EkonomiKıbrısManşetSiyaset

Umursamaz olmayın yapılacakları yapın

Devlet eğer gerçekten samimiyse kaynak yaratmada bunun için öncelikle beyan edilip ödenmeyen vergileri tahsil etme yönüne gider

Halkından uzaklaşmış ne yaptığını bilmeyen, yaptıklarının sonuçlarını kestiremeyen bir yönetim anlayışı hüküm sürüyor ülkede. İktidarı muhalefeti maalesef ülkede yaşananlardan habersiz.

Ya da halkın yaşadıklarını görmezden gelmeyi tercih ediyorlar.

Zamla bütçe açığını kapatabileceklerini düşünüyorlar.  Görünen o ki ülkeyi yönetenlerin yaptığı en kolay iş, fonları ve dolaylı vergileri artırmaktır.

Haliyle bu da hali hazırda var olan mal ve hizmetlerdeki olağanüstü pahalılaşmanın üzerine yeni yükler bindirmektedir.

Haliyle bu halkı daha da fakirleştirmektir. Kayıt dışı ekonominin üzerine gitmek ve dar gelirli insanların  alım gücünü korumak için tedbirler almak yerine ölü taklidi yaparak günü kurtarmaya çalışan bir anlayış gelişti ülkede. Oysa yapılacak o kadar çok şey var ki.. Şöyle ki ; zorunlu tüketim maddesi ürünlerindeki fon ve vergiler sıfırlanabilir.

Bu  ürünlerle ilgili denetimli mallar yasasını güncelleyerek marketlerde etkin raf denetimi başlatılabilir.

Böylelikle kontrolsüz olarak seyreden fiyatlar kontrol altına alınabilir.

Hal Yasasını geçirilebilir. Sebze ve meyvenin üreticiden tüketiciye sağlıklı ve ucuz ulaşımı sağlanabilir.

Kamuda tasarrufa gidilecek yasal düzenlemeler yapılabilir. Tasarruf tedbirleri çerçevesinde bürokrasinin gezi ve gereksiz harcamaları durdurulabilir. Yurt dışı temsilciliklerin belli bir kısmı kapatılabilir.

Velhasıl  2022 yılı bütçesi  gerçekçi öngörüler ve ciddi tasarruf tedbirleri üzerinden tadil edilebilir.

Maaş ve ücretlerde hayat pahalılığını dondurmak tasarruf tedbirinden çok beraberinde bir yıkımı getirecek.

Dolayısıyla bunun yerine  maaş artışları ile asgari ücretteki artış sistemini iyileştirmek elzemdir. Sıkıntıya düşen, işini döndürmekte zorlanan ve tıkanan esnafa hibe desteği sağlanabilir. Örneğin devlet destekli 1 yıl ödemesiz krediler hayata geçirilebilir.

Kısacası devlet eğer gerçekten samimiyse kaynak yaratmada bunun için öncelikle beyan edilip ödenmeyen vergileri tahsil etme yönüne gider.

Bütün bu tedbirler ile birlikte kamu kuruluşlarını başta  Kıb-Tek olmak üzere  yönetimlerini  uzman ve şaibesiz bir yönetim kurulu oluşturarak yönetilmesi sağlanabilir.  Ve tabi enflasyon muhasebesine veya EURO’ya endeksli stabil para birimine ve muhasebe sistemine  geçiş için teknik çalışmalar planlanabilir…

Diğer Haberler

Başa dön tuşu