EkonomiKıbrısManşetSiyaset

Vergi memurları bile zamlara ve ağır vergilere isyan etti

Vergi-Sen hükümete maliye açığını kapatmak için vergi kaçakçılığını önleme çağrısında bulundu

Gelir ve Vergi Dairesi Çalışanları Sendikası (Vergi-Sen) Genel Sekreteri Ediz Uzun, Hükümetin maliyedeki açığı kapatmak için halka yöneldiğini ancak yapması gerekenin vergi kaçakçılığını önlemeye yönelmek olduğunu belirtti..

Ediz Uzun, son dönemde yapılan zamlarla ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada, idarenin, maliyenin artan giderlerinin karşılanması için halkın alım gücüne göz diken bir idare olduğunu, ancak maliyenin kasasındaki açığın, enerji emtialarına ve temel tüketim maddelerine yapılan zamlardan elde edilecek vergilerle kapatılamayacağını kaydetti.

Uzun, emekçilerin alım gücündeki düşüşün çarşı esnafını da olumsuz etkileyeceğini aktardı.

Sendika olarak ülkedeki vergi kaçaklarının önlenmesi durumunda Maliyenin kasasındaki açığın kapatılabileceğini, mali yapının artıya geçirilebileceğine inandıklarını belirten Uzun, “Hükümet edenler yıllarca çağdışı yöntemlerle vergi toplamaya çalışmışlardır. Şu bilinmelidir ki çağımızda eski yöntemlerle vergi toplamaya çalışmak, değil vergi gelirlerini artırmayı vergi kaçırmayı teşvik etmekte hatta siyasi suiistimallerin önünü açmaktadır” dedi.

 

Ediz Uzun, dairelere liyakatsiz bürokratlar atandığı sürece maliye de dahil hiçbir kurumun yapısı düzlüğe çıkamayacağını da savundu.

Gelir ve Vergi Dairesi Çalışanları Sendikası (Vergi-Sen) tarafından yapılan açıklamanın tamamın şu şekilde: 

“Çiçeği burnunda hükümetimizin ilk günden itibaren yaptığı icraatları haftalardır sabırla seyrediyoruz. Maliyenin artan giderlerinin karşılanması için halkın alım gücüne göz diken bir idare ile karşı karşıya olduğumuzu tüm toplum gibi biz de, gerek kendi mutfağımızdaki  gerekse çevremizdeki emekçilerin mutfağındaki yanan ateşi görerek  şahit oluyoruz.

Vergi sisteminin içinde olan biz vergi dairesi çalışanları, Maliyenin kasasındaki açığın, enerji Emtialarına ve temel tüketim maddelerine yapılan zamlardan elde edilecek vergilerle kapatılacağını düşünmek hiçbir ekonomik akılla  izah edilemez olduğunu belirtmek isteriz.

Gerek pandemiden önce gerekse pandemi döneminde ayakta  durmakta zorlanan çarşı esnafının son umudu olan kamu çalışanının da alım gücü sıfırlanarak çarşıya kilit vurulacağı aşikardır.

VERGİ-SEN olarak ülkedeki vergi kaçaklarının önlenmesi durumunda ülke kaynaklarının Maliyenin kasasındaki açığı kapatıp, mali yapıyı  artıya geçebileceğine inanıyoruz. Ancak ne acıdır ki hükümet edenler biz vergi çalışanları zümresini muhatap almayarak yıllarca çağdışı yöntemlerle vergi toplamaya çalışmışlardır. Şu bilinmelidir ki çağımızda eski yöntemlerle vergi toplamaya çalışmak, değil vergi gelirlerini artırmayı vergi kaçırmayı teşvik etmekte hatta siyasi suiistimallerin önünü açmaktadır.

Hükümet edenlerin gailesi çağdaş vergi toplama yöntemlerini hayata geçirmek olması gerekirken, yapılan müdür müsteşar değişiklikleri maalesef tüm kurumlardaki kurumsal hafızayı ve getirilmesi planlanan yenilikleri baltalamayı bırakın, tamamen sıfırlamıştır.

Üzülerek seyrediyoruz ki, maalesef hükümetin tek derdi  müdür ve müsteşar  atamaları ile parti içi dengelerin nasıl sağlanacağıdır. “Bayrak salladım, Ne iş olursa yaparım” mantığı ile daire yönetimlerine liyakatsiz bürokratlar atandığı sürece değil maliyenin, hiçbir kurumun yapısı düzlüğe çıkmayacaktır.

Bıçak artık kemiği kesmeye başlamıştır. Gidişat gösteriyor ki,  maliyenin kasasındaki açığın gailesini çekenler ve “çekermiş”  gibi görünenler var. Biz sendika olarak çekermiş gibi görünenlerin yanında olmayacağız ve bundan sonra yapılacak olan tüm yanlışlıklara ve partizanca idari uygulamalara sessiz kalmayacağız.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu