KıbrısManşetSiyaset

Uzlaştılar!

Başbakan Faiz Sucuoğlu, Kıb-Tek’ten sorumlu Maliye Bakanı Sunat Atun’u devre dışı bırakarak El-Sen ile uzlaşı masasına oturdu. Günlerdir direnen El-Sen’in haklı mücadelesi de zaferle sonuçlandı

Başbakan Faiz Sucuoğlu, Kıb-Tek’ten sorumlu Maliye Bakanı Sunat Atun’u devre dışı bırakarak El-Sen ile uzlaşı masasına oturdu. Günlerdir direnen El-Sen’in haklı mücadelesi de zaferle sonuçlandı

BAŞBAKAN, AYAĞININ TOZUYLA KIB-TEK’TE YAŞANAN KAOSU SONA ERDİRDİ

Başbakan Faiz Sucuoğlu’nun Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu yetkilileri ve Kıb-Tek Çalışanları Sendikası (El-Sen) ile görüşerek protokol imzaladığı ve sendikanın sürdürdüğü işbaşı yapmama eyleminin kalktığı açıklandı. Başbakanlık açıklamasına göre,  Faiz Sucuoğlu, Ankara’dan ülkeye dönmesinin hemen ardından, Kıb-Tek’teki son durum ve El-Sen’in eylemi ile ilgili bir dizi görüşme gerçekleştirdi. Kurum yetkilerini toplantıya çağıran ve bilgi alan Başbakan, El-Sen ile yaptığı görüşme sonrası, uzlaşı sağladı. Uzlaşı protokol ile resmiyete döküldü. Uzlaşı sonrası El-Sen’in eyleminin de sona erdiği açıklandı.

BAŞBAKAN İLE EL-SEN UZLAŞTI

El-Sen’in 12 Nisan’da başlattığı işbaşı yapmama ve diğer eylemlerinin son bulması için Başbakanlık ve sendika arasında imzalanan mutabakat metninde yer alan maddelerin en geç 22 Nisan tarihine kadar takvimlendirileceği açıklandı. Mutabakat metninde yer alan maddeler şu şekilde:

1- Kıb-Tek’in tüm yasal mevzuatlarının gerektiği gibi maliyet altında satış yapmaması.

2- Türkiye Cumhuriyeti’nden hibe edilmesi planlanan jeneratörlerin haricinde, El-Sen ve dönemin Ekonomi ve Enerji Bakanlığı arasında 6 Eylül 2019’da imzalanan mutabakat metninde geçen jeneratör ihtiyacının en az iki tanesinin doğrudan alım yöntemiyle bir takvim çerçevesinde alınması.

3- Kıb-Tek’in ivedi ihtiyacı olan sayaç, malzeme, personel ve diğer ihtiyaçların bir takvim çerçevesinde giderilmesi.

4- Uzun vadeli taksitlerle ertelenen Kıb-Tek alacaklarının kısa vadeli ödeme yöntemi bulunarak borç bakiyelerinin kapatılması, kamu alacaklarının bir takvime bağlanarak tahsil edilmesi.

5- Bakanlar Kurulu Kararı ile Mart 2022 ayı için yapılan indirimli tarifelerden oluşan zararın El-Sen’in de içinde olacağı bir komite tarafından hesaplanıp iki taksit halinde, Mayıs ayı sonu ve en geç Haziran ayı sonu olmak zere Kıb-Tek’e ödenmesi.

6- Hakkında yasadışı şekilde dava okunan El-Sen üyelerinin davalarının geri çekilmesi ve eyleme katılan El-Sen üyelerine disiplin soruşturması açılmaması.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu