Güney KıbrısKıbrıs

UNFICYP ile ilgili karar tasarısı 28 Temmuz’da onaylanabilir

BMGS Kıbrıs için iyi niyet hizmetleri misyonu raporunun, 10 Ocak 2021 tarihine kadar hazırlanmasını talep ediyor.

Kıbrıs’taki BM Barış Gücü’nün (UNFICYP) adadaki görev süresinin 6 ay daha uzatılmasını öngören taslak metin ile ilgili istişareler Güvenlik Konseyi`nde başladı; tacit prosedür uygulamasına (sessiz onay) alınan tasarıya Pazartesi gününe kadar herhangi bir itiraz gelmezse, Salı günü Konsey tarafından onaylanması bekleniyor.

Ocak 2020 döneminde onaylanan kararın güçlendirilmiş şekli olan taslak metinde, Covid-19 salgınıyla ilgili konular ve BM Güvenlik Konseyi’nin (MB GK) benzer durumlarda iki taraf arasında, olmasını arzu ettiği, işbirliğini ifade ediliyor.

Elde edilen bilgilere göre, Konsey, iki taraf arasındaki işbirliği, geçiş noktaları konusunda ve iki toplumlu teknik komitelerin çalışmalarına önem veriyor; geçiş noktalarının 29 Şubat tarihinden önceki durumunun uygulanmasını arzu ediyor.

Taslak metne göre, 1 Mayıs tarihinde BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Bayan Elizabeth Spehar’ın sunduğu öneri; iki taraf arasında askeri seviyede temaslar sağlanması amacıyla etkili bir mekanizmanın oluşturulması konusunda iki tarafının konu üzerinde mutabık kalmaları ve hemen uygulamaya girmesi için cesaretlendiriyor.

Varoşa konusu hakkında ise taslakta BM Güvenlik Konseyi’nin 2506 sayılı kararına kıyasla daha geliştirilmiş ifadeler yer alıyor.

BM Güvenlik Konseyi, BM Genel Sekreteri’nin (BMGS) Kıbrıs için iyi niyet hizmetleri misyonu raporunun, 10 Ocak 2021 tarihine kadar hazırlanmasını talep ediyor.

Diğer Haberler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu