DünyaGenelManşetToplum

Uzay olayları depremleri tetikler mi? Analistler iddiaları cevapladı

ABD’nin havada tanımlanamayan bir cismi vurmasından sonra 4 ülke daha hava sahalarında bir cisim tespit ettiklerini duyurdu. Dünya UFO alarmı verirken, dünyadaki depremlerin hava olaylarıyla ilgili olup olmadığı merak edildi. Uzmanlar ‘Uzaydaki olayların depremi etkiler mi?’ sorusunu cevapladı.

ABD, Çin’e ait bir balonu hava sahasında düşürmesinden bir hafta sonra Kanada’da da yine bir cisim düşürdü. ABD’den sonra Kanada, Japonya, Uruguay ve Çin hava sahalarında tanımlanamayan uçan cisimler olduğunu bildirdi.

Türkiye’de Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen deprem ve Suriye depreminden sonra gözler hava olaylarına, ışık huzmeleri, iklim ve uzay haberlerine çevrildi. ABD’nin UFO’ları vurduğu iddiaları sonrası bu hava olaylarının deprem ile bağlantılı olup olmadığına ilişkin uzmanlardan dikkat çeken yorumlar geldi.

Bu iddiaları ortaya atan Facebook sayfası, “depremler, güneş patlamaları ve Dünyamızı etkileyen tüm uzay faaliyetleriyle” ilgilendiklerini söyledi.

Öte yandan jeologlar, depremlerin bir “uzay faaliyeti” olmadığını vurguluyor. Örneğin, Avustralya’nın önde gelen bilim insanları arasında gösterilen gökbilimci Bryan Gaensler, “Gezegenlerin hizalanmasının depremler üzerinde herhangi bir etkisi yok” dedi.

Gökbilimciler uzun yıllar boyunca Ay’ın okyanuslarda yaptığı gelgitlerin depremleri etkileyip etkilemediğini tartıştı. Ancak bu tartışmalar da büyük ölçüde sonuçsuz kaldı.

ABD’li jeofizikçi Andrew Michael, “Küçük bir etki bulmak için bile büyük veri setlerinin istatistiksel analizi gerekir. Bu yapıldığında bile sonuçlar tartışmalı olmaya devam etti. Yani genel olarak, Ay’ın depremler üzerinde tahmin için kullanılacak kadar büyük bir etkisi yok” dedi.

Jeofizikçiye göre, Dünya’ya en yakın gök cismi olan Ay’ın etkisi bile tartışmalıyken daha uzak gezegenlerin veya gökcisimlerinin yeryüzündeki depremleri etkilemesi mümkün değil.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu