçen hafta sonu itibarı ile Türkiye Cumhuriyeti’nde vadeli mevduatın faiz oranlarının yükselmesine değinen Uluçay, bir buçuk yıl önce izlenen politika araçlarının sonuç vermediğini ve 2025 yılına sarkacak olumlu sonuçların beklendiğini kaydetti.

1 Ocak itibarı ile ortaya çıkan hayat pahalılığı ve asgari ücret düzenlemesine işaret eden Uluçay, raf fiyatlarında artışlar yaşandığını, TL’nin döviz karşısında değer kaybetme sürecine girdiğini dile getirdi. Uluçay, “Üzerimize düşeni zamanında yapmamız gerekir” diye konuştu.

“Kendi kurumlarımızı güçlendirmemiz gerekiyor” diyen Uluçay, KKTC’nin, önünde duran yatırımları gerçekleştirmesi için tereddüt etmemesi gerektiğini belirtti. Teberrüken Uluçay, işlemler noktasında da daha hızlı hareket edilmesi gerektiğini kaydetti.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu ise yerinden söz alarak, ihale şartları ve mevzuatın bu konuda bir sıkıntı yaratmayacağını ifade etti.

Konuşmasına devam eden CTP Milletvekili Uluçay, “Kaynak var, projeler hazırlandı ama işlemi hayata geçiremiyoruz. Bu KKTC’nin içine düştüğü temel sıkıntılardan bir tanesidir” dedi.

Yeşil Hat Tüzüğü üzerinden ihracatın geliştirilmesinin çok önemli olduğunu ifade eden Uluçay, bu faaliyetlere odaklanmak, teknik sıkıntıları aşmak için hazırlık yapılmasında yarar gördüğünü dile getirdi.

Kuzey ile güneyin ekonomik etkileşiminin geliştirilmesinin kısa vadede atılacak olumlu adımların başında geldiğini belirten Uluçay, kara sınır kapılarında yapılacak ihracatın maliyetinin “kıyaslanamayacak kadar düşük” olmasının avantaja dönüştürülmesi çağrısında bulundu. Uluçay, yeni ürünlerle ilgili açılımların yeni fırsatlar yaratacağı inancını da ifade etti.

Yükseköğrenim alanının, KKTC için ekonomik gelir yaratan bir unsur olduğuna dikkat çeken Uluçay, “Devlet üniversitenizi, DAÜ’yü sağlam tutmak zorundasınız. DAÜ, KKTC’nin en önde gelen üniversitesidir” şeklinde konuştu.

Güzelyurt’ta bir üniversitede yaşananlara değinen Uluçay, YÖDAK ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın, özel üniversitelerin daha kurumsal yapıya kavuşturulması için üzerlerine düşeni yapması gerektiğini söyledi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu