DünyaGenelKıbrısManşetSağlıkTürkiye

Uzmanlardan Ramazan uyarıları

Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gürhan Raif Çiftçioğlu, sahurda ve iftarda birer kase yoğurt tüketilmesi gerektiğini söyleyerek, "İftarda yemeğe ağır gıdalarla başlamayın" uyarısı yaptı.

Ramazan ayı bu yıl Koronavirüs salgını sebebiyle evlerde geçiyor.

Bu dönemde, oruç tutanların bağışıklık sistemlerine ayrıca dikkat etmeleri gerektiğini vurgulayan  Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gürhan Raif Çiftçioğlu, ramazan ayında doğru beslenme ve yeme alışkanlıkları hakkında bilgi verdi ve bağışıklık sistemini güçlendirici tavsiyelerde bulundu.

Bağışıklık sistemimizi ayakta tutacak yoğurt, turşu, kefir, tarhana ve zeytin gibi  besinler ile posa zengini pırasa, yer elması, enginar, kereviz, kuşkonmaz, soğan, sarımsak, ıspanak, fasulye, mercimek, muz, üzüm, çilek, elma gibi prebiyotik içerikli gıdaları tercih etmekte yarar olduğunu söyleyen Çiftçioğlu,  “İftarda yemeğe ağır gıdalarla başlamayın” uyarısı yaptı.

İftarda mutlaka çorba ya da kahvaltılık domates-biber gibi daha hafif besinlerle yemeğe başlamak gerektiğini aktaran Çiftçioğlu,  yemeğe başladıktan 15-20 dakika sonra az yağlı et ürünleri ve sebze yemeği, arkasından da hafif sütlü tatlılar tüketilebileceğini ve Hamur işi veya şerbetli tatlılardan kaçınma çağrısı yaptı.

Prof. Dr. Gürhan Raif Çiftçioğlu, şu uyarılarda da bulunu;

“İftarla sahur arasında belli aralıklarla azar azar içerek, 2-2.5 litre su tüketmekte fayda var. Eğer çok su tüketemiyorsanız, bu durumda özellikle sahurda çay, kahve, gazlı, şekerli vb. içecekler yerine ıhlamur çayı gibi bitkisel çayları da tüketebilirsiniz. İftar ve sahur arasında 1-1.5 saat aralığında ara öğünler yapıp meyve-sebze tüketmek gerekiyor”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu