Güney KıbrısKıbrısManşetSağlıkToplum

Virolog Peacock: Kıbrıslı ‘Deltacron’ dizisi oldukça açık bir şekilde kontaminasyon gibi görünüyor

Kıbrıs Cumhuriyeti'nde Delta ile Omicron’un Deltacron ismi verilen hibritinin saptandığı iddia edilirken, bazı bilim insanları ise bu iddiaya şüpheli bakıyor.

Kıbrıs Cumhuriyeti’nde Delta ile Omicron’un Deltacron ismi verilen hibritinin saptandığı iddia edilirken, bazı bilim insanları ise bu iddiaya şüpheli bakıyor.

Hindistan’da Delta ile Omicron’un Delmicron adı verilen bileşiminin ortaya çıktığı iddialarının yalanlanmasının ardından, bu kez Kıbrıs Cumhuriyeti’nde Delta ile Omicron’un Deltacron ismi verilen hibritinin saptandığı iddia edildi. Bazı bilim insanları iddiaya şüpheyle yaklaştı.

ABD merkezli haber sitesi Bloomberg, Kıbrıs Üniversitesi biyoloji profesörü Leondios Kostrikis’inDelta ile Omicron’un birleştiği yeni bir varyant saptayarak bunu Deltacron diye adlandırdığını, dünyaya duyurdu.

Hatta 25 Deltacron vakasının kayıtlara geçtiği ve tüm influenza virüsleri ile Kovid-19’a neden olan koronavirüsle ilgili verilerin toplanılıp paylaşıldığıGISAID’in veri tabanına bildirildiği belirtildi.

Sigma TV’ye, dünyanın bu suşun daha patolojik mi yoksa daha bulaşıcı mı olduğunu veya mevcut varyantlara daha baskın çıkıp çıkmayacağını göreceğini söyleyen Prof. Kostrikis, hibritin büyük olasılıkla zaten kitlesel dolaşımda olan Omicron varyantı tarafından etkisiz hale getirileceğini öngördü.

Ancak haberin çıkmasının ardından bazı uzmanlardan bunun medyanın okunmak için korkutma taktiği olduğu ve yanlış alarm verildiği itirazı geldi.

Bazı bilim insanları, Deltacron diye yeni bir varyantın gerçek hayatta olmadığı, analiz edilen numunelerin kontaminasyonunun söz konusu olduğuna dair paylaşım yaptı. Virolog Tom Peacock, bilimsel bir açıklama eşliğinde “Bazı büyük medya kuruluşları tarafından bildirilen Kıbrıslı ‘Deltacron’ dizisi oldukça açık bir şekilde kontaminasyon gibi görünüyor” dedi

Diğer Haberler

Başa dön tuşu