GenelKıbrısManşetToplum

Üretim kapasitesi değil yönetebilme kabiliyeti yetersiz

KTMMOB Makina Mühendisleri Odası, ülkenin elektrik ihtiyacının karşılanması için Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu ile özel bir şirket arasında imzalanan sözleşmeye tepki gösterdi.

“ÜLKEDE ELEKTRİKLER ÇATIR ÇATIR KESİLİYOR”
Makina Mühendisleri Odası Başkanı Ayer Yarkıner, “Ülkede elektrikler çatır çatır kesiliyor ve biz her sene AKSA’ya çatır çatır 30 Milyon USD kira ödüyoruz. Kirasını ödediğimiz santrallerin bugün itibarı ile toplam maliyeti 32-40 Milyon USD değerindedir” diyerek, “Yeni imzalanan sözleşme ile 15 yıl her yıl yatırım maliyetine eşit kira ödeyerek ihtiyaç duyacağımız elektriği de ihtiyaç duyduğumuz zamanda ve miktarda alamayacağız ve bunu da ülkeyi yönetenler bir başarı öyküsü gibi anlatıyorlar” ifadelerini kullandı.

“BU BİLGİYİ SİZE KİM VERDİ”
Ercan Havalimanı’nda da elektriklerin kesildiğini, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı’nın bunun gerekçesini ‘ülkedeki enerji üretim kapasitesinin 280 MW, ihtiyacın ise 350 MW’ olarak açıkladığına işaret eden Yarkıner, “Bu bilgiyi kendilerine kim veriyor? Yanlış bilgilendirme neden yapılıyor? Kablo safsatasından istifade edilerek Kıb-Tek’e yatırım engellensin ve özel bir şirket kazanç sağlamaya devam etsin diye mi bu yanlış bilgiler veriliyor?” diye sordu.

“ÜLKEDEKİ KURULU GÜÇ İLE İHTİYAÇ KARŞILANABİLİR DURUMDADIR”
Makina Mühendisleri Odası Başkanı Yarkıner, ülkede fosil yakıtlı santral kurulu gücünün 458 MW, elektriklerin bazı bölgelerde kesik olduğu 24 Temmuz’da saat 11.00’de solar gücün 106 MW/saat, toplam hizmete amade olması gereken kurulu gücün 564 MW olduğunu belirterek, “Peak değer 2 saat süreli 350 MW/saat. Yani ihtiyaç duyulan tüketim için kurulu güç hem yeterli hem de dünya standartlarının üzerinde mevcut kurulu güç ile ihtiyaç karşılanabilir durumdadır. Kapasite yetersiz değil, yönetebilme, planlama ve şeffaf usullerle hizmet edebilme kabiliyeti yetersizdir” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu