EkonomiGenelKıbrısManşet

Vergi adaletsizliğine vergi memuru isyanı

KKTC, “izlenen vergi adaletsizliği” konusunda vergi memurlarının bile isyan ettiği garip ülke haline geldi

KKTC, “izlenen vergi adaletsizliği” konusunda vergi memurlarının bile isyan ettiği garip ülke haline geldi

Vergi-Sen üyeleri, vergi kaçaklarının durdurulması için sokağa inerek, açığın zamlarla kapanamayacağını vurguladı

KKTC DÜNYADA TEK… KKTC, “izlenen vergi adaletsizliği” konusunda vergi memurlarının bile isyan ettiği garip ülke haline geldi. Gelir ve Vergi Dairesi Çalışanları Sendikası (Vergi-Sen) dün sokağa inerek, “yeter artık, vergi kaçaklarını durdurun” dedi. Vergi-Sen Genel Sekreteri Ediz Uzun dünkü eylemle ilgili açıklamasında, hükümetin maliyedeki açığı kapatmak için halka yöneldiğini ancak yapması gerekenin vergi kaçakçılığını önlemeye yönelmek olduğunu belirtti. Ediz Uzun, dairelere liyakatsiz bürokratlar atandığı sürece maliye de dâhil hiçbir kurumun yapısı düzlüğe çıkamayacağına da dikkati çekti.

HALKIN ALIM GÜCÜNE GÖZ DİKİLDİ… Ediz Uzun, son dönemde yapılan zamlarla ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada, idarenin, maliyenin artan giderlerinin karşılanması için halkın alım gücüne göz diken bir idare olduğunu, ancak maliyenin kasasındaki açığın, enerji emtialarına ve temel tüketim maddelerine yapılan zamlardan elde edilecek vergilerle kapatılamayacağını kaydetti. Uzun, gerek pandemiden önce gerekse pandemi döneminde ayakta durmakta zorlanan çarşı esnafının son umudu olan kamu çalışanının da alım gücü sıfırlanması durumunda, çarşıya kilit vurulacağının aşikar olduğunu aktardı.

VERGİ KAÇAKLARI ÖNLENİRSE AÇIK KAPANIR… Sendika olarak ülkedeki vergi kaçaklarının önlenmesi durumunda Maliyenin kasasındaki açığın kapatılabileceğine ve mali yapının artıya geçirilebileceğine inandıklarını belirten Uzun, “Ancak, ne acıdır ki hükümet edenler biz vergi çalışanları zümresini muhatap almayarak yıllarca çağdışı yöntemlerle vergi toplamaya çalışmışlardır. Şu bilinmelidir ki çağımızda eski yöntemlerle vergi toplamaya çalışmak, değil vergi gelirlerini artırmayı vergi kaçırmayı teşvik etmekte hatta siyasi suiistimallerin önünü açmaktadır” dedi.

“BAYRAK SALLADIM, NE İŞ OLURSA YAPARIM”… Açıklamada ayrıca şu ifadeler kullanıldı: “Hükümet edenlerin gailesi çağdaş vergi toplama yöntemlerini hayata geçirmek olması gerekirken, yapılan müdür müsteşar değişiklikleri maalesef tüm kurumlardaki kurumsal hafızayı ve getirilmesi planlanan yenilikleri baltalamayı bırakın, tamamen sıfırlamıştır. Üzülerek seyrediyoruz ki, maalesef hükümetin tek derdi müdür ve müsteşar atamalarıyla parti içi dengelerin nasıl sağlanacağıdır. ‘Bayrak salladım, Ne iş olursa yaparım’ mantığı ile daire yönetimlerine liyakatsiz bürokratlar atandığı sürece değil maliyenin, hiçbir kurumun yapısı düzlüğe çıkmayacaktır.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu