DünyaGenelManşet

Uluslararası Ceza Mahkemesi Putin için harekete geçti!

Bir yıl önce başlayan Rusya-Ukrayna savaşının ardından Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Ukrayna'da işlenen savaş suçlarına ilişkin ilk tutuklama emrini vermek üzere hazırlanıyor. UCM Savcısı Karim Khan, insanlığa karşı suçlar ve soykırımla ilgili yürüttüğü soruşturma kapsamında hangi kişilerin tutuklanacağına dair henüz bir açıklama yapmazken, Rusya lideri Vladimir Putin için de bir tutuklama emri çıkabileceği konuşuluyor. Henüz yasal bir dayanağın oluşturulamamış olmasına rağmen, önceki örnekler Putin'in de mahkeme önünde hesap vermesine yol açabileceğini gösteriyor.

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın birinci yıl dönümünde, Ukrayna’da sivil kayıpların sayısı 42 bine yaklaştı. Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, Putin’i ayrılıkçı Donbas, Buça ve Mariupol gibi birçok şehirde soykırım yapmakla suçladı.

Buça’da yaşanan katliam,1 Nisan 2022’de Rus kuvvetlerinin şehirden çekilmesi ile ortaya çıkmış, 1000 sivilin öldürülmesi dünya gündemini de sarsmıştı

Ortaya çıkan sivil ölümlerinin ardından Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) katliam ve tecavüzlerden sorumlu Rus askerler hakkında ilk tutuklama emirlerini çıkarmaya hazırlanıyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu