KıbrısManşetSiyasetToplum

“Varsayımları bırakın, bilimsel adımlar atın”

Alas ve Helvacı, turunçgil yeşillenme hastalığı (HLB) ve vektör böceği psillid ile ilgili yapılması gerekenlerin ne olduğu konusunda ortak açıklamada bulundu

Alas ve Helvacı, turunçgil yeşillenme hastalığı (HLB) ve vektör böceği psillid ile ilgili yapılması gerekenlerin ne olduğu konusunda ortak açıklamada bulundu.


DÜNYA ÜZERİNDE MİLYONLARCA AĞAÇ YOK OLDU”
Halkın Partisi Genel Sekreteri ve Ziraat Yüksek Mühendisi Turgut Alas ile Lefke İlçe Başkanı ve Ziraat Yüksek Mühendisi Murat Helvacı, yaptıkları ortak açıklamada, turunçgil yeşillenme hastalığı ve bu hastalığı taşıyan vektör böcek ile ilgili bilimsel adımların bir an önce atılması gerektiğini vurguladı. Yapılan açıklamada, bu hastalığın oldukça tehlikeli, tür, çeşit ve anaç ayırt etmeksizin narenciyede büyük zarara ve ağaçların ölümüne sebep olan, dünya üzerinde elli kusur ülkede milyonlarca ağacın ölümüne sebep olmuş bir hastalık olduğuna dikkat çekildi.

VEKTÖR BÖCEĞİN POPÜLASYONU KONTROL ALTINA ALINMALI”
Turunçgil yeşillenme hastalığının vektör böceği psillidin 2023 yılının Ağustos ayında Kıbrıs’ın güneyinde tespit edildiğinin hatırlatıldığı açıklamada, bu durumun Türkiye Cumhuriyeti’nin bazı karantina koşullarını yürürlüğe koymasına sebep olduğu ve yaş sebze ile meyvelerin dökme olarak KKTC’den Türkiye’ye gidişi yasaklanırken, işlenmiş ve ambalajlanmış ürünlere izin verildiği aktarıldı. Şüpheleri ortadan kaldırmak ve tekrardan ihracat yolunu açmak için bahçelerde gözlem çalışmaları yapılıp, bitkisel örneklerin toplanıp, PCR analizi yöntemi ile hastalığın olup olmadığının araştırılmasına imkân sağlanması gerektiğinin vurgulandığı açıklamada, aynı zamanda vektör böceğin varlığının, popülasyonu araştırılması ve varsa kontrol altına alınması gerektiği de ifade edildi.

HASTALIĞIN VAR OLUP OLMADIĞININ TESPİTİ İÇİN PCR YÖNTEMİ UYGULANMALIDIR”
“Hastalığın var olup olmadığının tespiti için PCR yöntemi uygulanmalıdır. Çünkü bu hastalık bulaşmış olsa bile bahçelerde belirtileri 1 ile 3 yıldan önce ortaya çıkmıyor” denilen açıklamada, “Bu sebeple belirti olmasa da eğer hastalık varsa ve bulaşmış ise ülkedeki narenciye sektörünü tamamen bitirecek bir risk var demektir. Bilinen bir gerçektir ki bu hastalık ile herhangi bir mücadele yolu yoktur ve tek mücadele yöntemi bulaşmış olan ağaçların sökülüp yakılmasıdır. İşin bu noktaya gelmemesi için erken teşhis önemlidir ve bu da PCR yöntemi ile yapılabilir” uyarısında bulunuldu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu