KıbrısManşetSürmanşet

Vakaları kontrol altında tutuyoruz

Tüm vakaların nereden çıktığını, bulaş kaynağını ve temaslılarını biliyoruz. Dün çıkan 14 yerel vakanın büyük bir kısmı Mağusa ve Mesarya bölgesindeydi

Sağlık Bakanı Dr. Ali Pilli, katıldığı programda, dün yaptığı “gerekirse 21 gün kapanacağız” açıklamasına ilişkin konuştu.

“KAPANACAĞIZ DEMEDİM… OLABİLECEK ŞEYLERİ KONUŞUYORUM…”

“Ben kapatacağız demedim, yerel vakalar artmakta, duruma göre her şeyi yapabiliriz dedim” ifadelerini kullanan Pilli, 21 günlük kapanmanın bir olasılık olduğunu belirterek, “olabilecek şeyleri konuşuyorum” dedi.

“Bunu halk bilsin, anlasın, biz kapanmak istemiyoruz” diyen Pilli, “Herkes üzerine düşen görevi yapmazsa, bu kaçınılmaz bir son” şeklinde konuştu.

Bakan Pilli, söz konusu açıklamayı yapmasının ardından herkesin kurallara uymaya başladığını vurgulayarak, yerel bulaşın artmaması için kurallara dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.

“VAKALARI KONTROL ALTINDA TUTUYORUZ”

“Tüm vakaların nereden çıktığını, bulaş kaynağını ve temaslılarını biliyoruz. Dün çıkan 14 yerel vakanın büyük bir kısmı Mağusa ve Mesarya bölgesindeydi.

O bölgelerdeki vakaların hepsinin Güney Kıbrıs kaynaklı olduğunu tespit ettik. Yapılan eleştirilerden tabi ki etkileniyoruz, neticede insanız ama sağlık için mücadeleden vazgeçmiyoruz.

Başbakan Ersan beyle de uyumlu şekilde çalışıyoruz. Türkiye’den gelişlere karantinayı 10 güne, İngiltere’den gelenlere ise 14 güne çıkardık ama sadece KKTC vatandaşları gelebiliyor.

Okullarda Şubat tatilinin öne çekilmesi düşüncesi var. Eğer vakalar artarsa ve okullarda bulaş artarsa Şubat tatilini öne çekebilir ama şu an öyle bir durum yok.

Eğitim Bakanı da Üst kurul ile toplantı halindedir. Okullardaki bulaş okullardan kaynaklı değildir, dışardan kaynaklıdır. Okullarımızda iç bulaş yoktur.

Öğrencilerimiz okulda çok daha güvendedir. Rakamları takip ediyoruz. Hangi önlemi alırsak alalım mutlaka bulaş oluyor ama önemli olan bulaşın en alt seviyede olmasıdır.

7 günlük karantinada da, Güney’e gidip gelen işçilerde de, 3 günlük karantinasız gelişlerde de bulaş oldu. Dün 3 binin üzerinde tarama testi yapıldı. Nüfusa göre test yapma oranında gayet yüksek bir seviyedeyiz. 25 Aralık gününe kadar genel bir değerlendirme yapacağız.

Covid-19 salgınında açılım yapmak için bir tarih vermemiz mümkün değil. En basiti İngiltere örneği, bir gecede kapanma oldu. İngiliz Üsler bölgesinde de vaka çıktı. Mesarya’daki vakalar o bölgeden kaynaklıdır. Güney’e çalışmaya gidenleri mağdur edecek bir karar almadık.

Biz Pile’ye düşman değiliz. Alınan kararlar ülkenin menfaatinedir. Pile köyünü mağdur etmedik. Pile köylülerinin de Kuzey’e işlerine gidip gelmelerine engel olmadık. Özel izinlerle işlerine gidip gelebilirler. Teoride alınan bir kararı pratikte uygularken bir yanlışlık olursa gerekli düzenlemeler yapılır.

Sektörlere yönelik taramalarımız devam edecek. Biz kurşunlarımızı havaya atmıyoruz. 3 bin testte 21 vaka çıktı, bu gayet normaldir. Biz durumu kontrol altına almaya çalışıyoruz. Herkes biraz da kendi önlemlerini alıp, kendini kısıtlamalıdır. Her vaka mutlaka en az 1 kişiye bulaştırıyor. Vakalar artarsa daha radikal tedbirler alınabilir. Bu toplumda her gün 1 kişi kaybedilemez. Her toplumun hassasiyetleri vardır.

Covid-19’dan 1 kişi kaybetsek biz bunu kaldıramayız. Küçük bir ülkeyiz ve ekonomimizi toparlayabiliriz. Ben tutumumdan geri adım atmayacağım. Sağlığı ön planda tutmaya devam edeceğim. Covid-19 dünyada bitmiyor, azalmıyor. Kış aylarında daha da artıyor. Herkes yılbaşını evinde geçirsin.

Ailenizi, sevdiklerinizi düşünüyorsanız yılbaşını evinizde geçirin. Yılbaşında bir geceyi eğlencede geçirip daha sonraki günleri hastanede geçirmek istemezsiniz. Acil Durum Hastanesi faaliyete geçti.

PCR testleri yapılıyor, acil çalışıyor. Teknik ekip eğitim alıyor. Bugünden itibaren vakalar yatırılmaya başlanacak. Mevcut sistemi bozup, yeni bir sistem kurmayacağız.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu