EkonomiGenelKıbrısManşetToplum

“Üretmek artık yok olmakla eş anlamlı”

KTSO tarafından yapılan açıklamada, “İthalatımızın son 10 yılda ortalama 1 milyar 611 milyon 600 bin Dolar olduğu, ihracatımızın ise son 10 yılda ortalama 109 milyon 24 bin 721 Dolar olarak gerçekleştiği vurgulandı

KTSO tarafından yapılan açıklamada, “İthalatımızın son 10 yılda ortalama 1 milyar 611 milyon 600 bin Dolar olduğu, ihracatımızın ise son 10 yılda ortalama 109 milyon 24 bin 721 Dolar olarak gerçekleştiği vurgulandı.

“GİRDİ MALİYETLERİ BAŞA ÇIKAMIYORUZ”
Kıbrıs Türk Sanayi Odası, her gün yapılan zamların girdi maliyetlerini başa çıkılamaz noktaya ulaştırdığına dikkat çekti. Sanayi Odası’ndan yapılan açıklamada, ülkede sadece sanayi sektörünün değil, tüm halkın derinden hissettiği ekonomik krizin, hız kesmeden gelen zamlarla daha da derinleştiği kaydedildi. Açıklamada, yerli üretime tüm dünyada sağlanan desteğin çok altında kalan teşvikleri dahi sanayicilere çok gören anlayışın, yerli üretimin önünü keserek onu rekabet edemez hale getirip sonra da “bu ülkede sanayi üretimi yapılamaz” şeklinde açıklamalar yaptığı kaydedildi.

“HALKI ÜRETİMSİZLİĞE MAHKÛM EDEN BİR ANLAYIŞ”
Sanayi Odası’nın halkı üretimsizliğe mahkûm eden bu anlayışın karşısında durmaya devam edeceği belirtilen açıklamada, ada ekonomilerinde ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 40’larda iken bu oranın KKTC’de yüzde 8 oranında olduğu ve bunun kabul edilemeyeceği belirtildi. Sanayi Odası açıklamasında, dünya ülkelerinde ticaret sektörüne prim desteği sağlanmazken KKTC’deki popülist siyasal yaklaşımlar yüzünden üretime sağlanması gereken önemli bir kaynağın ticaret sektörüne prim desteği olarak verildiğinin altı çizildi.

 “ÜRETMEK ARTIK VAR OLMAK DEĞİL”
Sanayiye uygulanan enerji teşviklerinin enflasyon yüzünden yüzde 25 seviyesinden yüzde 2’lere gerilediği, LPG gaza 1 aylık bir süre içerisinde 2 kez yüzde 30’lara varan zam yapıldığı, sürdürülebilir enerjinin olmadığı, iki yıllık sürede girdi maliyetlerinde ortalama 6 kat yükselme yaşandığı kaydedilen KTSO açıklamasında, “üretmek artık var olmak değil sanayicimiz için adeta yok olmakla eş anlama gelmiştir” denildi.

“SANAYİ ÇÖKERSE, ÜLKE ÇÖKER”
“Sanayi sektörü 15 bin çalışanı ile ülkemizde üretilen mal ve hizmetler içinde yüzde 9 paya sahip, turizm ve yükseköğrenim gibi lokomotif sektörlerimize girdi sağlayan, tarım ve hayvancımızın ürününü değerlendirerek bu sektörleri ayakta tutan bir sektördür” denilen açıklamada, “İstihdama ve ülke ekonomisine bu denli önemli etkileri bulunan sanayi sektörünün çöküşü, ülkenin çöküşü ile aynı anlamı taşır. Tam manası ile dışa bağımlı hiçbir ekonomi varlığını sürdüremez” ifadeleri kullanıldı.

 

 

Diğer Haberler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu