KıbrısManşetToplum

Unutulan köy Avtepe

Kendi imkânları ile birçok girişim yapan Avtepe köyü muhtarı Rezvan İnlen, köylünün her sıkıntısı ile tek başına mücadele ediyor

Kendi imkânları ile birçok girişim yapan Avtepe köyü muhtarı Rezvan İnlen, köylünün her sıkıntısı ile tek başına mücadele ediyor.

DEVRİM DEMİR

BÜYÜK GÖÇ YAŞAYAN ESKİ TÜRK KÖYÜ
Karpaz Yarımadası’nda unutulan köylerden biri Avtepe (Aysimiyo) köyü. 1974 öncesine kadar eski büyük Türk köylerinden biri olan Avtepe köyü, büyük göçe tanıklık etti. Köyün bugünkü nüfusu sadece 90 kişi civarında. Köy muhtarı Rezvan İnlen, kırsal kesimde atı kalan muhtarlıklardan biri olduğunu ifade ederek, “Kırsal kesimde kalan muhtarlıklar çok sıkıntılı, kendi yağımızla ciğerimizi kavuruyoruz” dedi. 1950’li yıllarda köylünün kendi imkanları ile yaptığı okulu yine muhtarlık ve köylünün desteği ile yıkılmaktan kurtaran muhtar İnlen, okul binasına da sahip çıktı.

73 SENELİK OKULU YIKILMAKTAN KURTARDI
Avtepe muhtarı Rezvan İnlen, 1950-1955 yılları arasında köy ilkokulunun tek göz bir oda olduğunu ve öğrenci sayısının o yıllarda artması ile bir ek oda daha yapıldığını anlattı. 20 sene öncesine kadar ilkokulun eğitime açık olduğunu, kapanınca atıl kaldığını ifade eden İnlen, muhtarlık, gönüllü köylüler ve köy dışında yaşayan Avtepe’ye gönül verenlerin bağışları ile okul binasının yeniden tadil edildiğini kaydetti. Binanın yine köy halkına her türlü hizmet verecek bir kapalı alan olacağının altını çizen muhtar Rezvan İnlen, Avtepe köyünün dışında da ciddi bir Avtepeli nüfus yaşadığını söyledi.

“BİR MARKETİMİZ YOK”
Avtepe köyünün yüzde yetmişinin yaşlı kesimden oluştuğunu, çok az sayıda genç olduğunun altını çizen muhtar, “Köyümüzün en büyük eksiği ne yazık market” dedi. Köyün büyük kısmının yaşlı olduğunu ve Sağlık Ocağının da köyde olmamasının ciddi bir sorun olduğunu kaydeden İnlen, bir yıl önce Sağlık Bakanlığı ile görüştüklerini projelerinin de olduğunu ancak bir sonuç çıkmadığını dile getirdi. Köyün 7 şehidi olduğunu ve bunların ikisinin anne-kız olduğunu söyleyen İnlen, şehitliğin de muhtarlık ve şehit yakınlarının katkıları ile yapıldığını ifade etti.

EŞEK SÜRÜLERİ CİDDİ SORUN
Köyde başıboş eşek ve köpek sıkıntısı yaşadıklarını da dile getiren Rezvan İnlen, başı boş eşeklerin sürü halinde köy içinden geçtiklerini bunların sürücüler için ciddi tehlike arz ettiğini söyledi. Köy mezarlığının da dolmak üzere olduğunu söyleyen İnlen, ilgi bekleyen kırsal muhtarlıklardan biri olduğunu belirtti.

 

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu