DünyaGenelManşet

Uluslararası mafya operasyonunda kimler yakalandı?

15 ülkenin suç örgütlerine düzenlediği ortak operasyonda, 800'den fazla kişinin gözaltına alındığı, tonlarca uyuşturucuya ve 148 milyon dolar nakit paraya el konduğu açıklandı.

Başta Avustralya ve ABD olmak üzere 15 ülkenin ortak yürüttüğü küresel suç örgütü operasyonunda, dünya çapında yüzlerce kişinin yakalandığı belirtiliyor. Suç örgütü üyelerinin, diyaloglarının izlenmesine olanak tanıyan telefonları kullanmasının sağlandığı operasyonda, ilk olarak Avustralya’da 200’den fazla kişinin gözaltına alındığı açıklanmıştı. Operasyonun Avrupa ayağının ayrıntıları da netleşmeye başladı.

HANGİ ÜLKELER KATILDI?

Avrupa Polis Teşkilatı’ndan (Europol) yapılan açıklamaya göre, 16 ülkede 800’den fazla şüpheli gözaltına alındı. Europol Başkanı Jean-Phillipe Lecouffe, operasyona katılan ülkelerin arasında Avustralya, Avusturya, İsveç, Danimarka, Estonya, Litvanya, Norveç, Yeni Zelanda, İskoçya, İngiltere, Almanya ve ABD’nin bulunduğunu söyledi.

‘KRİPTO PARALARA DA EL KONDU’

Lecouffe, operasyon sırasında 48 milyon dolardan fazla nakit paraya ve kripto paralara el konulduğunu açıkladı.

ALMANYA’DA 702DEN FAZLA GÖZALTI

Almanya’dan yapılan açıklamada, ülkede 150’den fazla noktada arama yapıldığı, 70’den fazla şüphelinin gözaltına alındığı belirtildi. Frankfurt Başsavcılığı, operasyonun 2018 yılında ABD’de başlatılan bir soruşturma kapsamında gerçekleştiğini, Europol ile işbirliği içinde düzenlendiğini duyurdu.

Buna göre, Almanya’daki baskınlar batıdaki Hesse eyaletine odaklandı. Baskınlarda yüzlerce kilo uyuşturucu, 20’den fazla silah, 30’dan fazla lüks araba ve 250 bin euro nakit paraya el konduğu belirtildi.

İsveçli bir yetkili ülkede 70 kişiyi, Hollandalı bir yetkili de 49 kişiyi yakaladıklarını söyledi.

FBI YETKİLİSİ: TOPLAMDA 148 MİLYON DOLAR NAKİT PARAYA EL KONDU

Reuters’a isim vermeden konuşan bir FBI yetkilisi ise 100’den fazla ülkedeki suç örgütü üyelerine ‘çakma telefonlar’ verdiklerini, bu kişilerin bu sayede deşifre olduklarını anlattı. Yetkili, tonlarca uyuşturucuya ve 148 milyon dolar nakit paraya el konduğunu açıkladı.

Operasyonu ilk duyuran Avustralya hükümeti, yıllardır Interpol tarafından aranan ve Türkiye’de lüks bir yaşam sürdüğü iddia edilen Hakan Ayık’ın, FBI dinlemelerine takılan telefonların suç örgütleri arasında yayılmasında farkında olmadan rol oynadığını açıklamıştı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu