EkonomiKıbrısManşetToplum

“Üretici tedirgin olmasın bu hasat yapılacak”

Yeni yıla girilmesine rağmen hasat hala başlamadı, konsantreye gidecek greyfurt, limon, valensiya ürünleri için teşvik ve primler açıklanırken, ürün fiyatları henüz açıklanmadı

DEVRİM DEMİR

Yeni yıla girilmesine rağmen hasat hala başlamadı, konsantreye gidecek greyfurt, limon, valensiya ürünleri için teşvik ve primler açıklanırken, ürün fiyatları henüz açıklanmadı.


“İŞÇİ SIKINTISI VAR”
Batı bölgesinin en büyük geçim kaynağı narenciyede yeni yıla girilmesine rağmen halen hasatın başlamaması üreticiyi kara kara düşündürmeye başladı. Kıbrıs Türk Narenciye Üreticileri Birliği Başkanı Turgut Akçın, ‘GÜZELYURT’ Gazetesi’ne konuştu. Narenciyede durumun çok iç acıcı olmadığını ifade eden Akçın, kontrolsüzlük yüzünden bazı ürünlerde ciddi sıkıntılar yaşandığını kaydederek, ‘King’ mandalinanın Ocak-Mart aylarında hasat edilmemesi halinde dalından döküleceğini söyledi. Geçmişten günümüze yapılan tüm ikazlara rağmen bu ürünü izine tabi tutmadıklarını kaydeden Akçın, “2023 yılı narenciyede çok iyi değil çok kötü de değildi. Ürünün yüzde 99’u kesilip işlendi, büyük kısmı ihraç edildi az bir kısmı konsantre edildi. Konsantre ürünün de talebi çok. Bazı ülkeler bizim ürünü alıp harmanlayıp satıyorlar. Üretici hasat için sorun yaşamayacak ama işçi bulmakta sıkıntı yaşayabilir. Türkiye’de ücretlerin yükselmesi aradaki makası daralttı. Herkes kendi ülkesinde iş bulursa buraya gelmeye gerek duymayacak. Bu konuda uyardık, ancak işçileri elde tutmak için hiçbir şey yapılmadı. İlerleyen yıllarda Türkiye Cumhuriyeti dışında, üçüncü ülkeden işçi getirmek zorunda kalacağız” dedi.

HASAT 10 OCAK’A KADAR BAŞLAYACAK
Hasat döneminin aralık ayında başlaması gerektiğine vurgu yapan ancak hasatın geciktiğini kaydeden Akçın, işçilerden üç beş ekibin geldiğini ve bir kısmının zeytin hasadında çalıştığını belirterek, “Ekipler hasata hazır. Ocak ayının 10’u gibi hasat dönemine geçilecek. Üretici tedirgin olmasın bu hasat yapılacak, ürün fiyatları da açıklanırsa tüccarda kendi planını yapacak” şeklinde konuştu.

 

 

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu