GenelKıbrısManşet

Uzmanlar uyardı deprem kapıda!

Prof. Dr. Naci Görür’ün ardından KKTC Yerbilim Mühendisleri Odası Başkanı Oğuz Vadilili de Kıbrıs’ın deprem adası olduğunu söyledi ve Karpaz-Hatay arasındaki Kıbrıs yayında hareketlenme beklendiğini açıkladı

Oğuz Vadilili: Bu doğa olayı hep olacak. Deprem dünyanın nabzı gibidir. Önemli olan depremin felakete dönüşmesini engellemektir

Naci Görür: Kıbrıs’ın güneyinde ve kuzeyinde bir deprem olması yerbilimciler olarak bizleri şaşırtmaz

VADİLİLİ: DEPREMİN ZAMANINI KESTİREMEYİZ…

Yerbilim Mühendisleri Odası Başkanı Oğuz Vadilili, panik yapmadan ve tedbiri elden bırakmadan olası bir depreme hep beraber hazırlanılması gerektiği uyarısında bulundu. Karpaz-Hatay arası veya Kıbrıs yayında bir hareketlenme beklendiğine dikkat çeken Vadilili, bunun yaklaşık büyüklüğü tahmin edilmeye çalışılırken, depremin zamanı hakkında kesin bilgi vermenin mümkün olmadığını vurguladı. Depremle mücadelenin gündelik bir faaliyet değil, bir süreç işi olduğuna dikkat çeken Vadilili, “Bu, akşamdan sabaha, önümüzdeki haftaya veya aya alabileceğiniz önlemlerle çözülecek bir konu değildir” dedi.

“KORKMAYIN, TEMKİNLİ OLUN”…

Ülke olarak depremle yaşamak gerektiği kanaatinin bile kamuoyunda yeni oturmaya başladığına işaret eden Vadilili, vatandaşları, korkmamaları, panik olmamaları konusunda uyardı. Vadili, temkinli olunması, yerbilimcilere felaket tellalı olarak bakılmaması ve bilime inanılması gerektiğini vurguladı.

“DOĞU ANADOLU FAYI UYANDI”…

Uzun süredir yüksek büyüklükte deprem üretemeyen ve adeta uykuya dalan Doğu Anadolu fayının 2020 yılında 6,8 büyüklüğündeki Elazığ depremiyle uyandığına işaret eden Vadilili, Elazığ depreminin üzerinden 3 yıl geçmeden Kahramanmaraş’ta hem Pazarcık Segmenti, hem de Elbistan Segmentinin, 9 saat arayla, USGS verilerine göre 7.7 ve 7.4 büyüklüğündeki depremlerle kırıldığını anımsattı.

GÖRÜR: KIBRIS’TA BÜYÜK DEPREM BEKLİYORUZ…

Öte yandan, Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Kahramanmaraş’taki iki depremden sonra yaptığı değerlendirmede, “Hatay’ın ölü fay kesimlerinde bir stres transferinin olabileceğini, oralara bir yük geldiğini düşünüyorum. Oralarda özenli ve dikkatli olmak lazım” uyarısında bulunmuştu. Hatay’da art arda meydana gelen depremlerden sonra değerlendirme yapan Naci Görür “Günlerdir uyardığımız Kahramanmaraş depremi sonrası Hatay ve Adana’da beklenen depremin Hatay bölümü gerçekleşti. Bundan sonrası için sırada Adana ve Kıbrıs’ta da benzer büyüklükte bir deprem riski var” ifadesini kullandı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu