DünyaGenelManşet

Uzmanlar: Borçlanma maliyetleri ve güçlü istihdam konut piyasasını desteklemeye devam ediyor

İngiltere’de Eylül ayında konut fiyatlarında saptanan %1.7’lik artış 2007’den beri en büyük rakam oldu

EYLÜL 2007’DEN BERİ EN YÜKSEK ARTIŞ… İngiltere’de Eylül ayında konut fiyatlarının 2007’den beri en büyük aylık artışı kaydettiği bildirildi. Ülkenin önde gelen konut finansman kuruluşu Halifax verilerine göre konut fiyatları Eylül’de 14 yıldan fazla sürenin en yüksek seviyesine çıktı. Halifax verileri fiyatların Eylül’de aylık bazda %1.7 oranında, yıllık bazda %7.4 oranında arttığını gösteriyor. Bu, Şubat 2007’den beri en büyük artış olarak kayda geçti. Eylül’deki artış sonrasında ortalama konut fiyatları 267 bin 587 sterlin (363 bin dolar) oldu.

NATİONWİDE’IN VERİLERİ HALİFAX’TAN FARKLI… İngiltere’nin emlak piyasasında bir diğer önemli kuruluşu Nationwide’ın verileri Halifax’tan biraz daha farklı. Kuruluşu Nationwide’ın açıklamasında, konut fiyatlarının Eylül ayı içinde az da olsa arttığı ancak, yıllık bazdaki artışın hız kaybettiği bildirildi. Açıklamada, İngiltere çapında konut fiyatlarının Eylül ayında aylık bazda %0.1, yıllık bazda ise %10 seviyesinde artış kaydettiği bildirildi. Kuruluşun son verilerine göre ise İngiltere’de ortalama bir konutun fiyatı 248 bin 742 sterline yükselmiş oldu.

 

UZMANLAR VERİLERİ NASIL YORUMLADI? Halifax Yöneticisi Russell Galley “bazı sektör göstergeleri, gelecek aylarda talebin düşeceğine işaret ediyor. Ancak düşük borçlanma maliyetleri ve güçlü istihdam konut piyasasını desteklemeye devam edebilir” ifadesini kullandı. Nationwide Baş ekonomisti Robert Gardner ise bir önceki ayda (Ağustos) konut fiyatlarındaki yıllık bazda artışın %11 seviyesinde olduğunu hatırlatarak, Eylül ayında fiyat artışında küçük bir yavaşlamanın yaşandığını kaydetti.

 

KONUT PİYASASINA TALEP ARTTI… İngiliz hükümetinin salgın süresince sağladığı geçici vergi muafiyeti gibi unsurlarla sağlanan ucuz borçlanma maliyetleri ve düşük faizler yanında stoklardaki azalma, karantina döneminde tasarrufların artması, evden çalışma döneminde şehir merkezinden uzak daha büyük konutlara talebin artması ve güçlü istihdam piyasası gibi faktörler konut alımlarını destekledi.

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu