KıbrısManşet

Vatandaşların ucuz sebze ve meyve ihtiyacını giderdiği pazarlar artık ateş pahası

Vatandaşlar fileyi boş getirip, boş götürürken, esnafa göre, maliyetler ucuzluğa izin vermeyecek kadar yüksek

Devrim DEMİR

 

UCUZ PAZAR YERLERİ GEÇMİŞTE KALDI… Ülkede bir zamanlar vatandaşların ucuz sebze ve meyve ihtiyacını giderdiği pazarlar artık ateş pahası. Market ve manavların fiyatından daha ucuza alış-veriş yapılabilen pazarlar, uzun süredir fiyatlarda bu yerleri aratmıyor. Konuştuğumuz vatandaşlar fileyi boş getirip, boş götürüyoruz derken pazar esnafı, maliyetlerin ucuzluğu sağlayamayacak kadar yüksek olduğundan yakınıyor.  Hemen her tür sebze ve meyvede 20-50 TL arasındaki fiyatlar kışın yaklaşmasıyla birlikte daha da artacağı belirtiliyor.

 

HAFTANIN ŞAMPİYONU KOLOKAS… Marketlerin sebze meyve reyonlarına yaklaşamayan vatandaşlar, çareyi kurulan açık pazarlarda arasa da umduğunu bulamıyor. Temel tüketim maddesi olan patates dün Girne açık pazarda kilosu 17 TL’den tezgahlarda yerini alırken, son günlerde gündemden düşmeyen domates tezgahlarda 23-30 ile TL arasında satıldı. Kış yemeği olarak bilinen kolokas 40-50 TL aralığında tezgahlarda yerini alırken, bir süre daha, sadece yüksek gelirlinin yemeği olacak.

 

HEM PAZARCI HEM VATANDAŞ ŞİKÂYETÇİ… Pazarcılık yapan esnaf hem artan maliyetlere hem de yakıt fiyatlarına tepki gösterdi. Esnaf, üreticinin yüksek girdilerle üretim yapmak zorunda kaldığını hatırlatırken, buna bir de aracıların kârları eklenince fiyatların daha da şiştiğini anlatıyor. Alışveriş yapmak için pazara gelen vatandaşlar ise karşılaştıkları fiyatlarla temel ihtiyaçların dahi karşılanmasının zor olduğu fikrinde birleşiyor. Pazarcılar gelirin gideri karşılamadığından yakınırken, vatandaş temel gıdanın dışında hiçbir şeye el uzatamadıklarından dert yandı.

 

GIYNIK GİRNE AÇIK PAZAR FİYATLARINI SİZLER İÇİN DERLEDİ

Taze Börülce: 30 TL

Taze Fasulye: 40 TL

Soğan: 15 TL

Domates: 23-30 TL

Yerli Elma: 30 TL

Havuç: 12 TL

Yerli Patates: 17 TL

Ispanak 2 Bağ: 25 TL

Kolokas: 50 TL

Muz: 30 TL

Şeftali: 28 TL

Diğer Haberler

Başa dön tuşu