KıbrısManşet

Vergi onur ödülleri verildi

Kıbrıs Türk Ticaret Odası Sektörel Vergi Onur Ödülleri Galası gerçekleşti...

Kıbrıs Türk Ticaret Odası, Maliye Bakanlığı Gelir ve Vergi Dairesi 2020 Kurumlar Vergisi ve Gelir Vergisi listelerine dayanarak ilgili sektörlerde münhasıran faaliyet gösteren firmalar arasında en yüksek vergi miktarını ödeyen üyelerine vergi onur ödül töreni gerçekleşti.

Kıbrıs Türk Ticaret Odası tarafından Golden Tulip Hotel’de  gerçekleştirilen törene  Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve eşi, Başbakan Faiz Sucuoğlu, Ana Muhalefet CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman ve eşi,  Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Olgun Amcaoğlu ve eşi , YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı ve eşi, milletvekilleri, eski Oda başkanları, KTTO Yönetim Kurulu üyeleri, meclis üyeleri  ve iş insanları katıldı.

Vergi Onur Ödülü töreninde konuşan, Ticaret Odası Başkanı Turgay Deniz,  vergisini ödeyen tüm iş insanlarına teşekkürlerini sunarken verginin önemine dikkat çekerek ‘Tarihsel gelişimi içinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Anavatan Türkiye tarafından çok farklı şekillerde desteklenerek ayakta duruyor olsa bile, bir devlet olmak iddiasını sürdürmek, dünyanın saygın toplulukları arasında “kendi kendini yönetmeye yeterli” bir halk olarak yerimizi almak istiyorsak, kendi kamusal finansmanımızı yine kendimiz sağlamalıyız. Bu ise, ödediğimiz vergilerle olacak bir şeydir. Bu haliyle vergiye “kutsal” bir olgu olarak yaklaşmaktayız. Vergi kutsaldır; toplumsal ihtiyaçların karşılanması ve devletin yaşaması için gerekli olan bir şeydir. Verginin kutsallığı, sadece toplanırken değil, harcanırken de dikkate alınmalıdır. İnsanlarımızın alın terinin bir parçası olan vergiler, en etkili ve en tasarruflu bir şekilde kullanılmak zorundadır. Ancak bu sayede verginin kutsallığı korunmuş olur. Ancak böyle bir harcama düzeni, vergi ödemenin ahlaki bir yükümlülük olduğu hatırlatmalarını haklı gösterebilir.’ dedi.

Oda Başkanı Deniz, ülkemizdeki vergi düzeninin adaletsizliğinden bahsederek, ‘ KKTC’de bugün yürürlükte olan vergi düzeninin çok adaletsiz, dağınık ve iş yapmayı engelleyen bir yapıda olduğunu söylemeye bile gerek yoktur. Herkes bunu biliyor; kabul ediyor ve söylüyor. Düşük gelirler, yüksek oranda vergilendirilmektedir. Bunun son örneğini bazı vergi muafiyetlerinin iptal edilmesini ve sonrasında yedi bin TL’nin bile %20 oranında vergilendirmesini öngören çalışma ile bir kez daha idrak ettik.  Korkunç derecede adaletsiz bir durumla karşı karşıyayız.  Yılda 8-10 bin TL kazanabilecek insanlarımız, aslında başa insanlarımızın ödediği vergilerle desteklenmesi gereken insanlarımız, %20-25 oranında vergilendirilecekmiş…  Bu akıl almaz bir durumdur. İnsanlarımızı çalışmaktan caydıracak; çok sayıda iş yerinin kapanmasına neden olacaktır.’ diye konuştu.

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu