GenelKıbrısManşet

Vize depreminin şiddeti artıyor!

“Devlet” projelerinde KTMMOB’den vize alınması zorunluluğunu kaldıracak yasa önerisine tepki yağıyor

Değişiklik önerisinin, “devletin kendi yasalarına uymaması” anlamına geldiği belirtildi

KTMMOB Başkanı Adanır, “İnsanını reddeden, ülkesini reddeden, devletini reddeden bir anlayışın karşısındayız”

‘VİZE ENGELİNİ’ ORTADAN KALDIRMAYI HEDEFLİYORLAR…

Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (Değişiklik) Yasa Önerisi’ne tepki yağdı. “Devlete ait projeler ve uluslararası anlaşmalar kapsamında yapılacak projeler için Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nden (KTMMOB) vize alınmamasını içeren yasa önerisi” ilgili çevrelerde deprem etkisi yarattı. Değişiklik önerisinin, “devletin kendi yasalarına uymaması” anlamına geldiği belirtildi. Öneri geçtiğimiz günlerde UBP milletvekili Özdemir Berova, DP Milletvekili Serhat Akpınar ve YDP Milletvekili Talip Atalay’ın imzasıyla Meclis’in gündem konularının içine dahil edilmişti. Özellikle “külliye” projesiyle gündeme taşınan “vize” zorunluluğunu aşmak isteyen hükümet ortakları, ilgili yasanın bu konudaki maddesini değiştirmek için harekete geçti.

“SONUNA KADAR MÜCADELE” …

KTMMOB Başkanı Tunç Adanır, yasa önerisini kabul etmeyeceklerini ve sonuna kadar mücadele vereceklerini açıkladı. Adanır, bu değişiklikle yapılacak her türlü devlet projesinin vizeye gerek kalmadan ülkede kontrolsüz uygulanmasının öngörüldüğünü anlattı. Birliğin kamu kurumu niteliğinde hizmet veren ve yasası bulunan bir meslek kuruluşu olduğunu hatırlatan Adanır, “Devlet projelerinin vizeden muaf tutulması, bu ülkenin devletinin kendi yapmış olduğu yasalara kendisinin uymayacağının ifadesinden başka bir anlam taşımamaktadır. Yasa değişiklik önerisini hazırlarken KTMMOB’den hiçbir görüş almamış siz seçilmiş milletvekilleri nasıl bir düşünce tarzı içinde olduğunuzu anlayamıyor ve sizleri tanıyamıyoruz. İnsanını reddeden, ülkesini reddeden, devletini reddeden bir anlayışın karşısındayız” dedi.

“ÇOK YANLIŞ BİR ADIM” …

Hükümetin hazırladığı öneriye bir tepki de K.T. İnşaat Müteahhitleri Birliği’nden geldi. Birlik Başkanı Cafer Gürcafer, devlet yatırımlarında bürokratik engeller veya yatırımların hızlanması için denetlemeyi kaldırmaya çalışıldığına dikkat çekti. “KTMMOB vize bürolarının denetimlerinin güçlendirilmesinin düşünülmesi gerekirken etkisizleştirilmeye çalışılması çok yanlış bir adım olur” diyen Gürcafer, beklentilerinin hükümetin bir an önce bu yanlıştan dönerek doğru düzenleme için paydaşlarla bir araya gelmesi yönünde olduğunu ifade etti. Kuzey Kıbrıs Genç İş Adamları Derneği (GİAD) yönetimi, değişiklik önerisini eleştirerek, “Devlete ait tüm projelerde vize zorunluluğunun kaldırılması suiistimale açık bir kural değişikliğidir” dedi.

Diğer Haberler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu