GenelKıbrısManşet

Utanç raporu!

ABD’nin 2022 yılı İnsan Ticareti Raporu’nda Kuzey Kıbrıs yüz kızartıcı ifadelerle yer aldı

ABD’nin 2022 yılı İnsan Ticareti Raporu’nda Kuzey Kıbrıs yüz kızartıcı ifadelerle yer aldı

KKTC EN KÖTÜ ÜLKELER LİSTESİNDE

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın 2022 İnsan Ticareti Raporu açıklandı. İnsan ticaretiyle mücadelede Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Kıbrıs Cumhuriyeti olarak 1’nci kademe ülkeler, Türkiye’nin 2’nci kademe ülkeler arasında yer aldığı listede, “Kıbrıslı Türkler tarafından yönetilen bölge” olarak isimlendirilen KKTC 3’ncü kademe ülkeler arasında gösterildi. KKTC’nin liste arkadaşları Afganistan, Burma, Çin, Komorlar, Eritre, Gine-Bissau, İran, Kuzey Kore, Rusya, Suriye, Türkmenistan gibi ülkeler oldu. ABD kademe 3’te kalan ülkelere çeşitli yaptırımlar uygulayabiliyor.

İNSAN TİCARETİYLE MÜCADELE YOK

Temmuz ayı başında yayımlanan raporda insan ticaretine bulaşan kişilerin Covid-19 salgını döneminde artan yoksullaşma nedeniyle daha çok sayıda insanı mağdur ettiğine işaret edilirken, birçok ülkede olduğu gibi Kıbrıslı Türk yetkililerin de herhangi insan tacirlerini soruşturmadığı veya mahkum etmediği ileri sürüldü. Yetkililerin ticareti mağdurlarını saptaması bir yana barınma, sosyal, ekonomik ve psikolojik hizmetlere ilişkin hiçbir mağdura koruma da sağlamadığı savunulan raporda, insan ticaretiyle mücadele için ne eğitim ne de bütçe payı ayrıldığı kayıtlara geçirildi.

SEKS TİCARETİNE DİKKAT ÇEKİLDİ

Kuzey Kıbrıs’ın adı daha çok seks ticaretiyle anıldı. Gece Kulüpleri ve Benzeri Eğlence Yerleri Yasası’nda gece kulüplerinin sadece ‘dans’ gibi eğlencelere yer verebileceğinin belirtildiği ifade edilen raporda, ülkedeki 27 gece kulübünün seks ticaretinin yapıldığı “genelevler” dönüştüğü anlatıldı. Raporda, ülkede seks ticareti yapılması ile ticaretinin teşvik edilmesinin yasak kapsamında olduğu belirtilirken, kadın çalışanların her hafta, kulübün korumaları eşliğinde bulaşıcı cinsel hastalık kontrolüne taşındığı hatırlatıldı. İlgili yasanın gece kulüplerinde çalışan yabancı kadınların evlerinde yaşamasını yasakladığı, kadınların çoğunun yatakhanelerde barındığı anlatılırken, bunun açık bir insan ticareti göstergesi olduğu belirtildi.

MEMURLARI DA İŞE KARIŞTIRDILAR

İlginç iddiaların bol bol kullanıldığı raporda, bazı devlet memurlarının suça bulaştığı, gece kulüpleriyle bağlantılı organize suç gruplarıyla ilişkisi bulunduğu savunuldu. Raporu kaleme alanlar, “gözlemcilerine” dayanarak, ülkedeki bazı parlamento üyelerinin de gece kulüplerinin müşterileri arasında yer aldığı iddialarına da yer verdiler. Raporda ayrıca, gece kulübü sahiplerinin ödedikleri vergileri öne sürerek çıkar çatışması yarattığı ve insan ticareti konusundaki siyasi iradeyi zayıflatmaya çaba harcadığından da söz edildi. Raporda ayrıca, gece kulüplerinde çalışan kadınların psikolojik yardım taleplerinde %400; adli yardım talebinde %300 artış olduğuna da işaret edildi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu