EkonomiGenelKıbrısManşet

Vatandaşı ‘elektrik’ çarptı

Hükümet tarafından, Kıb-Tek’in talebi ile elektrik tarifelerine 1 Mart itibariyle yapılan zammın yansıdığı faturalar vatandaşların eline ulaşmaya başladı. Gelen zamlı faturalar adeta dudak uçuklattı!

VATANDAŞ “EL İNSAF ARTIK” DEDİ… Ülkemizde zamların ardı arkası kesilmezken vatandaşı en fazla vuran elektrik faturası oldu. 1 Mart 2022’den itibaren elektrik tarifelerinin zamlı olarak yürürlüğe girmesinin ardından ilk faturalar 1 Nisan’dan itibaren vatandaşın eline ulaşmaya başladı. Faturalar eskiye göre 3 veya 4 katına çıkması vatandaşa “el insaf” dedirtti.

ELEKTRİK FATURASI REKOR SEVİYEDE YÜKSELDİ… Rekor seviyedeki hayat pahalılığıyla mücadele eden ve nereden tasarruf edeceğini şaşırır duruma gelen dar gelirli vatandaş, Geçtiğimiz aylardaki faturaları ile Mart ayına ait faturaları arasındaki yüksek farka isyan etti. Her ayın 1’inde vatandaşların cep telefonlarına SMS olarak ve mail adreslerine gönderilen elektrik faturaları bu ay gönderilmedi. Faturasını öğrenme arayışı içerisine giren vatandaşlar ise gördükleri rakama inanmak istemedi.

“KADEMELİ TARİFE” KALKTI, “KADEMELİ ZAM” GELDİ… 1 Mart 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, elektrikte “Kademeli tarife sistemi”nin kaldırılması ile birlikte, elektrik fiyatlarına yüzde 175 ile yüzde 257 arasında zam yapıldı. Maktu ücretler ise yüzde 108 zam gördü.

500 TL’LİK FATURALAR 1500’E DAYANDI… Bir vatandaş, eskiden kademeli olarak uygulanan ve düşük tarifede yüksek elektrik çeken cihazları kullanarak ayda 500 TL elektrik faturası öderken, bugün kendisine gelen fatura 1500 veya 2000 TL’yi buldu. Faturanın yüksek gelmesindeki bir diğer etken ise “yanmayan” sokak aydınlatma ve maktu ücretlere gelen zamların yansıması oldu.

FATURALAR DUDAK UÇUKLATTI… Mart ayına ait dönemin faturalarının bir önceki aya göre 3-4 kat daha fazla olmasına vatandaşlar sosyal medyada da tepki gösterdi. Tüketiciler, “Evdeki tüm kullanılan elektrikli aletler aynı, kullanım endeksi aynı ama rakamlar farklı. Dün gün boyunca faturalarından dert yanan vatandaşların sesinin bugünden sonra daha fazla yükselmeye devam edeceğe benziyor.

Ülkemizde son dönemde üst üste gelen zamlar vatandaşın bir numaralı gündemi olmaya devam ediyor. KKTC’de zam furyası devam ederken vatandaşı en fazla vuran elektrik faturası oldu. Temel gıda maddeleri, akaryakıt ve piyasada iğneden ipliğe yapılan astronomik zamlar vatandaşı perişan etmeye devam ediyor. Rekor seviyedeki hayat pahalılığıyla mücadele eden ve nereden tasarruf edeceğini şaşırır duruma gelen dar gelirli vatandaş, Mart ayı kesimli faturalar arasındaki yüksek farka isyan etti. 1 Mart 2022’den itibaren elektrik fiyatlarının zamlı olarak yürürlüğe girmesinin ardından ilk faturalar 1 Nisan’dan itibaren vatandaşın eline ulaşmaya başladı. Faturalar eskiye göre 3 veya 4 katına çıkması vatandaşa “El insaf” dedirtti.1 Nisan itibariyle gelmeye başlayan faturalar vatandaşlar tarafından tepkiyle karşılandı.

VATANDAŞ FATURALARA BAKMAK İSTEMİYOR

Bir vatandaş eskiden kademeli olarak uygulanan ve düşük tarifede yüksek elektrik çeken cihazları kullanarak 500 TL elektrik faturası öderken, bugün kendisine gelen fatura 1500 veya 2000 TL’yi buldu. Faturanın yüksek gelmesindeki bir diğer etken ise “yanmayan” sokak aydınlatma ve maktu ücretlere gelen zamların yansıması oldu. 1 Mart 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, elektrikte “Kademeli tarife sistemi”nin kaldırılması ile birlikte, elektrik fiyatlarına yüzde 175 ile yüzde 257 arasında zam yapılmıştı. Bunun yanında maktu ücretler de zamlardan nasibini almış ve yüzde 108 olarak zamlanmıştı. Maktu ücret fiyatlarına yüzde 26,5 ile yüzde 108 zam yapılması faturaların kabarmasında etkin rol oynadı. Yoksul muafiyet tarifesi dâhil 0.250 kws’tan 1000 kws ve üzeri tarifelerde maktu ücret 12 TL’den 25 TL’ye yükseltilmişti.

250 KWS’IN ÖTESİ ÜÇ VEYA DÖRT KATI

02 Konut tarifesi (İlk 500 kws için) yoksul muafiyeti 0.34 kuruş ile 02 Konut tarifesi 0-250 kws 0.98 kuruş olarak ayni kalmış ve değiştirilmemişti. 02 konut tarifesinde yer alan 251- 500 kws arasında eski fiyatı 0.98 kuruş iken yeni uygulama kilowat saat başı 1,7 TL zamlanarak 2,7 kws’a yükseltilmişti. Yani yüzde 175 oranında zam görmüştü.

YANMAYAN SOKAK LAMBALARI FATURAYA YANSIDI

Bugüne kadar en çok şikâyetlere maruz kalan sokak ışıkları tarifelerinde de yükselme oldu. Birçok yerde yanmayan ve ana yollarda büyük tehlike arz eden sokak lambalarının eski tarifesi 0.98 kuruştan 3.50 TL’ye yükseldi. Zam oranı yüzde 257 oldu.

FATURALAR DUDAK UÇUKLATTI

Mart ayına ait dönemin faturalarının bir önceki aya göre 3-4 kat daha fazla olmasına vatandaşlar sosyal medyada da tepki gösterdi. Tüketiciler, “Evdeki tüm kullanılan elektrikli aletler aynı, kullanım endeksi aynı ama rakamlar farklı. Dün gün boyunca faturalarından dert yanan vatandaşların sesinin bugünden sonra daha fazla yükselmeye devam edeceğe benziyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu