EkonomiGüney KıbrısKıbrısManşet

Uygulama, ‘ödeme hesabını’ kapsıyor

Bankalar Birliği Başkanı Önal, Kıbrıslı Türklerin Güney’deki bankalarda hesap açabilecekleri haberine açıklık getirdi

Bankalar Birliği Başkanı Önal, Kıbrıslı Türklerin Güney’deki bankalarda hesap açabilecekleri haberine açıklık getirdi:

Önal, “Açılacak hesap, temel (basit) özelliklere sahip bir ödeme hesabı şeklinde olacak”

AP milletvekili Kızılyürek, Kıbrıslı Türklerin artık, Güney’deki bankalarda, hesap açabileceklerini müjdeli haber olarak duyurmuştu

ÖDEME HESABI… Kuzey Kıbrıs Bankalar Birliği Başkanı Olgun Önal, Avrupa Parlamentosu Milletvekili Niyazi Kızılyürek’in Kıbrıslı Türkler’in artık, Güney Kıbrıs’taki bankalarda, hesap açabileceklerine yönelik açıklamasındaki ayrıntıları anlattı. Önal, açılacak hesabın “temel (basit) özelliklere sahip bir ödeme hesabı şeklinde olacağına (account with basic features)” işaret etti. Avrupa Parlamentosu Milletvekili Niyazi Kızılyürek sosyal medya hesabından yaptığı bir açıklamada, Güney Kıbrıs’ta (Kıbrıs Cumhuriyeti) ikamet etmeyip Kuzeyde ikamet eden, güneyde çalışmayan fakat vatandaş olan Kıbrıslı Türkler artık, Güney Kıbrıs’taki bankalarda, hesap açabileceklerini, “müjdeli haber” olarak vermişti.

GÜNEY’DE ÇALIŞMAYANLAR DA… Olgun Önal, Güney Kıbrıs’ta kurulu bankalarda, Kıbrıs Cumhuriyeti Pasaportu bulunan Kıbrıslı Türklerin hesap açmak istemeleri durumunda adres tespitinin nasıl yapılacağı ile ilgili Kıbrıs Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (CBC) 26 Nisan 2023 tarihli bir açıklama metni olduğunu söyledi. “Müjde olarak duyurulan haberlerin kaynağı bu metnin içeriğine dayanıyor” diyen Önal, metne göre Güney’de çalışma ya da KKTC’de çalışma durumuna göre adresi gösteren belgenin ne şekilde kabul edileceğinin belirlenmiş olduğunu ve Güney’de çalışmayanların da hesap açabilmesinin yolunun bir şekilde açıldığını ifade etti. Önal, Güney Kıbrıs’ta yaşayanların Kuzey’de hesap açmalarını engelleyecek bir uygulama olmadığını da hatırlattı.

İŞLEMLER KOLAYLAŞACAK… Olgun Önal, CBC’nin açıkladığı metne dayanarak, şu ifadelere de yer verdi: “Metinde açılması durumunda hesabın, temel (basit) özelliklere sahip bir ödeme hesabı şeklinde olacağı (account with basic features) açıklanmıştır. Yani açılsa bile imkanları kısıtlı bir hesap olacağının altı çizilmiştir. Güney Kıbrıs’ta kurulu bankalarda Kuzey’de yerleşik Kıbrıs Cumhuriyeti Pasaportu bulunan KKTC vatandaşlarının hesap açılış işlemlerini bir nebze kolaylaştırma yönündeki adımları ya da açıklamaları bence olumlu… Ancak, bu yeni duruma aşırı bir anlam yüklemeye ve büyütmeye gerek yok. Kıbrıslı Türkler, bizzat başvurarak ya da dijital onboarding ile dünyanın birçok ülkesinde hem bireysel hem de ticari hesap açabilme olanağına sahipler ve hesap açtıkları bankaların müşterilerine sundukları tüm hizmetlerden faydalanabilirler.”

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu