KıbrısKültür SanatManşet

Vehbi: Heykel projesi halka rağmen değil, halkın desteğiyle olur

Tartışma konusu olan Asil Köylü Heykeli’ne de değinen ARUCAD Rektörü Asım Vehbi, "Resmin bütününe bakıldığında proje KKTC’ye çok büyük bir katkı sağlayacak. Başlı başına bu adanın bilinmesi ve tanınması için daha fazla ziyaretçi kapısının turizme açılması için teşvik olmasını hedefliyoruz


Her gün büyüyen ve dinamik bir üniversite olan Arkın Yaratıcı Sanatlar ve Tasarım Üniversitesi’nin Rektörü Prof. Dr. Asım Vehbi, Gıynık TV’ye konuk oldu. ARUCAD üniversitesinin adada ve bölgede tarzı ile bir ilk ve tek olduğunu ifade eden Rektör Asım Vehbi,  “Bölgedeki sanat odaklı tek üniversite olan ARUCAD, 3 fakülte kapasitesini 4’e çıkarıp öğrenciyi iyi seçerek alım yapan, ellerini kirleterek tasarladığını hayata geçiren öğrenciler yetiştiriyor. Gelecek sene için bünyemize yeni bölümler ekliyoruz. Yine adada tek olan endüstriyel tasarım ile gemi ve yat tasarımı bölümleri ARUCAD üniversitesi’nde olacak.”

“Yeni çağa ayak uyduran üniversitemizde bulunan bölümlere öğrencilerin beklediğimden daha fazla bir talep oldu” diyen Vehbi, “Ulaşabildiğimiz yerlere son 1 yıl içerisinde ulaştık. İnsanlar sanat tasarımını arattıklarında ARUCAD karşısına çıkıyor. Kongo’dan bir kişi araştırıp ARUCAD’ta okumaya geldim diyor bu bizim için guru verici” ifadelerine yer verdi.

“KÖYLÜ FİKRİ ERBİL BEY’DEN GELDİ”

Tartışma konusu olan Asil Köylü Heykeli’ne de değinen Vehbi, “Erbil Arkın’ın yurtdışı ziyaretlerinde etkilendiği heykellerden ilham alarak hayal ettiği üzere bu çalışma başlatıldı ve bu çalışma için yarışma düzenlendi.  Köylü fikri Erbil Bey tarafından ortaya koyulmuştu ve atalarımız toprakla uğraşan ve yetiştirici insanlar olduğu için bu fikir ön plana çıktı. Girne Belediyesi ve Meclis üyelerine bu fikri götürdüğümüzde çok beğenildi” dedi.

“TOPLUMA ARMAĞAN OLACAK”

“İlk Asil Köylü projesini açıkladığımızda tamamen Erbil Arkın tarafından yapılan bu proje KKTC halkına armağan edilecek ve baştan söyledik bir armağan vatandaşın karşısına durularak verilmez halk isterse verilir. Sanal gerçeklikle heykelin başlığından gözlem yapılabileceğini ve heykelin her şeyini anlatan bir sergi alanını açıldı” diyen Vehbi, “3-4 haftadır bu sergi Girne’nin girişinde mevcut ve ziyaretçisi de oldukça yüksek” diyerek, sergiye gelen kişilerden görüş aldığını ifade etti.

“HEYKELİN TURİZME KATKISI BÜYÜK OLACAK”

“Tartışmalarda kısmen bir haklılık olabilir ancak bir vizyon ortaya koyulup üretim yapılacaksa bütünden bakılması lazım ve resmin bütününe bakıldığında proje KKTC’ye çok büyük bir katkı sağlayacak” diyen Asım Vehbi, “Başlı başına bu adanın bilinmesi ve tanınması için daha fazla ziyaretçi kapısının turizme açılması için teşvik olmasını hedefliyoruz. Baktığımızda casino turizmi göz önünde kimse adaya büyük istek ile gelmiyor. Güney Kıbrıs’ın kendini pazarladığı birkaç alan var ve biz de bu alan yok. Dünya çapında baktığımızda simgelenmiş yerler için insanlar 1-2 saatlik yol dahi olsa tatilinde o yer için zaman ayırıyor. Biz inanıyoruz ki bu heykelin turizme çok katkısı olacak. Turizm boyutu ekonomiye destek olacak” şeklinde konuştu.

“HEYKELDEN ELDE EDİLECEK GELİR KÜLTÜR, SANAT VE ÇEVREYE AYRILACAK”

“2018 yılında ülkeye bir milyonun üzerinde turist gelmiş buradan yola çıkıldığında dahi bilet fiyatına bakılırsa en düşük 6 milyon turist hedefliyor ve Erbil Arkın bu geliri istemiyor. Bu gelir öncelikle Girne Belediyesi’ne, daha sonra sanat, kültür ve çevreye ayrılacak. Sadece bir heykel projesinin ötesinde ülkenin siyasi, ekonomik ve turizm alanın değiştirmek istiyoruz” diyen Vehbi,” Karpaz’a baktığımız zaman başka ülkede olsa eşekler korunur biz de ise ölüyor, susuz kalıyor, araçların önüne çıkıyor haberlerini görüyoruz” diyerek bakış açısının değişmesi gerektiğini vurguladı.

“KENDİ VİLLALARI İÇİN KESİLEN AĞAÇLARI KONUŞMUYORLAR”

“Resminin tümüne bakıldığında eğer hala eleştiriler var ise ‘biz istemiyoruz bir çivi bile çakılmasın deniliyorsa’ tabii ki biz de yapmayız. Yapılan eleştiriler karşısında başta bir demoralize olduk ancak ne Erbil Bey ne de ben hayallerimizden vazgeçecek değiliz. Başta halka sunmak için hazır değildik şimdi hazırız ve halk sunumu da yapıldı” diyen Asım Vehbi, “Kendi küçük çıkarları için konuşan insanlar var. Örneğin kendi villası yapılırken katledilen ağaçları düşünmeyen insanın havuzu kadar yer kaplayan bu projeye itiraz edenler tabii ki olacak ancak biz çoğunluğa bakarız” dedi.

“BU HEYKELE BAKTIĞIM ZAMAN UMUT GÖRÜYORUM”

“Bazı yorumlar geliyor ‘neden ayaklarının üstünde değil de eğilmiş’ tarzında bence sıçramaya ayağa kalkmaya hazır bir Kıbrıslı var o duruşta. Umut olarak görüyorum bu heykeli” diyen Vehbi, Bizde bir şey yapabiliyoruz diyebilmek için torunlarımıza bizde bir şeyler yaptık diyebilmek için. Çevre, sanat, kültür projelerine katkı olacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.

“BU İŞ HALKA RAĞMEN DEĞİL, HALKIN DESTEĞİYLE OLUR”

“Girne Belediyesi bu araziyi alırken normalde bir proje yapılmış. Heykelin olduğu yerde cam bir gözlem alanı var ve biz onun yerine bu heykeli yapalım ve sizin de projenizi, dünya çapında yürütülmesi için akademisyenler katalım dedik” diyen Vehbi, “Tabi ki halka rağmen bu projeyi yapmayacağız. Bu projeyi istemeyen küçük gürültücüler var bu yüzden doğru bilgiler ile bakılmasını ve eleştiriler ile bakılmasını istiyoruz. Herkes gelsin projeyi görsün yerinde anlatalım, akıllarına takılanlarını sorsunlar eleştirsinler ancak doğru bilgiler ile karar versinler” önerisinde bulundu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu