Güney KıbrısManşetSiyaset

Volt Kıbrıs, kuruluş kongresini gerçekleştirdi

Lefkoşa'da gerçekleşen kuruluş kongresiyle siyasi arenaya çıkan iki toplumlu siyasi örgütlenme Volt Kıbrıs, modern, demokratik ve çeşitlilik ilkesine dayalı bir siyasi oluşum olarak adını duyurdu

Lefkoşa’da gerçekleşen kuruluş kongresiyle siyasi arenaya çıkan iki toplumlu siyasi örgütlenme Volt Kıbrıs, modern, demokratik ve çeşitlilik ilkesine dayalı bir siyasi oluşum olarak adını duyurdu.

Lefkoşa’da kuruluşunu duyuran iki toplumlu yeni siyasi parti Volt Kıbrıs, kuruluş kongresini gerçekleştirdi. Kongrede Genel Sekreterliğe getirilen Kıbrıslıtürk Hulusi Kilim, “Alışılagelmiş olanlardan farklı, fakat bir o kadar da doğal bir siyasi örgütlenmeyi başlatıyoruz” dedi

Partiden yapılan açıklamada Volt Kıbrıs’ın, modern yapı ve örgütlenmeye sahip, demokratik, ilerici ve pragmatik bir parti olduğu belirtildi.

Açıklamada, partinin “Pan-Avrupa Hareketi Volt Europa’ya üye olduğu ifade edilirken, partinin diğer Avrupa Volt partileriyle birlikte politikalarını ve eylemlerini aktif olarak birlikte şekillendireceği belirtildi.

Açıklamada, “Volt Kıbrıs olarak, Volt Europa’nın ağındaki daha geniş siyasi etkileşimler aracılığıyla en iyi, test edilmiş ve uygulanabilir uygulamaları benimseyerek, ülkemize ilişkin politika ve pozisyonları özerk bir şekilde belirler” denildi.

Partinin temel amacı; “devletin, kurumların, toplumun ve kamusal yaşamın her yönünün demokratikleşmesine ve modernleşmesine etkin bir şekilde katkıda bulunacak bir siyasi güç olmaktır” şeklinde açıklayan Volt Kıbrıs, aynı zamanda Avrupa Birliği’nin geliştirilmesi, entegrasyonu ve güçlendirilmesine yönelik pan-Avrupa çabalarına katkıda bulunmak amacıyla ülkedeki Avrupa kurumlarını kökleştirmeyi de amaçladıklarını kaydetti.

Açıklama şöyle devam etti;

“Parti ve üyeleri için hedeflerine ulaşmanın temel yolunun, Kıbrıs sorununun kesin çözümü yoluyla barışın tesisi ve Kıbrıs’ın yeniden birleşmesidir.

Filoxenia Konferans Merkezi’nde gerçekleştirilen kuruluş ve tüzük kongresinde, Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulidis’i temsilen Hükümet Temsilcisi Yardımcısı Yiannis Antoniou bir konuşma yaptı. Ayrıca DİSİ, AKEL, DİKO ve DİPA partilerinin yanı sıra Kıbrıslı Türk siyasi partilerden Toplumcu Demokrasi Partisi ve Yeni Kıbrıs Partisi‘nin temsilcileri tarafından selamlamalar yapıldı.

Konferansta hazır bulunan Volt Europa‘nın yeni seçilen Eş Başkanı Mels Klabbers tarafından özel bir selamlama yapıldı. Volt Kıbrıs tarafından, Volt Kurucu Komite üyesi Pieros Karoullas da kendi selamını iletti. Karoullas, Volt‘un başarabileceği bir şey varsa o da rasyonellik ve ılımlılığın sesini güçlendirmek olduğunu söyledi. Aynı zamanda vatandaşları Volt’a katılmaya çağırdı.

Dimitriadis: Pusulamızın eşitlik, barış ve yeniden birleşme

Aynı zamanda Kurucu Komite üyesi olan Rodoula Dimitriadis konuşmasında, “Yol göstericimiz ve pusulamızın eşitlik, barış ve yeniden birleşme, insan hakları, çok kültürlülük, çeşitlilik ve kapsayıcılık ilkeleri olduğunu vurguladı. Çağdaş, evrensel ve demokratik eğitimle laik devletin ilke ve değerlerine değindi.

Sofokleous: Volt’un varoluş sebebi vardır çünkü rahatsızız

Kurucu Komite adına konuşan Andromachi Sofokleous da yeni partinin temel ilke ve değerlerini aktardı. “Volt’un varoluş sebebi vardır, çünkü rahatsızız, çünkü muhafazakarlığın, yolsuzluğun, siyasi erozyonun karanlığına ışık istiyoruz. Çünkü biz kendi gerçeğimizi dillendirmeye ve politik seviyede savunmak istiyoruz. Çünkü bağımlılıklara hapsolmayacak, geriye dönük yüklerin olmadığı yeni bir siyasi alana ihtiyaç var” dedi.

Konsey: Vizyonumuz, birleşik ve güçlü bir Avrupa’da, refah ve sosyal adaletten oluşan birleşik bir Kıbrıs’tır

Konferansın kapalı kısmında, Harilaos Velaris önerilen Parti Tüzüğü’nü üyelere sundu. Volt’un Parti Tüzüğü ve partinin ilk geçici Siyasi Konseyi üyeler tarafından onaylandı. Bu konsey, partiyi yaklaşan Avrupa Parlamentosu ve yerel yönetim seçimlerine yanı sıra bir yıl zarfında gerçekleştirilecek olan seçim kurultayına taşıyacak.

Siyasi Konsey ortak açıklamasında şunları ifade etti;

“Vizyonumuz, birleşik ve güçlü bir Avrupa’da, refah ve sosyal adaletten oluşan birleşik bir Kıbrıs’tır. Volt’un toplumun ve ülkemizin ihtiyaç duyduğu büyük değişim ve reformların katalizörü olacak siyasi güç olması için tüm yurttaşlarımızı bize katılmaya çağırıyoruz”

Partinin Genel Sekreteri Kıbrıslıtürk Hulusi Kilim oldu

Kongre’nin hemen ardından toplanan 25 üyeli Siyasi Konsey, 9 üyeli Parti Yönetim Kurulu’nun şu şekilde oluşturulmasına karar verdi:

Eş Başkan Alexandra Attalides
Eş Başkan Harilaos Velaris
Eş Başkan Yardımcısı Andromachi Sophokleous
Eş Başkan Yardımcısı Panos Parras
Basın Temsilcisi Pieros Karoullas
Genel Sekreter Hulusi Kilim
Kurum Sekreteri Katerina Koni
Mali Sekreter Lampros Dionysiou
Avrupa ve Uluslararası İlişkiler Sekreteri Rodoula Dimitriadis

Kilim: Bugün Kıbrıs’ın siyasi hayatında ezber bozacak bir adım atıldı

Kurucu Komite üyesi Hulusi Kilim, kongrede yaptığı konuşmada, bugün Kıbrıs’ın siyasi hayatında ezber bozacak bir adım atıldığının altını çizdi, “Alışılagelmiş olanlardan farklı, fakat bir o kadar da doğal bir siyasi örgütlenmeyi başlatıyoruz. Kuruluşundan bu yana Kıbrıs’ın tüm toplumlarını bir araya getiren ve tüm Kıbrıslıların sesi olmayı hedefleyen bir siyasi oluşum” vurgusu yaptı.

Volt Kıbrıs sadece siyasi bir yenilik olmadığını ifade eden Kilim, Kıbrıs’ın birleşik geleceği için bir zorunluluk olduğunu anlamanın önemine işaret ederek partinin hedeflerini sıraladı.

1- Neredeyiz – Neden buradayız?

Toplumlar arası bölünme, ileriye doğru adım atmamızı ve refaha ulaşmamızı çok uzun süredir engelliyor. Özellikle Kıbrıslı Türk toplumunda tabiri caizse toplumsal depresyon söz konusu. Nereye baksanız problem.

Demografik değişim, irade gaspı, sosyal, kültürel ve ekonomik çöküntü. Bunlara ek olarak sayabileceğimiz ortak problemlerimizden bazıları: Gençlerinin umutlarının kırılması ve adayı terk etme eğilimleri. Yolsuzluk ve çıkar ilişkilerinden çektiklerimiz. Geçinme derdi.

Çocukların, kadınların, LGBT bireylerin ve hayvanların karşılaştığı hak gaspları. Kıbrıs ve Kıbrıslılar çok daha iyi bir hayat hakkediyor. Kıbrıslılar farklı diller konuşsalar bile bu ülkede olmasını istedikleri şey aynıdır; Sağlıklı, huzurlu bir hayat ve çocukları için iyi ve güvenli bir gelecek.

Dolayısıyla önceliğimiz birliktelik ve uzlaşma; İki toplumlu bir parti olarak tüm Kıbrıslılar ile güçlerimizi birleştirerek, birlik ve uzlaşmanın sadece yüce idealler olmadığını, ayni zamanda ulaşılabilir hedefler olduğunu tüm Kıbrıs Halkına göstermek için çalışacağız.

Masanın ayni tarafında oturarak, birlikte geliştirdiğimiz ortak vizyonumuz, barışçıl bir gelecek için Kıbrıslılara umut ışığı niteliğinde yol gösterici olacaktır.

2- Neler başarabiliriz? Zorluklar nelerdir?

Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar yıllarca birbirimizle konuşmadık. Aramıza milliyetçi duvarlar çekildi.

20 senedir geçişler başlayalı toplumlararası iletişimde ciddi iyileşmeler sağlandı, insani ilişkiler derinleşti. Sivil toplumun uğraşları ile insanların yeniden yakınlaşmasında çok büyük ilerlemeler sağlandı.

Görüyor ve biliyoruz ki Kıbrıslılar olarak barış içinde, adil, huzurlu, gelecek gailesi olmadan bir hayat sürmek istiyoruz.

Politik seviyede bu istence yönelik girişimler siyasi takvimlerdeki uygunluğa göre yapılıyor. Seçim zamanı neredeyse tüm iletişim kopabiliyor. Yapılan girişimlerde belirtilen niyetlerin topluma yansıması gerçekleşmiyor.
Bu ada böyle birleşmez.

3- Ne yapacağız? Farkımız ne?

Bunun gerçekleşmesi için güçlerimizi birleştirmemiz, ‘geleneksel’ ayrılık noktalarının üstesinden gelerek, ortak karar alma fırsatları yaratacağız, ortak politikalar belirleyeceğiz ve sorunlarımıza tüm Kıbrıslıların perspektifine uyan ortak çözümler üreteceğiz.

İnsanlarımızın çözüme olan inancını güçlendirebilmek için bunları yapabildiğimizi görmeleri gerekiyor. Çünkü birlik olmak, birbirimizin haklarını savunabilmekten ve endişelerini paylaşabilmekten geçer.

Kapsayıcı bir yaklaşımla tüm Kıbrıslıların sesinin duyulduğu, saygı gördüğü bir platform olmayı amaçlıyoruz. İlkelerimizle uyuşan herkesin ülkenin geleceğini şekillendirmeye katkıda bulunmalarını istiyoruz.

Uzak durmayın.

Doğru zamanda doğru soruları sorarak ülke politikasına yön vermek için çalışacağız. Kısa vadede birlikte neleri başarabildiğimiz görüldüğünde, Kıbrıs sorununa çözüm bulma konusunda halk arasında var olan olası kaygılar veya çekincelerin üstesinden gelmiş oluruz.

Kıbrıs’ın iki bölgeli, iki toplumlu ve BM kararlarında tanımlandığı gibi siyasi eşitliğe dayalı bir federasyon çerçevesinde yeniden birleşmesi kesinlikle mümkündür ve bu gerçekçi bir hedeftir.

Federal çözüm dışında hiçbir çözüm modeli gerçekçi değildir ve kabul görmez. Kabul görmeyecek modelleri de öne sürmek zamana oynamaktır, insanları kandırmaktır.

Aynı şekilde, anlaşılmış bir modeli de sorgulamak samimiyetsizliktir, popülizmdir. Volt, tüm bunları tek bir sesle ifade edecek, savunacak ve değişim için zorlayacak. Bunu yaparken de her durumda ve koşulda doğruları dillendirecek.

Sizlerden istediğim, ortak geleceğimize inanmanız ve bu ülkenin gençliğine güvenmenizdir. Bugün burada duyduklarınızı çevrenizle lütfen paylaşın. Onlara umudun var olduğunu, değişimin mümkün olduğunu lütfen söyleyin.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu