EkonomiGenelKıbrısManşet

“Vahşinin de vahşisi bir politika”

KTEZO yönetimi, “Özellikle yoksullar ve küçük işletmeler için hayat pahalılığı patlarken, çalışan tüm kesimlerin alım gücü gittikçe yerlerde sürünürken, üretim ve hizmet maliyetleri tavan yaparken, hükümetin yürüttüğü ekonomik politikalarla bu ülkede ayakta kalabilmenin mümkün mü?” sorusunu yöneltti

KTEZO yönetimi, “Özellikle yoksullar ve küçük işletmeler için hayat pahalılığı patlarken, çalışan tüm kesimlerin alım gücü gittikçe yerlerde sürünürken, üretim ve hizmet maliyetleri tavan yaparken, hükümetin yürüttüğü ekonomik politikalarla bu ülkede ayakta kalabilmenin mümkün mü?” sorusunu yöneltti

“DESTEK DEĞİL YIKIM GETİREN PAKET”

Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkârlar Odası Yönetim Kurulu, hükümetin açıkladığı ‘Ekonomik Destek Paketi’yle ilgili değerlendirmelerde bulunarak, ekonomik destek adı altında çıkan her paketin yıkımı, işsizliği ve tekelleşmeyi hızlandırmaktan başka hiçbir anlam ifade etmediğini dile getirdi. Geçtiğimiz ay, ‘pahalılığı, zamları, esnafın ve zanaatkârın içinde bulunduğu durumu’ protesto etmek eylem gerçekleştirilen KTEZO yönetimi, hükümetin uyguladığı politikayı ‘vahşi’ olarak nitelendirdi.

“BORÇLULARIN YAŞAMA HAKKI ELLERİNDEN ALINDI”

Salgından bu yana 27-28 aydır ayakta kalma şansını yakalayan ve bankalar karşısında “itibarını” koruyabilenlerin Ekonomik Destek Paketi kapsamında açıklanan krediye erişebileceğini dile getiren KTEZO yönetimi, geriye kalan ve çoğunluğu oluşturan işletmelerin ise kriterlerin çok uzağında olduğunu savundu. “Bu süreci atlatamayarak boynu altında kalanlar ölüme terk edildi” eleştirisinde bulunan KTEZO yönetimi, “Vahşinin de vahşisi bir politika ile karşı karşıyayız. Yaşanan olağanüstü koşullar altında bu politika ne insanidir ne de vicdanlara sığar” diyerek, davalık olanların, iflas edenlerin ve borç taksitini aksatanların kendi ayıplarıymış gibi defolu ilan edildiklerini ve yaşam hakları ellerinden alındığını savundu.

“BORÇLULAR HACZE ADIM ADIM YAKLAŞIYOR”

Borçlu olanlar için yeni bir kararname ile bir kez daha öteleme kararı çıkartıldığını kaydeden KTEZO yönetimi, bugüne kadar ki ötelemelerde olduğu gibi faiz yükü altında ezim ezim edilmeleri için bir kez daha kapının aralandığını belirterek, borçluların hacze bir adım daha yaklaştığı ifade edildi. Tüm dünyada devletler sorumluluk alarak faiz indirimine gittiğine değinen KTEZO yönetimi, “Hatta olağanüstü durum göz önüne alınarak faizler silinmiş, borçların da vadeleri uzatılarak insanlara ve işletmelere en azından yaşam hakkı tanınmıştır” açıklamasında bulundu.

KTEZO YÖNETİMİ HÜKÜMETE ÖNERİLERİNİ ŞU ŞEKİLDE SIRALADI:

1-Alım gücünü geçtik satın alma gücünün kısmen de olsa yükseltilmesi için özel sektör çalışanlarına katkı yapılmalıdır.

2-Sigorta prim ödeneklerine destek artırılmalıdır.

3-Borçlu işletmelere öteleme değil faiz desteği yapılmalı, ödenebilirlik için borç vadeleri uzatılarak yaşama şansı verilmelidir.

4-Hayat pahalılığın başlıca kaynağı olan elektrik, akaryakıt ve gübre gibi temel girdilere tüm dünyada olduğu gibi müdahale edilmelidir.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu