EkonomiKıbrısManşetSiyaset

Üresin: Bir an önce Kamu İhale Yasası yürürlüğe girmeli

Açıldı açılacak tartışmaları yaşayan ‘Yeni Girne Hastanesi’ hakkında da konuşan Merkezi İhale Komisyonu (MİK) Başkanı Halis Üresin, “Şu an gelinen aşamada iptal edilmesi veya devam etmesi ile ilgili bir takım senaryolar var ancak şuan dosya bizdedir pandemiden dolayı ve 2021 yılı bütçesinin geç geçmesinden dolayı genel bütün ihaleleri askıya aldık" açıklamasında bulundu


Merkez İhale Komisyonu’nun bütün ülkeyi ve iş insanlarını ilgilendiren bir kurum olduğunu ifade eden Merkezi İhale Komisyonu (MİK) Başkanı Halis Üresin, kamudaki tecrübelerinin meyvesi MİK’te aldığını vurguladı. 2020’de başlayan salgın ile birlikte ihalelerin büyük bir bölümünün iptal edildiğini aktaran Üresin,  kapalı olan dönemde daha önce ihaleyi kazanmış olanların işlemlerine devam ettiğini Bakanlar Kurulu’nun ve Merkezi İhale Komisyonu’nun aldığı karar doğrultusunda işlerine devam ettiklerini aktardı.

“KIB-TEK’TEKİ İHALELER İÇİN TİTİZLİKLE ÇALIŞTIK”

Kıb-Tek’teki yakıt ihalesi hakkında konuşmasına başlayan Merkezi İhale Komisyonu Başkanı Halis Üresin, “Mevcut süreci devam eden ihaleden uluslararası ihaleye çıkabilmek için Ekonomi ve enerji Bakan Erhan Arıklı mevcut ihalenin iptalini talep etti ve bizde uygun gördük” şeklinde konuştu.

Uluslararası iki ihale dosyası hazırlandığının aktaran Üresin, ilk ihalenin 24 Mart’ta  diğerine de 7 Nisan’da olduğunu belirtti.  İhale sürecinin takvimlendirilen aşama ile devam etmesi halinde herhangi bir yakıt sorunu olmayacağının altını çizen Üresin, “Süreç tamamlanıncaya dek Kıb-Tek’in yakıt depolarındaki yakıtın ülkeye yetecek olduğu söylendi. Bu yüzden biz de Merkez İhale Komisyonu olarak titizlik ile çalıştık” ifadelerine yer verdi.

“GİRNE HASTANESİ 2021 BÜTÇESİ’Nİ BEKLİYOR”

Açıldı açılacak tartışmaları yaşayan ‘Yeni Girne Hastanesi’ hakkında da konuşan Merkezi İhale Komisyonu (MİK) Başkanı Halis Üresin, “Şu an gelinen aşamada iptal edilmesi veya devam etmesi ile ilgili bir takım senaryolar var ancak şuan dosya bizdedir pandemiden dolayı ve 2021 yılı bütçesinin geç geçmesinden dolayı genel bütün ihaleleri askıya aldık. 2021 yılı bütçesi geçtikten sonra bu ihaleleri tekrar taksitlendirip ihalelerini yapacağız. Şu anda Girne Hastanesi’nin 2021 yılı blokesi bize geldi. Tabii ki o bloke 2 aşamadan oluşuyor, bir kısmı Maliye Bakanlığı’nın bir kısmı Sağlık Bakanlığı’nın. Sağlık Bakanlığı’ndan gelecek olan fondan sonra Girne Hastanesi’nin ihalesini yürürlüğe koyacağız” dedi.

Ulaştırma Bakanlığı’nda da devam eden bir süreç olduğunu belirten Üresin, katılacak olan firmaların 1 sınıf müteahhitler olacağını ifade etti. 56 milyon liralık bir ihale olduğunun kaydeden Üresin, “Böyle bir hastanenin ülkeye kazandırılabilmesi için çalışmalar devam ediyor. Bu yüzden herhangi bir ihale iptali söz konusu değil” dedi.

“GÜZELYURT HASTANESİ BLOKE BEKLİYOR”

Güzelyurt Hastanesi ile ilgili çalışmaların da son aşamada olduğunu ifade eden Üresin, “Onun dosyası henüz gelmedi. Dosyası ile birlikte blokesi geldiğinde gereken ne ise yapılacak ve hizmete konulacak” şeklinde konuştu.

“ÜLKE İÇİN BÜYÜK BİR KAZANIM”

Turizm Bakanlığı’nın büyük bir ihalesi olduğunu kaydeden Üresin, Mağusa yat limanının kazandırılacağını söyledi. Maraş’ın açılımı ile birlikte yürürlüğe girmesi istenilen ve şu an da son noktada bulunan yat limanının 15 gün içerisinde dosyanın Merkez İhale komisyonuna geleceğini belirten Üresin, “Uluslararası bir ihale olacak. İhaleye hem Türkçe hem de İngilizce olarak çıkılacak bu yüzden biraz zaman alıyor. Ülke için çok büyük bir kazanım olacak” dedi.

“KAMU İHALE YASASI’NA ACİLEN İHTİYAÇ VAR”

Kamu İhale Yasası’na da değinen Merkezi İhale Komisyonu (MİK) Başkanı Halis Üresin, Meclis Genel Kurulu’na seslenerek bir an önce bu yasanın yürürlüğe konulmasını istedi.

Merkezi İhale Komisyonu’nun teşkilat yasasının şuan için yürürlükte olmadığını aktaran ve çalışmaların son aşamada olduğunu belirten Üresin,  Merkezi İhale Komisyonu işlemlerini yürüten tüm personelin bu yasayı beklediğini altını çizdi. Üresin,  “Şu an çalışan arkadaşlarımız Maliye Bakanlığı’nın personeli olarak görevini yapmaktadır. Yasanın geçmesi halinde Merkezi İhale Komisyonu personeli olacaklar” dedi.

“BAKANLIKLARDAN GELEN TEMSİLCİLERE GEREK YOK”

Bakanlıklardan temsilci olarak gelen personeller yerine sadece Merkezi İhale Komisyonu’nda görevli personeller olması gerektiğini de vurgulayan Üresin, “Onların işlemleri farklı bizim işlemlerimiz apayrı. Merkezi İhale Komisyonu dosyalarına hakim olmak çok kolay bir şey değil bu yüzden buranın personeli sadece buraya özel olmalıdır” dedi.

“TORPİLE YER YOK”

“Bizim duruşumuz belli” diyen Üresin “Bir adımız bir itibarımız var hakkaniyet ne ise onu yaparız” hiçbir torpile komisyonda yer olmayacağının altını çizdi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu