KıbrısManşet

“Unutmayın ki hiçbir çocuk kendi kendine teknoloji bağımlısı olmaz”

Araştırmalar, pandeminin çocuklarda ekran bağımlılığını artırdığını ve dikkat eksikliğine yol açtığını gösteriyor. Bu artışta 3T (telefon, tablet ve televizyon) canavarına yenik düşen ebeveynlerin rolünün büyük olduğunu vurgulayan Uzman Çocuk ve Ergen Psikoloğu Çağla Akarsel, ebeveynlere birçok tavsiyede bulundu

Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi süreci yetişkinlerin de çocuklarında yaşamında büyük değişimlere sebep oldu. Hem çalışma hem de eğitim alanının online olarak devam ettiği süreçte, dünyanın dijital yaşama uyum sağlama çabası ile birlikte tablet, televizyon, bilgisayar ve telefon gibi teknolojik aletler ile daha çok zaman geçiren bireyler bu durumdan olumlu şekilde etkilenseler de çocukların çevrimiçi eğitim süreçleri sonrasında teknolojik cihazlara bağımlılığı kaçınılmaz oldu.

GIYNIK Gazetesi’nin gündeme taşıdığı ‘TikTok uygulamasındaki Pedofili tehlikesi’ altında olan çocukların internet ortamında nasıl korunabileceğiyle ilgi değerlendirmelerde bulunan Uzm. Çocuk ve Ergen Psikoloğu Çağla Akarsel, bilgiye kolay erişimin sağlanması ve her çocuk için ideal eğitim koşullarının oluşturulmasının bir gereklilik olduğunu vurgulayarak, eğitimin online olarak devam ettiği dönemde çocukların günün yoğun bir zamanını bilgisayar karşısında geçirmek zorunda kaldıklarını ifade etti.  Akarsel, bu süreçte teknolojinin yanlış ve aşırı kullanımının çocuklarda dikkat eksikliğine, saldırgan tutumlara, fiziksel hareketsizliğe ve akabinde beslenme bozukluklarına yol açtığını ifade ederek, bunun da çocuklarda bilişsel, sosyal ve duygusal açıdan gecikmelere neden olduğunu söyledi. 

 

DİJİTAL PLATFORMLAR PSİKOSOSYAL PROBLEMLERE NEDEN OLUYOR

 

Çocukların eğlenecekleri ortam olarak dijital oyunları seçmelerinin onları rahatlattığını ve çevrimiçi eğitimin stresini atlatmalarında olumlu bir role sahip olduğunu kaydeden Akarsel, bu durumun kontrol edilemeyecek hale gelmesinin bazı problemleri doğurduğunu hatırlattı. 

Dijital platformun çocukların eğitime yönelik ilgilerini kaybetmelerine, oyunların şiddet içerikli olması durumundaysa yalnızlık, saldırganlık, şiddet eğilimi, olumlu davranışlardan azalma ve duyarsızlaşma gibi psikososyal problemlere neden olduğunu açıklayan Uzm. Psikolog Akarsel, bu noktada ebeveynlere büyük görev düştüğüne dikkat çekerek, ebeveynlerin çocukların oynadıkları oyunları ve içeriklerini takip etmeleri ve oyun esnasında nasıl bir tutum sergilediklerini gözlemlemeleri gerektiğini vurguladı. Akarsel, ebeveynlerin teknolojinin bilinçli ve güvenli kullanılmasına olanak sağlaması gerektiğine dikkat çekerek, en çok dikkate alınması gereken durumların başında çocukların oynadığı kurgusal oyunlar olduğunu söyledi. 

 

OYUN ESNASINDA İSTİSMAR VE ZORBALIĞA DİKKAT!

 

Akarsel, kurgusal oyunlarda animasyon karakterlerinin çocukların yaşına uygun olmayan rollerde olmasının, yanlış ve abartılı görsellerin, oyun oynayan kişiler arasında yetişkinlerin de olmasının ve oyun esnasındaki sohbetlerde çocukların istismara maruz kalmasının dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri olduğunu kaydetti. 

Oyun oynayan kişilerin bazı kurallar ve dayatmalar ile çocuklara uyguladığı zorbalıkların ne yazık ki kaçınılmaz olduğundan bahseden Akarsel, çocukların yaşadığı kaygı ve korkuyu oyun temelinde tutup anlamlandıramamalarının veya aileleriyle paylaşamamalarının çeşitli kaygı bozukluklarına yol açtığını ifade etti.  

Akarsel, bu bağlamda ebeveynlerin yapması gerekenleri madde halinde sıralayarak, bazı tavsiyelerde bulundu. 

EBEVEYNLER NE YAPABİLİR?

 

Uzm. Psk. Akarsel, bilinçli ve güvenli internet kullanımı hakkında bilgi sahibi olunması açısından yapılabileceklerden bahsetti:

– İnternet kullanımı için kurallar belirlenmesi gerekir.

– Oyun içerikleri kontrol edilmelidir.

– İnternet kullanımı makul ölçüde tutulup, çocukların sosyal ilişkilerini geliştirici aktivitelere yönlendirmesi gerekir.

– Çocuklarına kişisel bilgilerini paylaşmamaları gerektiği öğretilmelidir.

– Gerçek hayatta olduğu gibi internette de tanımadığı kişilerle iletişim kurmaması gerektiği konusunda bilinçlendirilmelidir.

– Şüphe uyandıran ve huzursuz hissettikleri bildirimleri açmamaları gerektiği öğretilmelidir.

– Oyunlarda karşılaşabilecekleri durumlara karşı bilgilendirmelidir. 

– Gizlilik ayarlarının ihmal edilmemesi gerekmektedir.

– En önemlisi çocukları ile güvenli bir iletişim kurmaları gerekmektedir. 

 

Son olarak, ebeveynlerin bu noktada en büyük rol model olduklarını unutmamaları gerektiğinin altını çizen Akarsel, elinden telefon, tablet ve bilgisayarı düşürmeyen ebeveynlerin çocuklarının da benzer davranışlar sergileyebileceğini düşünerek hareket etmelerinin büyük önem taşıdığından bahsetti ve “Unutmayın ki hiçbir çocuk kendi kendine teknoloji bağımlısı olmaz. Buna izin vermek de sınırlar koymak da ebeveynlerimizin elinde!” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu