EkonomiKıbrısManşetToplum

Verilen her iki krediden biri geri gelmediyse.

Verilen her iki krediden biri geri dönmedi dedi. Buna göre verilen krediler içinde Kalkınma Bankası’na ödeme yapmayanların oranı %53

Kalkınma Bankası Yönetim Kurulu Başkanı açıkladı. Verilen her iki krediden biri geri dönmedi dedi. Buna göre verilen krediler içinde Kalkınma Bankası’na ödeme yapmayanların oranı %53..

Peki bu %53’ün kim/kimler olduğunu da şeffaflık gereği ifşa ederler mi? Yoksa banka kuralları buna müsade etmez mi?

Lakin daha da önemlisi Kalkınma Bankasından kredi alarak geri ödeyenlerin oranı % 47.

Dolayısıyla ödeme yapan %47’ nin kimler olduğunu doğrusu çok merak ediyorum.

Zira bu da çok önemli bir sorumluluk.

Kalkınma Bankası’nın verdiği kredilerin yaklaşık yüzde 53’ünün geri ödenmemiş ve donuk pozisyonunda olduğu da belirtildi..

748 milyon Türk Lirası’nın üzerinde olan krediyi geri alamayan Kalkınma Bankası’nda kurulduğundan beri sadece 3 icra işlemi yapıldığı bilgisi de paylaşıldı kurum tarafından..Bununla birlikte  300’ü aşkın dosyanın icrada beklediği belirtiliyor.Kurumla ilgili verilen bilgide bir başka ilginç konu ise sermayesinin tamamı toplumun tasarruflarından oluşan Kalkınma Bankası’nda bugüne kadar 4’ü ‘müşavir’ konumunda olmak üzere 5 Genel Müdürün  bulunması..

Yani buradan anlaşılan Kalkınma Bankası yönetiminde siyaset hep etkili olmuştur.

Liyakata,tecrübeye iş bilgisine bakmak yerine iktidarda olan siyasi parti veyahut partilerin rant alanı haline getirilmiş kurum.

Oysa “X” müdür,ya da “Y” müdür görevinde başarılı ise ki bu çok net olarak görülebilir, yani bir yöneticinin başarılı olup olmadığı o kurumun geldiği noktadan anlaşılabilir, dolayısıyla elbette başarısız bir dönem geçirmişse kurum, sorgulanması gereken o kurumun yönetim anlayışıdır. Burada soru şu!

Bugüne kadar Kalkınma Bankası’nın yönetiminde söz sahibi olan önceki 4 Genel Müdürden hiç birisi başarılı olmadı mı ki, sürekli değiştirilmişlerdir!

Böyle bir şeyin mümkün olabileceğini açıkçası sanmıyorum. Mutlaka bu kurumu başarı ile yönetmiş Genel Müdürler vardır, lakin siyaseten kurumun başında kalmaları mümkün olmamıştır.

Her gelen iktidar kendi Genel Müdürünü atamıştır. Üstelik bu kurum son derece stratejik bir yapıya sahiptir. Yani demem o ki bir bankanın yönetimini işin ehli olmayan kişilere devretmek akıl dışıdır. Velhasıl görünen o ki Kalkınma Bankası yönetimleri siyasi iradeye bağlı olarak sürekli olarak değişmiştir ki bu da takdir edersiniz  gözle görülür istikrarsızlığı beslemiştir.

Nitekim bugün verilen her  iki krediden birinin  bankaya geri dönmediğini açıklıyor bugünkü banka yönetimi. Verilen bu bilgiler şeffaflık ilkesi adına doğru ve yerinde bir tavır olmakla birlikte keşke bunun bir adım daha ötesine gidilse ve kurum halkıyla  geri dönen ve dönmeyen kredilerin kimlere /kurumlara ait olup olmadığını şeffaf bir liste ile paylaşsa. Tıpkı ” vergi  listeleri” gibi..

Diğer Haberler

Başa dön tuşu